Faruk Mercan: Yayın yasakları 2011 yılından beri rutin hale geldi

Faruk Mercan: Yayın yasakları 2011 yılından beri rutin hale geldi
22011 yılından beri, neredeyse artık rutin hale gelen bir olayla karşı karşıyayız: Yayın yasakları...'
Türkiye’nin yaşadığı büyük olayları hatırlayın... Uludere, Reyhanlı, MİT TIR’ları, Suruç ve Ankara’daki katliam... Bütün bu dosyalarda hâlâ haber yapabilen ve olayların içyüzünü sorgulayabilen medya organlarının yayınlarından sonra bir bakıyorsunuz yayın yasağı geliyor ve bu yasak bir türlü kalkmıyor.

Dünyadan birkaç örnek vereyim. 11 Eylül 2001 günü, uçak New York’taki ikiz kulelere vurduğu zaman, insanlar ikinci uçağın kuleye vuruşunu CNN’nin canlı yayınında izlediler. O dakikadan itibaren, Amerika’nın Afganistan ve Irak’ı işgaline kadar, gazete ve televizyonlara yayın yasağı uygulamak kimsenin aklına gelmedi. Tam tersine, bağımsız gazetecilerin ürettiği haberler ve yazılar bütün bu sürecin perde arkasını ortaya koydu. Mesela gazetecilerin Irak’taki Ebu Gureyb hapishanesinde yaşanan işkencelere dair haberler, bu cezaevinin kapatılmasını sağladı. IŞİD’in lideri Ebubekir Bağdadi’nin, Irak’ta ABD’nin binlerce tutukluyu hapsettiği Bukka kampında 5 yıl kaldığını yine gazeteciler ortaya çıkardı.

İspanya’nın başkenti Madrid’de, 11 Mart 2004 günü trenlerde patlamalar oldu. 200 civarında insan öldü, yüzlerce insan yaralandı. İspanya’da hükümet düştü ama kimsenin aklına yayın yasağı gelmedi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da, 7 Temmuz 2005 günü otobüs ve metrolara büyük terör saldırıları yaşandı. 40 civarında insan öldü, 700 kişi yaralandı. Kimsenin aklına gazete ve televizyonlara yayın yasağı uygulamak gelmedi.
 
Gerekirse Twitter’ı da kapatırız
 
Eski bir bakan, “Twitter, terör örgütlerini korumaya devam ederse Twitter’ı da kapatırız” diyor.
Zaten canları istediği zaman bir mahkeme kararı ile Twitter’ı da kapatıyorlar. Geçenlerde çok çarpıcı bir rakam yayınlandı. 2015 yılının ilk altı ayında Twitter’a yapılan sansür taleplerinin yüzde 72’si Türkiye’den olmuş. Bizi, yüzde 7 ile Rusya izliyor. Yıllardır büyük terör olaylarına muhatap olan ABD’nin, aynı altı aylık zaman diliminde Twitter’a yaptığı sansür talebi sadece yüzde 2.
Peki hâlâ bağımsızlığını koruyabilen gazeteler ve televizyonlar, bu yayın yasağı düzeninde nasıl haber yapacaklar, gazeteciler nasıl yazı yazacaklar?

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
16 Ekim 2015 09:39
DİĞER HABERLER