Hakim, öğrenci davasında polisin çektiği görüntüleri delil saymadı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ), polise taş attıkları ve üniversiteye zarar verdikleri iddiasıyla yargılanan 37 öğrencinin beraatiyle sonuçlanan davada gerekçeli karar yazıldı. Kararda; polisin çektiği görüntülerin hakim kararı veya savcılık talimatı ile kayda alınmadığı gerekçesiyle bu CD'lerin delil olarak kabul edilmediği belirtildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde 10 Mayıs 2013 günü, 'Bağımsız Fikir Kulübü' adlı öğrenci grubunun 'Fetih Kutlaması' adı altında etkinlik yaptığı sırada, karşıt grup olan Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) örgütüne mensup öğrenciler, programın yapıldığı konferans salonu önünde toplanarak protesto etti. İddiaya göre yaklaşık 50 kişilik grup ellerinde taş, demir ve tahta sopalarla, suç sayılan yıkıcı ve bölücü nitelikte, "Yıldız faşizme mezar olacak, faşizme ölüm tek yol devrim" şeklinde slogan atıp, polisin ihtarına ve sonrasında zor kullanılmaya rağmen dağılmadı. İçlerinde öğrencilerin de bulunduğu grup, kırdıkları kaldırım taşlarını ve söktükleri demir dubaları polisin üzerine attı. Çöp konteynırlarını yola çıkartıp devirerek ateşe veren öğrenciler, daha sonra reklam panolarını ve öğrenim binalarının camlarını kırdı. Soruşturma sonunda 37 kişi hakkında 'Kamu malına zarar verme', 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma', görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 24 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Bakırköy 21. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Yılmaz Alp, 2 hafta önce verdiği kararda, sanıkların atılı suçu işlediklerine ilişkin cezalandırılmalarına yetecek kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle sanıkların beraatine karar verdi.

Hakim Yılmaz Alp, gerekçeli kararında polisin olaya ilişkin tuttuğu tutanakta hangi olayın hangi sanığın gerçekleştirdiğine ilişkin herhangi bir tespit ve belirlemede bulunmadığı bilgisine yer verdi. Gerekçeli kararda, "Olaya ilişkin görüntünün bulunduğu CD ile ilgili mahkeme tarafından verilmiş herhangi bir karar ve Cumhuriyet savcılığı tarafından verilen herhangi bir emir bulunmadığı, bulunsa dahi sanıkların üzerlerine atılı eylemlerin CMK 140. maddede sayılı katalog suçlardan olmaması nedeni ile delil olarak kabul edilemeyeceği, bu nedenle sanıkların kaydedilen ve daha sonra tutanağa bağlanan görüntü ve fotoğraflarına ilişkin delilin hukuka aykırı yöntemler ile elde edildiğinin kabulünün gerekeceği anlaşılmaktadır." ifadelerine yer verildi. CİHAN
03 Aralık 2015 14:39
DİĞER HABERLER