SGK'ya prim borcu olanların başında belediyeler ve kamu kurumları geliyor. İŞKUR bile SGK'ya borçlu. Devlete borç takan 20 bin şirket ve kurumun içinde, kayyım atananların hiçbirinin bulunmaması dikkat çekti
Video: Arşiv
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sigorta prim borcu bulunanlara ilişkin dosyası şoke etti. 2015 Eylül ve öncesinde prim borcu bulunan 19 bin 835 şirket listede yer aldı. 1000 belediyenin, işçinin sigorta primini ödemediği tespit edildi. Çalışanının emeklilik ve sağlık haklarını gaspedenler arasında Başbakanlık, Türkiye İş Kurumu, 9 bakanlık ve milyonlarca dolara futbolcu transferi yapan kulüpler de var. Ancak kayyım atanan şirketler borçsuz olduğu için listede yer almadı.
BELEDİYELERE İCRA TAKİBİ
Sigorta primini ve vergisini düzenli ödeyen şirketlere kayyım atayan hükümet, 19 bin 835 borçlu şirketi ilan etmekle yetindi. Borçlular listesinde belediyeler başı çekti. 2013 yılında icra takibi başlatılan belediyeler listede hala borçlu olarak yer aldı. İlk sırada 135 milyon TL'lik borcu ile Adana Büyükşehir Belediyesi bulunurken yüzde 90'ı AK Partili 1000 belediye ve belediye bünyesindeki şirketler, çalışanların primlerini ödemediği tespit edildi.
İŞKUR BİLE PRİM ÖDEMEMİŞ
Listede kayıt dışı istihdamla mücadelede görevli olan Türkiye İş Kurumu'nun yer alması ise skandal olarak açıklandı. İŞKUR Afyon İl Müdürlüğü'nün 371 bin TL sigorta prim borcu bulunduğu ilan edildi. Sigortasız işçi çalıştıran küçük esnafa milyonlarca TL cezalar kesen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İŞKUR'un 6 aydan fazla prim ödememesi pes dedirtti.
SOMA KÖMÜR'ÜN BORCU 53 MİLYON TL
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin ise 53 milyon TL sigorta prim borcu bulunuyor. SGK, madencilerin sigortalarını da eksik yatıran şirketin emeklilik ve sağlık haklarından da çaldığını tespit etti.
Şampiyon Beşiktaş'ın ise 3,2 milyon TL borcu bulunuyor. Türkiye'nin döviz ve altın rezervini elinde tutan Merkez Bankası'nın ise 1,6 milyon sigorta prim borcu var. Anadolu'daki spor klüplerinin de prim borcu listede yer alırken, İlim Yayma Cemiyeti'nin de bulunduğu 27 dernek borçlular arasında yazıldı. Vatandaş bir ay faturasını ödemediğinde anında suyu kesilirken Devlet Su İşleri'nin 5 milyon TL'lik sigorta prim borcunu devlete aylardır ödemediği belirlendi.
Borçlu listesinde Başbakanlık da yer aldı. Devletin Resmi Gazetesi'ni basan Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü'nün 357 bin TL prim borcu tutanaklara geçti.
KAYYIM ATANAN ŞİRKETLERİN VERGİ BORCU YOK
Çalışanın haklarını gaspedenlerin yer aldığı listede kayyım atanan ya da yöneticileri tutuklanan şirketler bulunmuyor. Devlete sigorta primini eksiksiz ödeyen Akın İpek'in şirketi Koza İpek Holding, tutuklanan Memduh Boydak'ın şirketi Boydak Holding listede yer almıyor. Yine haksız gerekçelerle kayyım atanan Fatih, Mevlana, Osman Gazi, Selahaddin Eyyubi üniversitelerinin borcu olmadığı için listede bulunmuyor. Ancak Gaziantep Üniversitesi 242 bin TL, Ege Üniversitesi 483 bin TL, Ege Üniversitesi Öğrenci Kantini 386 bin TL, Hacettepe Üniversitesi Gençlik ve Spor Klubü 368 bin TL, Yeniyüzyıl Üniversitesi 18.2 milyon TL, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi 210 bin TL borçlu olduğu için listede yer alıyor.
9 BAKANLIK PRİM ÖDEMİYOR
Vatandaşın hakkını korumakla görevli bakanlıkların da sigorta primi ödemediği listeye girdi. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 478 bin TL, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü 380 bin TL, Sağlık Bakanlığı Yenikent Hastanesi 863 bin TL, Sakarya Kadın Doğum Hastanesi 500 bin TL, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü 932 bin TL, Maliye Bakanlığı Yemek Servisi 621 bin TL, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Birlikleri Araştırma Enstitüsü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi'nin de 1 milyon TL'nin üzerinde borcu bulunuyor.