Sığınmacı krizi için bel bağladığı Ankara’yı eleştirmekten kaçınan Alman hükümeti, gizli bir yazışmada Türkiye’yi “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” olarak nitelendirdi.
Almanya’ya göre Türkiye ‘İslamcıların eylem platformu’
Sığınmacı krizi için bel bağladığı Ankara’yı eleştirmekten kaçınan Alman hükümeti, gizli bir yazışmada Türkiye’yi “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” olarak nitelendirdi.
Alman hükümetinin gizli bir yazışmasında Türkiye’yi “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” olarak nitelendirdiği öne sürüldü. Alman ARD kanalının sızdırdığı belgede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm Ortadoğu’da islamcı militan örgütlere destek verdiği yazıyor.
Alman ARD kanalının özel haberine göre, federal meclisteki Sol Parti grubunun bir soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanlığı, Türk hükümetinin yıllardır Ortadoğu’daki İslamcı gruplar ve terör örgütleriyle işbirliği politikası güttüğünü kabul etti.
Mecliste Sol Parti’nin soru önergesine verilen gizli yanıt
Alman hükümetinin görüşüne göre, Türk hükümeti yıllardır bilinçli olarak Yakın ve Ortadoğu’daki İslamcı ve terör örgütleriyle işbirliği politikası güdüyor ve Erdoğan bunu bizzat destekliyor.
“Mısır’ın Müslüman Kardeşleri, HAMAS ve Suriye’deki silahlı İslamcı muhalefetle olan sayısız dayanışma ve destek eylemleri, iktidardaki AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler’le olan ideolojik yakınlığını vurguluyor.”
ARD’ye göre Alman hükümeti ilk kez Türkiye cumhurbaşkanı ve bir terör örgütü arasında doğrudan bağ kurmuş oluyor. Zira Hamas AB’de 2003’ten beri terör örgütü listesinde. Türkiye’nin Hamas ve diğer örgütlerle ilişkilerini özellikle yoğunlaştırdığı belirtiliyor: “Sonuç olarak özellikle 2011 yılından bu yana Ankara’nın adım adım İslamlaştırıldığı iç ve dış politikasıyla Türkiye, Yakın ve Ortadoğu’daki İslamcı grupların merkezi eylem platformu haline geldi.”
Almanya tepkisiz kaldı
Habere göre bu açıklamanın ne kadar ‘patlayıcı’ olduğu, gizli yapılmasından belli. Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ole Schröder, “milli menfaatler gereğince” açık yanıt verilemediğini yazmış.
Mülteci krizinin başından beri Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier kasten Türkiye’yi eleştirmiyor, hatta darbe girişimi sonrası tasfiyeleri anlayışla karşıladılar.
Türkiye siyasetinin militan İslamcılığa olan yakınlığı şimdiye dek yalnızca arka plan tartışmalarında gündeme geldi, ya da uzak ipuçlarında. Burada ise bizzat Erdoğan’dan bahsedilmesi, hatta büyük harflerle vurgulanması dikkat çekiyor.
Dışişlerinden bağımsız
ARD’nin elindeki bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı aslında bu soruları yanıtlaması gereken Dışişleri’yle mutabık kalmadı bu yanıtı verirken. Sol Partiye gönderilen metni görmemişlerdi.
Resmi olarak İçişleri Bakanlığı’nın meclise yanıtı, hükümetin resmi pozisyonu. SPD dış politika uzmanı Rolf Mützenich sert eleştiriler yöneltiyor, Ankara’nın tepkisinden korkuyor: “Bu kadar hassas ve geniş bir değerlendirmeye Dışişleri de dahil edilmeliydi. Türkiye NATO müttefiki ve orada Alman askerleri konuşlandırılmış durumda”.
Sol Parti hükümeti aldatmacayla suçluyor
Sol Parti, hükümetin Türkiye politikasına olan tepkilerinin bu yanıtla haklı çıktığını düşünüyor. Partinin dış politika temsilcisi Sevim Dağdelen, Alman hükümetini halkı kandırmakla, Türk hükümetini pozitif yansıtmakla suçluyor.
SPD de Erdoğan yönetiminin bağlarını rahatsız edici buluyor.
Cumhuriyet