Her yıl düzenlenen Google Bilim Olimpiyatlar'ında ilk defa verilen İlham Veren Eğitimci Ödülü'nü alarak tarihe geçen Bosna-Hersek Türk koleji öğretmenlerinden Aydan Meydan, Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu.
Matematik öğretmeni olan Aydan Meydan çalıştığı Tuzla Uluslararası Okulu'nda öğrencilerinin geliştirdiği proje kapsamında onlara danışmanlık yaparak İlham veren Eğitimci ödülünü almıştı. İlk 20 finalist arasına giren proje ile daha önce ABD'de düzenlenen İ-Sweeep ve Genius yarışmalarına da katılmıştı. İlham veren eğitimci ödülünü nasıl aldığını anlatan Meydan, "Google Bilim Fuarı'na (Science Fair) başvuran 12 bin proje arasından 20 finalist proje arasına kaldık. Bu projeden sonra öğrencilerle yapılan mülakat sonucunda da onlara mentörleri ile alakalı sorular soruldu ve bu sorular sonunda öğrenciler benim bilgim dahilinde olmadan öğrenciler benim hakkımda konuşmuşlar ve google science fair ilham vere eğitimci ödülüne bu sene beni layık görmüşler." dedi.
"ADANMAK, ÇOK İSTEMEK, ÇABALAMAK VE GERÇEKTEN SEVMEK GEREKİYOR"
Aydan Öğretmen verilen ödüller alakalı hassas bir noktaya parmak basarak verilen ödülün öğretmen ödülü değil eğitimci ödülü olduğunu da belirterek bu iki kelimenin birbirinden farklı şeyler olduğunu belirtti. Aydan Meydan "öncelikle ifade etmek istiyorum, google'ın verdiği ödül aslında öğretmen ödülü değil, eğitimci ödülü. Farkı nedir öğretmenlik ve eğitmenlik. Ben matematik öğretmeni olarak okul bittikten sonra evime gidiyorsam bu bir öğretmenliktir. Ama bizim okul sistemimizde bizim eğitim sistemimizde öğrencilerle okuldan sonra haftasonu olmak üzere sürekli aktivitelerimiz olur ve biz bunlarla aileleri ile birlikte de vakit geçiririz. Mesela bu mentörlük aşamasında da bu öğrencilerin aileleri ile de çok içli dışlı olduk. Öğrencilerle de çok fazla vakit geçirdik. aslında işin temelinde bir şeylere adanmak, bir şeyleri gerçekten istemek ve o konuda çabalamak daha sonrada gerçekten sevmek geliyor." diyerek bu başarının temel prensibini anlattı.
ÖNEMLİ OLAN MERAK UYANDIRMAK
Türkiye ve yurtdışındaki okullar arasında farkları da değerlendiren Aydan Meydan,, "Türkiye'de test ve sınav ağırlıklı bir eğitim sistemi var. Ama aslında öğrencilerin var olan bilgileriyle kabiliyetlerini birleştirerek etraftaki problemlere karşı farkındalık oluşturmak lazım. Çocuklara buna nasıl çözüm üretebiliriz fikrini vermek lazım. Daha sonra çocuklara bu yarışma kapılarını açmak lazım. Çocuklara yapabileceklerini göstermek lazım. Çocuklarının derslerinin nasıl olduğu değil önemli olan merak uyandırmak." diyerek öğrencilerin projelerle kendilerini çok daha geliştirebileceklerini, kendi alanlarını da bu şekilde belirleyeceklerini ifade etti.
Bosna Sema Eğitim Kurumları Müdürü Ramazan Çingil ise Google Bilim Fuarı gibi çok önemli bir yerden ödül alınmasının hem Bosna hem de okulları için oldukça moral verici bir gelişme olduğunu belirtti. Çingil, bunun dışında Sema Eğitim Kurumları'nın katıldığı ve çok önemli dereceler elde ettiği onlarca yarışma olduğunu ekledi. CİHAN