Gökçek'in 'çılgın projesi' askıya çıktı, İmrahor Vadisi yapılaşmaya açılıyor

Gökçek'in 'çılgın projesi' askıya çıktı, İmrahor Vadisi yapılaşmaya açılıyor
İmrahor Vadisi üzerinde turizm ve ticaret kullanımı ağırlıklı yapılaşmayı öngören 'Kanal Ankara' projesinin nazım imar plan askıya çıktı. 30 gün askıda kalacak plana yapılacak itirazların ardından proje hayata geçirilecek. Plana göre, İmrahor Vadisi yapılaşmaya açılarak 'orta yoğunluklu konut alanı', 'ticaret alanı', 'ticaret-konut alanı', 'ticaret-turizm alanı', 'kamu hizmet alanı' ve 'belediye hizmet alanı' şeklinde değerlendirilecek. Proje kapsamında 15 adet turizm tesisi inşa edilecek, sağlık ve spor tesisleri, yüzme havuzları, otopark, müze, konser ve konferans salonları, yaşlı ve engelli bakım merkezleri, kreşler, lokantalar, büfeler, çok katlı mağazalar ve iş merkezleri yapılacak.

İmrahor Vadisi'nin Ankara'nın en önemli doğal alanı olduğu ve yapılaşmanın doğayı bozacağı endişesiyle şehir plancıları ve çevreciler projeye karşı çıkıyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, projeye karşı çıkarak "İmrahor Vadisi'ni yapılaşmaya açacak bir proje ile hem doğal alan bozulacak, hem Eymir Gölü yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya kalacak hem de Başkent'in güney aksında 500 bin kişilik bir nüfus yoğunluğuyla Ankara'nın hava alma koridoru tıkanacak." ifadelerini kullandı. Sevim, söz konusu planın üst ölçekli planlara uygun olmadığını, bölgede yapılaşmanın ve yoğunluğun artacağını kaydetti.

2011 milletvekili seçimleri öncesi, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'daki 'çılgın kanal projesi'nin bir benzerinin Ankara'ya yapılacağını açıklamıştı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'çılgın proje' olarak İmrahor Vadisi'nden Mogan Gölü'ne kadar uzanan geniş alanda yapılacak 'kanal' projesini göstermişti. Projenin planı geçtiğimiz Cuma günü askıya çıktı. 30 gün süreyle askıda kalacak plan, yapılacak itirazların ardından hayata geçirilecek. Plana göre Vadi'de 1.40 emsalle konut inşa edilebilecek. Parsel bazında turizm tesisi kurulabilecek. Vadi'ye sağlık alanları, spor alanları, yüzme havuzları, otopark, müze, konser ve konferans salonları, yaşlı ve engelli bakım merkezleri, kreşler, lokantalar, büfeler, çok katlı mağazalar, iş merkezleri kurulacak. Toplam 650 hektarlık alanı kapsayan İmrahor Vadisi, 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı'na göre 'ağaçlandırılacak alan', 'özel proje alanı' ve 'özel proje bölgesi' olarak geçiyor.

ORTAKLIK PAYI HİSSESİNİ BELEDİYEYE DEVREDENİN EMSALİ YÜKSELECEK

Planda, İmrahor Vadisi'ne 'orta yoğunluklu konut alanı', 'ticaret alanı', 'ticaret-konut alanı', 'ticaret-turizm alanı', 'kamu hizmet alanı' ve 'belediye hizmet alanı' inşa edileceği belirtiliyor. Toplamda 42 plan notunun düşüldüğü projeye göre; 15 parselde turizm tesisi inşa edilecek. Vadinin güneyinde kalan alandaki parsellere ise 1.40 emsalle konut inşa edilecek. Plan notlarında söz konusu konut alanlarında parsellerin kamu ortaklık payı oranına düşen hissesinin Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz terk edilmesi halinde emsalin 1.60 olacağı belirtiliyor. Bu kapsamdaki konut alanlarında ortalama daire büyüklüğü 150 metrekare olacak. Notlarda ayrıca parselasyon planında daha büyük parseller oluşturulmasını teşvik amacı ile ada bazında ve/veya 20 bin metrekare ve üzerindeki konut parsellerinde emsalin 2.00 olacağı belirtiliyor. Bu parsellerin kamu ortaklık payına düşen hissesinin büyükşehir belediyesine bedelsiz terk edilmesi halinde inşaat alanına yüzde 10 konfor artışı sağlanacak.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI: VADİ YOK OLACAK, SIRADA EYMİR VAR

İmrahor Vadisi'nin konut, ticaret ve turizm alanı olarak yapılaşmaya açılmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, "Bu planla Vadi yapılaşmaya açılıyor, toplamda 15 turizm şirketine peşkeş çekiliyor. Ankara'nın en önemli doğal alanı, korunması ve ağaçlandırılması gereken alanı yok olacak. Plana baktığımızda yukarıda Mogan Gölü ile aşağıda İmrahor'un tam ortasında Eymir Gölü duruyor. Gökçek'in son zamanlarda 'Eymir'i mutlaka alacağız' şeklindeki sözlerini de düşününce Vadi'nin yok olacağını, sırada Eymir'in olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da daha önce yaptığı açıklamada Ankara'nın en önemli doğal yaşam alanı olan İmrahor'un yapılaşmasının doğru olmayacağını açıklamıştı. Bozoğlu, İmrahor Vadisi'nden Eymir'e uzanan bir 'beton ve çelik yığını' inşa edileceğini kaydederek, "Vadilerimiz, göllerimiz iktidarın ve rantın elinde yok olmaya yüz tutuyor." ifadelerini kullanmıştı. CİHAN
09 Şubat 2015 13:36
DİĞER HABERLER