Fatih Üniversitesi, Biyoyakıt Üretimi Teknolojileri Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon Merkezi'ni (BİYÜTAGEM) devreye aldı. Merkez ile hayvansal ve bitkisel ürünlerden yararlanılarak, enerji ithalatının minimuma indirilmesi amaçlanıyor.
Türkiye'nin ham petrol ithalatı 7 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 46,9 artıp 13 milyon 710 bin 501 ton oldu. Ham petrol ithalatı Temmuz ayında yüzde 62,6 artıp 2 milyon 511 bin 763 tona dayandı. Enerjiye ödenen meblağ 50-55 milyar doları buldu. Bu rakamlar sanayinin maliyetlerini arttırıyor, halkın da cebini yakıyor. Enerji giderlerini indirmeyi amaçlayan Fatih Üniversitesi, bu çerçevede yeni bir proje hayata geçirdi. Üniversitenin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Didem Akça Güven, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 1 milyon 400 bin lira bütçe ile teşvik edilen projesi BİYÜTAGEM'i hayata geçirdi. Merkezde ilk olarak, tarımsal ürünlerden elde edilecek biyoyakıtlar sanayicinin kullanımına sunulacak.
BİYÜTAGEM'in açılış töreninde söz alan Güven, bu merkezin faaliyete geçmesinin İstanbul ve Marmara bölgesi için önemli bir adım olduğunu belirtti. Güven, merkezin amaçlarını yeni enerji varlıklarının üretimi, doğal varlıkların korunması, dışa bağımlılığın minimuma indirilmesi olarak açıkladı. Güven, "Dünyada biyoyakıt üretiminde Brezilya ilk sırada. Avrupa'da üretim artıyor. Türkiye'de biyoyakıt üreten 3 alan var. Dünya 3. kuşak biyoetanol üretimine gidiyor. Türkiye'de böyle bir şey yok. Hedefimiz, benzin ve motorinle de harmanlanarak kullanılabilen bir biyo-yakıt türü olan biyoetanolü ana hammaddesi şeker ve nişastalı bitkilerden elde ederek üretime sunmak. Böylelikle Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını indirmek." dedi.
Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ise hayvansal ve bitkisel ürünlerden elde edilecek enerjinin pek çok ülkeye, akademik kuruma örnek olması temennisinde bulundu.
Tekalan, şunları dile getirdi:
"Bilime yapılan en ufak katkının bile tüm toplumlara yayıldığını görüyoruz. Haberlerde gördünüz, Twitter'da da geçti. ABD'de ilkokul talebesi inovasyon ile ayrı bir radyo yapıyor. Daha sonra öğretmenine sunuyor. Tabii 'herhalde bu bomba' deyip çocuğu polise götürüyorlar. Sonra bunun ileri bir radyo olduğunu anlıyorlar. Obama çocuğu davet ediyor ve şunu diyor 'gençleri bilime, araştırmaya yönlendirelim. Bu anlamda akademik kurumların sorumlulukları var. "
Şerif Tekalan, ayrıca "Dünyanın ileri ülkelerinin akademik kurumlarının Türkiye'ye güvendiklerini, BİYÜTAGEM'in bu anlamda önemli olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN