Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, HDP'li vekilin Ankara saldırısını gerçekleştiren bombacının taziyesine gitmesine tepki gösterdi. Tüfenkci, "Son Ankara saldırısında da gördük ki gerek kendilerine 'aydın' diyenler gerekse birtakım sivil toplum kuruluşları insanlık dışı, vahşice yapılan saldırılarda dahi ortak tavır göstermekten imtina ediyorlar. Bu vahşi saldırıyı gerçekleştirenlerin taziyesine gitmek, onları kutsamak neyin nesi? Gerçekten onu da anlamıyoruz." dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla, TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tüfenkci, HDP Van Milletvekili Tuba Hezer'in Ankara saldırısını gerçekleştiren bombacının evine taziye ziyaretine gitmesine tepki gösterdi. Terörün bütün insanlığın ortak bir bilinçle karşı durması gereken insanlık suçu olduğunu belirten Tüfenkci, şunları kaydetti: "Son Ankara saldırısında da gördük ki gerek kendilerine 'aydın' diyenler gerekse birtakım sivil toplum kuruluşları insanlık dışı, vahşice yapılan saldırılarda dahi ortak tavır göstermekten imtina ediyorlar. Hele Türkiye partisi olma iddiasıyla yola çıkan ama bölgesel bir parti dahi olamayan partiden ortak bir tavır bekleyemiyoruz, beklememiz de doğru değil. Ama bu vahşi saldırıyı gerçekleştirenlerin taziyesine gitmek, onları kutsamak neyin nesi? Gerçekten onu da anlamıyoruz."
Ticaret borsalarının işlem hacimlerine ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, şunları kaydetti: "2002-2015 döneminde ticaret borsalarının işlem hacmi açısından mukayese edecek olursak, 2002'de 110 ticaret borsamız vardı ve işlem hacmi 17 milyar 200 milyon liraydı. Bunların içinde 1 milyar lira üzeri işlem yapan borsa sayısı 3 idi. Bugün 113 ticaret borsamızın işlem hacmi 172,2 milyar liradır. Yani 2002-2015 yılları arasında borsalarımızın işlem hacmi 10 kattan fazla artmıştır. 2002-2015 döneminde borsa derinliği ve işlem kapasitesi açısından önemli bir yükseliş bulunmaktadır. Ancak genel olarak ticaret borsalarının mevcut kapasitesi ile tarımsal ürün piyasalarında sürdürülebilir, istikrarlı fiyat yapısını tesis etmek için daha çok çalışmak gerekmektedir."
"LİSANSLI DEPOCULUĞU YAYGIN HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Bakanlık olarak bu alandaki eksikleri gidermek üzere ürün ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoculuğu yaygın hale getirmeye çalıştıklarını açıklayan Tüfenkci, "Zira dünya ve Avrupa'daki emsal ürün borsalarının işlem hacmi ile bir kıyaslama yaptığımızda ticaret borsalarımızın işlem hacimleri çok küçük kalmaktadır. Örneğin Amerika, Kanada, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkelerin ürün borsalarının işlem kapasitesi 1 ile 5 trilyon dolar arasındadır. Çin, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin ürün borsalarının işlem kapasitesi ise 500 ve 900 milyar dolar arasındadır. Bu ülkeler seviyesine gelmek ve tarımsal ürün piyasalarında fiyat istikrarını sağlamak için benzer yapıları kurmamız düşünmekteyim." diye konuştu.
Ticaret borsalarının gün geçtikçe daha modern tesisler haline geldiğine dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti: "Birçok borsanın gerekli teknik özellikleri taşıyan laboratuvarlar ile yeterli kapasitede ve teknolojideki satış salonlarına da sahiptir. Ticaret borsalarımız lisanslı depoculuk sisteminde önemli roller üstlenmektedir. Lisanslı depoculuk, uzun süreli depolanabilen ve standardize edilebilen hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı ve kuru kayısı gibi tarım ürünlerinin ticaretine yönelik bir sistemdir. Lisanslı depoculuk sisteminde tarım ürünlerinin sınıf ve kaliteleri yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuvarlarca belirlenmektedir. Ardından, modern altyapıya sahip lisanslı depolarda depolanmaktadır. Bu ürünlerin ticareti, ürünün mülkiyetini temsilen lisanslı depo işletmesince düzenlenen 'Ürün Senetleri' vasıtasıyla yapılmaktadır."
Cihan CİHAN