Genç beyinler Fatih Koleji'nin olimpiyatında buluştu

Genç beyinler Fatih Koleji'nin olimpiyatında buluştu
Dünya'nın 45 farklı ülkesinden gelen gençler daha yaşanabilir bir çevre için 22. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı'nda buluştu.

Amerika, Afganistan, Kanada, Almanya, Kosova, Moldova ve Yemen gibi ülkelerin de arasında bulunduğu 104 proje yarıştı. Fatih Koleji Kongre Merkezi'nde iki gün boyunca tarımdan, sürdürülebilir enerjiye, temiz havadan çevre dostu ürünlere kadar birbirinden farklı çevre projeleri sergilendi. Dereceye giren öğrencilere ödülleri ise 12 Mayıs Pazartesi günü düzenlenen törenle verildi.

Olimpiyatla ilgili bilgi veren INEPO Koordinatörü Ahmet Yalçın, INEPO'nun ilk kez 1993 yılında 8 ülkeden 93 proje ile başladığını söyleyerek "Bu yıl 45 ülkeden 104 proje  yer alıyor. Bu ülkeler dünyanın dört bir yanından ülkemize geldiler. Ön elemeyi geçen projeler burada sergilenme hakkı kazanıyor. Yapılan ödül töreni ile kazananlara ödülleri ve madalyaları veriliyor.” dedi. 

Çevreci Gençler Öğrenciler İstanbul'a Hayran Kaldı
İstanbul'a gelen çevreciler tarihi ve turistik mekanları da gezdi. Tarihi yarımadayı gezen çevreci gençler İstanbul'a hayran kaldı. Boğazı da görme imkanı bulan yarışmacılar keyifli anlar yaşadı. Denizi ilk defa gördüğünü belirten Kırgız Rauf Ahmedof, “Olimpiyatlar Kırgızistan'dan geldik. İlk defa ülkemden bu kadar uzak bir yere geliyorum. İstanbul’u da ilk defa gördüm. İstanbul'u gerçekten çok beğendim. Boğaz ve deniz çok güzel.. Ben burada denizi hayatımda ilk defa gördüm. İstanbul'da olmaktan çok mutluyum.” dedi.
İstanbul’u çok beğendiğini ifade eden Güney Koreli Jun Ho Song, “Ben Fatih Koleji’nin düzenlediği INEPO Olimpiyatı burada olmaktan dolayı çok mutluyum. İstanbul gerçekten bir dünya şehri. Türk insanı çok sıcak kanlı ve samimi. Bize çok iyi ev sahipliği yaptılar. Tarihi bir şehir olan İstanbul'a da hayran kaldım.” şeklinde konuştu.


Yarışmanın Kazananı Gelecek 'Nesiller' Oldu
Grip Son Bulacak
Gribe karşı bağışıklığı artırmak için alternatif bir yaklaşımla virüs benzeri partikülleri (VBP) esas alarak yeni bir aşı kullanan Estonya'lı Tatjana Punger, gelecek bir tedavi yöntemi ile sağlık alanında altın madalya kazandı. Punger, projesi sayesinde ilerleyen yıllarda gribe karşı kalıcı çözüm bulunma ihtimali oluşmuş oldu.  




Yangınlar Önceden Tespit Edilebilecek
Almanya'dan Alexandra Doppner, Kızılötesi Termografi Kullanılarak Fotovaltaik Sistemlerde Hataların Tespit Edilmesi Projesi ile Fizik alanında altın madalya kazandı. Dünya geneli yenilenebilir enerjiye geçiş için bir alternatif oluşturan Doppner, yüksek yangın riski gösteren kusuru tespit etmeyi buldu. 

Sağlığı Destekleyen en Önemli Antioksidan
'Mısırın Sağlığı Destekleyen Antioksidan Yararları' projesi ile sağlık alanında altın madalya kazanan Beyaz Rusya'dan Tatsiana Pasko, yüksek biyolojik değerli çeşitlerin yetiştirilmesinin daha da yaygınlaştırılması için en umut verici ürün çeşidi olarak mısırın olduğunu ispatladı.

Kuraklık Çözüm Soya Fasulyesi
Azot ve fosfat verimliliğini artıran soya bitkisinin kuraklığa çözüm bulacağını bulan Moldova'dan Gabriela Buzu, biyoloji alanında altın madalya kazandı. Azot ve fosfat bileşiklerinin üretimini ve miktarını artırdığını tespit eden Buzu, böylece kuraklık sorunu olan tarım bölgelerine önemli bir çözüm önerisi getirdi. 

Kontrolsüz Çöp Alanları Tarım Alanlarını Öldürüyor
Bulgaristan'daki Struma Nehri üzerinde çalışma yapan Lachezar Stanchev ve Thomas Rasulski, kontrolsüz çöp alanların etrafından geçen dere sularının tarım alanlarında kullanılmaması gerektiğini tespit etti. Dünyada ortalığa atılan çöp yığınlarının yakınından geçen, çok sayıda dere olduğunu söyleyen Bulgar öğrenciler bu derelerin insan sağlığına kalıcı zarar verdiğini ispatladı. 




Daha Ucuz Mimari Malzeme
Yenilikçi kompozit malzeleri başarıyla üreten Çin'den Jiahui Li de Fizik dalında altın madalya kazandı. Düşük sıcaklıkta yenilikçi kompozit yapı malzemelerinin hazırlanması ve bu malzemelerin özelliklerini araştıran Li, mimari açıdan önemli bir malzeme bularak daha ucuz ve çevreci konut için önemli proje geliştirmiş oldu.  

Toprak Böceklerinin Çim Yangınlarına Olumsuz Etkisi Tespit  Edildi
Toprak yangınları toprak böceklerinin çayırlardaki orman-çayır ve orman türlerini olumsuz olarak etkilediğini bulan Belarus'tan Ilya Sauchanka, 'Toprak Böcekleri topluluklarının oluşumu üzerinde çim yangınlarının etkisi' projesi ile altın madalya kazandı. Sauchanka, projesi ile toprak böceklerinin çayır alanlarındaki orman-çayır ve orman türlerini olumsuz etkilediğini bulmuştur.


Çamur Çevreye Dost
Su ile arıtılan çamurun geri dönüşümü için yeni bir yöntem bulan Güney Koreli Juh Ho Song ve Han Seul Ryu, 'Jel Elektroforezine Yeni Bir Yaklaşım: Sulu Çamur ve Toprağı iyileştirmek ve Geri dönüştürmek için Enerji Tasarrufu Sağlayan Bir Yöntem' projesi ile Biyoloji alanında altın madalya kazandı. Güney Koreli öğrenciler, su arıtma işleminden arta kalan çamurun tehlikeli atık olmadığını, çevre dostu olduğunu ve bunun tarımda kullanıldığında verimi artırdığını ispatladılar.  

Mikroorganizmaların Yaşam Koşulları
Slovekya'dan Alexandra Cingelova, 'Zor Çevre Koşulları Altında Yaşayan Mikroorganizmalar' projesi ile Biyoloji alanında altın madalya kazandı. Cingelova, Biyolojik kirliliği durduracak projesi ile ağır metallerle birlikte mikroorganizmaların gelişiminin uygun olduğunu tespit etti.

Manna Likenleri
Ukraynalı Anastasiya Burzi, 'Manna Likenleri: Vejetasyonal Dalgalanma, Oluşum ve Koruma' projesi ile Biyoloji alanında altın madayla kazandı. 



12 Mayıs 2014 17:13
DİĞER HABERLER