Güney Afrika'da binlerce kişi hükümetin yolsuzluklarını protesto etti

Güney Afrika'da binlerce kişi Devlet Başkanı Jacob Zuma ve hükümeti yolsuzluklar sebebiyle protesto etti. Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Sendikası'nın (NUMSA) organize ettiği dev yürüyüşte, "Yolsuzluklar fakiri vergiye bağlar, biz zenginden vergi al diyoruz." pankartları dikkat çekti.

Zuma'ya karşı güçlü bir muhalefete dönen NUMSA'ya eski Güney Afrika İşçi Sendikaları Birliği Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi de destek verdi. Basına açıklama yapan Vavi, "Şu anda Güney Afrika ekonomisi çok zayıf bir durumda. Yolsuzluklar ile ekonomi arasında direk ilişki var. Binlerce madenci işini kaybediyor. Bu ülkede her gün 13 milyon insan yatağa aç gidiyor. İşçilerin yüzde 50'ye yakını yoksulluk sınırı altında ücret kazanıyor. Artık yeter diyoruz." dedi.

Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın KwaZulu-Natal eyaletindeki çiftliğine 'güvenlik artırımı' adı altında hazineden 24 milyon dolar aktarılması hükümete karşı yolsuzluk iddialarının sembolü haline geldi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Keobokile Maditse, "Bu ülkenin özgürlüğünü kazanmasında mücadele veren Zuma'nın, bu ülkeye örnek olması gerekirken hırsızlık yapması çok acıdır. Bizim gibi işşizlere iş bulacağına cebini doldurmuş." diye konuştu.

Ekonomide Afrika liderliğini yakın zaman önce Nijerya'ya kaptıran Güney Afrika, son dönemde dolar karşısında eriyen rand, elektirik krizi ve beyaz rejime son verdiği 1994'ten sonra en sıkıntılı günlerini yaşıyor.

2 HAFTADA İKİ YOLSUZLUK PROTESTOSU

Güney Afrika'da 30 Eylül'de de binlerce kişi devlet başkanlığı sarayına yürümüş ve yolsuzluğu protesto etmişti. Bugün Johannesburg sokaklarını dolduran NUMSA üyesi işçiler, maden sektöründe işten çıkarmalar devam ederse Johannesburg'u 'yönetilemez' duruma getirmekle tehdit etti. Organizatörlerden Vavi, 50 bin işçinin çelik sektöründe işini kaybettiği, kriz devam ederse önümüzdeki günlerde 190 bin madencinin açıkta kalacağı uyarısında bulundu.

Siyasiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de destek verdiği yürüyüş, Madenciler Odası önünde okunan bildiri ile son buldu. Güney Afrika'da geçen hafta da COSATO, Cape Town, Durban, Johannesburg gibi önemli merkezlerde maden sektöründeki işten çıkarmaları protesto etmişti. CİHAN
14 Ekim 2015 18:32
DİĞER HABERLER