Flaş... Uçağın dün de camı çatlamış

Flaş... Uçağın dün de camı çatlamış
Atatürk hava limanında motoru yanan uçakla ilgili uzmanlar Samanyolu Haber'e konuştu.

Atatürk hava limanında motoru yanan uçak sağ salim iniş yaptı. Yolcular sağ salim kurtuldu. Konuyla ilgili uzmanlar Samanyolu Haber TV'ye konuştu.



Emekli Kurmay Albay pilot Haydar Ateş, THY'ye ait Milano-İstanbul seferini yapan uçağın yanan motor arızasının yakıttan kaynaklanabileceğini aktarırken şunları söyledi:


'PİST VE ÇALIŞMA ALANI ARASINDA PARAVAN YOK'


"En küçük bir taş parçasının bile olmaması gerekir. Atatürk havalimanında inşaat olan yerler var ve inşaatla pist arasında bir paravan yok. buradan sıçrayan küçük parçalar motora girip zarar verebilir. Motor çok hassas. En küçük bir kuş ve parça zarar verebilir. İnen uçağa bakınca yangının devam etmesi olması yakıttan kaynaklanan bir motor arızasına işaret edebilir.Uçağın kanatlarında yakıt depoları vardır. Bunlar ayrı ayrı kontrol edilebilir ama dediğim gibi yangının devam etmesine bakılırsa yakıttan kaynaklanan bir motor arızası olabilir.


'PİLOTAJ VE BAKIM EKİBİ ÇOK ÖNEMLİ'


Burada bakım ekibinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği de soru işareti bırakıyor. Bir de THY eskiden askeri pilotları işe alırdı son zamanlarda üniversite mezunu ve özel eğitim almış gençlerle beraber Fransız ve Yunan pilotlar da çalıştırmaya başladı. Bunun da tekrar düşünülmesi gerekir."


'MOTORU YANAN UÇAĞIN DÜN DE CAMI ÇATLAMIŞ'


Konuya ilgili görüşleri aktaran diğer bir uzman Emekli Kurmay Albay pilot Ümit Öztürk de uçağın dün de camının çatladığını ve bakımının yapılmış olduğunu aktardı ve şunları söyledi:

"Motor arızası kalkıştan sonra çok karşılaşan bir durum değil. Bir pilot için en tehlikeli arızalardan bir tanesi. Pilotlar özveriyle çalışmış, kanat kırılmış ama sağ salim indiler. Motor arızalarının en önemli sebepleri elektrik sistemi ve yakıt kaynaklıdır. Uçakların tek motorla uçması mümkündür hem iniş hem de kalkış yapılabilir ancak özel plotaj teknikleri kullanmak gerekir. Uçağın yolcu ve yük sayısı rüzgar gibi etkenler de çok etkilidir."



SAMANYOLUHABER.COM

25 Nisan 2015 11:20
DİĞER HABERLER