Fındık fiyatı düştü, çiftçi zararda

Fındık taban fiyatı 17 TL olarak açıklanmasına rağmen fiyat 13,5 liraya kadar düştü. Tüccarın fiyatı düşürmek için asılsız iddiaları yaydığı belirtiliyor. Olan yine üreticiye oldu.
Fındık taban fiyatı olarak hasat başında 17 TL rakamı telaffuz edilse de fiyat 13,5 liraya kadar düştü. 

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü makalesinde, "Fındıkta yalan rüzgârı, fiyatı aşağıya çekti, üretici zarar etti." dedi. Yıldırım, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) üreticiye 11,2 milyon lira ödeme yaparak fındık fiyatının 14 liraya çıktığını kaydetti.

"17 TL'YE FINDIK ALMAK TÜCCARIN İŞİNE GELMEDİ"

Fındık alım fiyatı için bu yıl Giresun kalite fındık için kilo başına 17 lira, Levant fındık için 16,5 lira, sivri ve diğer fındıklar için kilo başına 15 lira 50 kuruş olarak açıklandı. 

"Açıklanan fiyat üreticiler tarafından büyük oranda benimsendi." diyen Yıldırım, "En azından çok büyük itirazlar gelmedi. Fakat, tüccar bu fiyattan pek memnun kalmadı. Onların beklediği fiyat 15 liranın altıydı." diye yazdı.

FİYAT 13,5 LİRAYA KADAR DÜŞÜRÜLDÜ!

Yıldırım, "TMO’nun ödeme yapmadığını, alım noktalarında fındığın geri çevrildiği, yeterli deposu olmadığı gibi gerçeği yansıtmayan spekülatif söylemlerle kabuklu fındığın fiyatı 13,5 liraya kadar düşürüldü." dedi. 

"Fındığını ucuza satmak zorunda kalan üretici zarar etti." diyen Yıldırım, "TMO’nun 4 Eylül'de açıklama yapması ve aldığı fındığın bedeli olarak 11 milyon 200 bin lira ödeme yapması ile fiyat 50 kuruş artışla 14 liraya çıktı." ifadelerini kullandı.
11 Eylül 2019 16:03
DİĞER HABERLER