Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, güvenli internete artık SMS'le abone olunabileceğini söyledi.
SMS'le Güvenli İnternet geçiş süreci hakkında Cilan Haber Ajansı muhabirinin sorularını cevaplayan BTK Başkanı Tayfun Acarer, geniş bant kullanıcısının geçen yıl yüzde 90'ın üzerinde arttığına dikkat çekti. Acarer, bu artışla beraber aslında farklı geniş bant profillerinin çıkmaya başladığını ve bununla birlikte güvenli internete daha kolay nasıl geçilebileceğine ilişkin bazı kararlar aldıkları anlattı:
"Bir tarafta mobil bantlar çıkmaya başladı. Onun dışında konnekt kart dediğimiz kartlarla güvenli internete geçiyorsunuz. Bunların güvenli internete geçmelerinde farklı yollar izleniyor. Firmalar ayrı, buradaki olayı daha da kolaylaştırmak ve hızlandırmak için kurumların belirleyeceği esaslar ve numaralara göre uzak bir güvenli internete geçme kararımız olamaya başladı. Kurul olarak aldığımız yeni bir karar, şu anda da internete konarak duyurulmaya çalışılıyor. İnternet adres sağlayıcılarından da bu konuda alt yapı hazırlıklarının çalışmalarını tamamlamaları isteniyor. İnternet sağlayıcıları abonelerini kullanacaklar. Herkes farklı bir SMS kullanarak servis sağlayıcısına ulaşacak. Ve güvenli internete ulaşacaklar." dedi.
220 BİN ABONE GÜVENLİ İNTERNETE GEÇTİ
Güvenli internete 22 Kasım'da başladıklarını anlatan Acarer, şu anda 220 bin civarında kullanıcının güvenli internet paketinden yararlandığını söyledi. Güvenli internetin bir tüketici hakkı olduğunu vurgulayan Acarer, Güvenli internet önemli bir ihtiyacı ve talebi karşıladı. Ben ilerleyen günlerde bu güvenli interneti kullanan abone sayısının giderek artacağını düşünüyorum. Güvenli internete geçmenin farklı yolları var. Türkiye'de geniş bant internet kullanıcıları çok hızlı artıyor. Gerçekten Ulaştırma Bakanlığı'nın bu konuya verdiği destek mükemmel bir şekilde arttı" diye konuştu.
İÇERİKLE İLGİLİ YILDA 240 BİN ŞİKAYET ALIYORUZ
Acerer, 11 yılda abonelerin kendi imkânları ile 22-23 bin filtreleri taktıklarını ifade etti. 2 ayda bu rakama ulaştıklarını belirten Acarer, "Vatandaşın bu konuda şikâyeti yok. Siz güvenli interneti almak istediğinizde, alt profillerinde istediğinizi seçebiliyorsunuz. Hatta isterseniz güvenli internetin dışına çıkabiliyorsunuz. Ciddi bir tüketiciye ulaşıyor. Türkiye'de her yıl 240 bin civarında abone bize içeriklerle ilgili şikayetlerde bulunuyordu. Burada, Türk halkının istemi olduğu gördük ve demek ki vatandaş bu konuda oldukça hassas diye düşündük." ifadelerini kullandı.
BASINLA UĞRAŞMAKTAN ZAMAN KAYBETTİK
Acarer bir dönem basının "İnternete sansür geliyor" iddialarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Basınla uğraşmanın kendileri için bir zaman kaybı olduğunu dile getiren Acarer, "Güvenli interneti anlatmaktan ziyade güvenli internetin filtre olmadığını anlatmaya çalıştık. Kimse müşterinin operatörler arasında taşınmasına müdahale etmediği gibi, güvenli internete geçmeden dolayı kimse 'Niye geçiyorsunuz güvenli internete' diye bir soru sormuyor. Tamamen tüketici hakkıdır bu. İsteyen, kullanır isteyen kullanmaz. Profillerini kendisi belirler. Kullanıcını istemine göre, değişir. Özellikle anlamakta zorlandığım husus var. Kullanmaya başlamadan önce eleştiriler vardı. 22 Kasım'a kadar bu eleştirileri anlayabiliyordum, ama 22 Kasımdan sonra bu eleştirileri hiç anlamadım. 2 ay geçti. Hala benzer eleştirilerin olmasını anlamıyorum. Herkesi güvenli internete geçirecekler, şeklindeki eleştirileri hiç anlamıyorum."