PKK’lı 18 terörist, Bingöl M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’ndan çekiç ve kürekle kazdıkları 100 metrelik tünelden kaçtı.
- Teröristler, çıkardıkları toprağı suyla eriterek, tuvalet giderlerine boşaltmış
- Cezaevinde zaman zaman kanalizasyonlarda tıkanma meydana gelmiş
- Tıkanıklıkları Belediyeden çağırılan vidanjörlerle açıldığı belirlendi
- PKK’lıların dışarıdan yardım aldıkları iddia edildi.
- Bombacıların bir tanesinin Dershane bombacısı olduğu ortaya çıktı.
24 saat aralıksız çalışabilmek için tünele elektrik tesisatı çekip aydınlatma sistemi kuran teröristler, çıkardıkları toprağı suyla eriterek, tuvalet giderlerine boşaltmış. Zaman zaman tıkanan kanalizasyonu ise belediye vidanjörü temizlemiş. 2 koğuştan tünel kazabilmek için 1 aydır görüşlere bile çıkmayan teröristlerin dışarıdan yardımla kıyafet değiştirdikleri öne sürülüyor.
Bingöl M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda yaklaşık 100 metre tünel kazan 14’ü hükümlü 4’ü tutuklu 18 PKK’lı firar etti. Cezaevinin dış duvarına, iç kesimde bulunan 2’nci koğuştaki PKK’lıların tüneli kazıp, duvar dibindeki diğer koğuşa geldiği, bundan sonra her iki koğuşta kalanların tüneli birlikte kazdıkları belirlendi.
TIKANMIŞ, BELEDİYE TEMİZLEMİŞ
Olay yerinde yapılan incelemelerde, PKK’lıların 24 saat aralıksız çalışabilmek için tünele elektrik tesisatı çekip aydınlatma sistemi kurduğu, çıkardıkları toprağı ise suyla karıştırıp eriterek, tuvalet giderine boşalttıkları belirlendi. Hürriyet'in haberine göre, cezaevinde zaman zaman kanalizasyonlarda tıkanma meydana geldiği, kanalizasyonların Bingöl Belediyesi’nden çağırılan vidanjörlerle açıldığı belirlendi. Tıkanmaların, atılan topraktan kaynaklandığı sanılıyor.
GÖRÜŞLERE ÇIKMADAN KAZMIŞLAR
Hürriyet'in haberine
göre, firariler, son 1 aydır cezaevi koşullarının kötü olduğunu gerekçe göstererek avukat ve aile görüşlerine çıkmıyordu.
Uzmanlara göre, firariler bu süre içinde cezaevinde sürekli tünel kazıyorlardı, yakınları ve avukatları ile de irtibatlarını bilerek kesmişlerdi. Bingöl- Muş karayolunun 12’nci kilometresindeki Kaleönü Mahallesi’nde bulunan M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda kalan 18 PKK’lının firar ettiği sabahki sayımda ortaya çıktı. 14’ü hükümlü, 4’ü tutuklu 18 PKK’lının koğuşlarında olmadığı tespit edilince jandarma geniş çaplı arama yaptı. Aramada, 2 koğuşta tünel kazıldığı belirlendi. Olayla ilgili Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Müdürlüğü’ne haber verildi.
DIŞARIDAN YARDIM ŞÜPHESİ
Olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucu, aralarında örgütün Erzurum bölge sorumlusu Ekrem Taş ile 2010’da Diyarbakır Silvan’da 90 kilo bomba yüklü araçla yakalanan Hüseyin Barsak’ın da bulunduğu firari teröristlerin, tüneli çekiç ve kürekle kazdıkları tespit edildi. 10’ar kişinin bulunduğu iki koğuşun altından geçen yaklaşık 100 metre uzunluğundaki tünele elektrik hattı çeken PKK’lıların, aydınlatma için lamba kullandıkları belirlendi. Cezaevi çevresinde geniş çapta arama başlatan güvenlik güçleri, firar eden PKK’lıların üstlerindeki pijamaları, cezaevinin yakınından geçen şehrin atık su kanalının kenarında buldu. PKK’lıların dışarı çıktıklarında, elbiselerini kendilerini bekleyen kişi ya da kişilerin yardımıyla değiştirdikleri üzerinde duruluyor.
Teröristlerin tünel kazdıkları sırada, koğuşta kalan diğer mahkumların, sesin jandarma ve gardiyanlar tarafından duyulmasını engellemek amacıyla televizyon ya da radyonun sesini açtığı belirtildi.
FİRARİLERİN İSİMLERİ
Bingöl M Tipi Cezaevi’nden firar adan 18 PKK’lı şunlar: Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Yaşa (Diyarbakır), Veli Taşkıran (Diyarbakır), Şeref Gülen (Diyarbakır), Ahmet Oyunlu (Diyarbakır), Ramazan Benice (Diyarbakır), Rıdvan İpek (Diyarbakır), Ali Nergis (Diyarbakır), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Diyarbakır), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim Engin (Diyarbakır), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Diyarbakır), Osman Kılıç (Bingöl), Ozan Alpkaya (Mardin).
‘Yüksek güvenlik’ten çıktılar, pijamaları kanala bıraktılar
Bölgedeki bütün güvenlik birimlerini alarma geçiren firar olayının yaşandığı kente 12 kilometre uzaklıktaki cezaevinin, inşası 1990 yılında tamamlandı, aynı yıl mahkum kabulüne başlandı. Toplam 30 bin 250 metrekare alan üzerinde kurulan cezaevinde Ceza İnfaz Kurumu Ana Binası, yanında Jandarma Bölük Komutanlığı, Ziyaretçi Kayıt Kabul Binası bulunuyor. Firar olayının görüldüğü Ceza İnfaz Kurumu Ana Binası A ve B Blok’tan meydana geliyor. Cezaevindeki her blokta 3 koridor ve toplam 45 oda var. Bingöl M Tipi Kapalı Ceza infaz Kurumu, 260 mahkûm kapasiteli yaptırılırken Adalet Bakanlığı’nın kararı ile bu rakam 325’e çıkarıldı. Bir bölümü, ‘Yüksek Güvenlikli Ceza infaz Kurumu’ statüsündeki cezaevinin duvarının 10 metre uzağından şehrin atık suyu kanalı geçiyor.
Dağa mı kaçtılar
Firarilerin dağda bulunan PKK’lılarla irtibata geçtikleri ve Bingöl ile Tunceli arasındaki kırsalda buluştukları iddia edildi. Akşam Bingöl 49’uncu Piyade Tugay Komutanlığı’ndan 2 Kobra helikopteri keşif uçuşu yaptı.
Ardından Sikorsky’lerle Jandarma Özel Hârekat Timleri indirildi.
Öğrenci katili
Kaçanlardan bazıları, güvenlik görevlilerinin şehit edilmesi, Diyarbakır’da 6’sı öğrenci 7 kişinin öldüğü bombalı saldırı gibi kanlı olaylara karışan isimler. Kaçan bazı mahkûmlar ve yaptıkları eylemler şunlar:
- Diren Yaşa: Bingöl, Ilıcalar’da Aralık 2012’de güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 9 PKK’lı öldürüldü. Operasyonda Diren Yaşa, yaralı ele geçirildi. Yaşa, Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Devlet birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
- Ramazan Benice: Diyarbakır’da, 2008’de Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu’na ait servis otobüsüne yapılan ve 4 polis memuru ile bir teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili yargılandığı davada ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’, 5 kamu görevlisini ‘kasten öldürme’ ve 25 kamu görevlisini de ‘kasten öldürmeye teşebbüs etme’ suçlarından 31 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
- Hüseyin Barsak: PKK’nın bombacısı olarak bilinen ‘Doktor Orhan’ kod adlı Hüseyin Barsak, PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında 6 yıl boyunca bomba, sabotaj ve suikast eğitimi aldı. Diyarbakır’a 2010’da bombalı eylemler yapmak üzere gelen Hüseyin Barsak, Ergani’de 90 kilo kilom ağırlığındaki bombayla yakalandı. Barsak’ın ayrıca Lice’de ve Bingöl’de güvenlik güçlerine yönelik ve 2 askerin şehit edildiği, 5 askerin yaralanmasına neden olan bombalı ve silahlı eylemlere katıldığı belirlendi. Barsak, 21 Haziran 2010 günü Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 1 askerin şehit olduğu, 4 asker ve 3 vatandaşın yaralandığı, saldırıya katılan 5 örgüt mensubunu ölü ele geçirildiği bombalı ve silahlı saldırıda da yer aldı.
- Ozan Alpkaya: Diyarbakır’da 3 Ocak 2008’de askeri servis aracının geçişi sırasında dershane önüne bırakılan araçtaki bombanın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 6’sı öğrenci 7 kişi hayatını kaybetmiş, 30’u asker 67 kişi yaralanmıştı. Saldırıyla ilgili yargılanan Alpkaya, ‘Terör örgütüne üye olmak’ suçundan 15 yıl, ‘izinsiz olarak tehlikeli madde bulundurmak’ suçundan 8 yıl olmak üzere toplamda 23 yıl hapis cezasına çarptırdı.
- Cemil Doster: Diyarbakır, Lice’deki Bahtiyar Aydın Kışlası’na roketli ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açan PKK’lıları kendi aracıyla taşıyıp yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yakalandı. Doster’in aracında 1 tabanca, 200 dolar, 3240 lira para, yüzde 33 azot içeren 50 kilo amonyum nitrat ve 13 çuval patates ele geçirildi. Doster, ‘Ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
- İbrahim Engin: Bingöl, Karlıova ,Sudağı Köyü’nde 2011’de, güvenlik güçleriyle çatışmaya giren grubun sorumlusu ‘Serbest’ kod adlı Faruk Kızılbaş’ın öldürüldüğü operasyonda, 5 PKK’lı arkadaşıyla teslim oldu. Engin, ağırlaştırımış ömürboyu hapis istemiyle yargılanıyor.
- Şeref Gülen: Diyarbakır’da korsan gösterilere katılıp, 2008’de, 5 banka şubesine molotoflu saldırıda bulunduğu gerekçesiyle ‘terör örgütü üyesi olmak’, ‘patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak’ ve ‘mala zarar vermek’ suçlarından toplam 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Müdür korkmuştu
BİNGÖL M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nun infaz memurlarından M.Y., geçtiğimiz aylarda TBMM’ye dilekçeyle başvurarak kurum hakkında soruşturma açılmasını istedi. M.Y. dilekçesinde kurum müdürünün PKK-KCK mahkûmlarından korktuğu için mevzuatı uygulamadığını belirtti. Dilekçeyi işleme alan Komisyon, konuyu Adalet Bakanlığı’na sordu. Adalet Bakanlığı’ndan gönderilen yazıda şunlar yer aldı: “Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmaya göre, adı geçen infaz ve koruma memuru aynı iddialarla Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne de başvuruda bulunmuştur. Bu başvurularına ilişkin olarak Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adı geçen kurum müdürleri hakkında ‘Görevi kötüye kullanmak’ suçundan adli soruşturma başlatılmıştır. Adli soruşturma sonucunda, Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda barındırılan ‘Terör örgütüne üye olmak’ suçundan hükümlü ve tutuklulara kurum idarecileri tarafından ayrıcalık gösterildiğine dair herhangi bir somut delil elde edilememiştir. Ayrıca anılan kurumda yasal mevzuat hükümlerine göre uygulama yapıldığı dikkate alındığında, adı geçenin iddiaları sebebiyle şikâyete konu kurum müdürleri hakkında, 7 Kasım 2012 tarihli ve 2012/3492 soruşturma, 2012/1780 sayılı kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir. Ayrıca, anılan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adı geçen görevliler hakkında idari yönden disiplin soruşturması yapılmasına gerek görülmediği belirtilmiştir.” Komisyon, Adalet Bakanlığı’nın yazısı üzerine 7 Haziran’da dilekçe ile ilgili herhangi bir işlem yapılamayacağı kararını aldı.