Hakimlere talimatla skandal tutuklama

Hakimlere talimatla skandal tutuklama
Hidayet Karaca ve 62 polisle ilgili verdikleri karardan dolayı hakimlerin tutuklanmasıyla ilgili skandal bir belge ortaya çıktı.
Hakim Metin Özçelik’in eşinin sosyal medyadan paylaştığı belgeye göre tutuklama kararı proje mahkemede yazıldı, ağır cezada okundu. Üstelik proje mahkemenin yazdığı karar, 2 saat önce yargıçlarla paylaşıldı.

Hidayet Karaca ve 62 polis hakkında verdikleri kararlardan dolayı hakimlerin tutuklanmasına ilişkin skandal bir belge ortaya çıktı. Yargıya talimatı deşifre eden belgeye göre tutuklama kararı proje mahkeme diye bilinen sulh ceza hakimliğinde alındı, ağır cezada okundu. Reddihakim talebini kabul ettiği için tutuklanan Metin Özçelik hakkındaki kararı, Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği yazdı, karar açıklandığında ise tutuklama belgesinin üstünde Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin adı yazıyordu. Proje mahkeme tarafından hazırlanan talimat niteliğindeki karar, Bakırköy Adliyesi’nde görevli hâkimler arasında bir mesajlaşma grubunda tutuklamadan 2 saat önce paylaşıldı. Skandalı Twitter üzerinden Hâkim Metin Özçelik’in eşi Hatice Özçelik duyurdu. Kararın bir yargı mensubu tarafından kendisine iletildiğini belirten Özçelik, sulh ceza hâkimliğinin isminin geçtiği tutuklama kararını paylaştı. Hatice Özçelik şu görüşleri dile getirdi: “Whatsapp grubunda paylaşılan metnin paylaşım saati 21.03 Yani kararın açıklanmasından 2 saat önce. Ayrıca bu kararı yazan mahkeme olarak da Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği görünüyor. Bu karar, gruba üye olan ve eşimin tutuklanmasına karar veren mahkeme başkanı Asuman Yetişkin tarafından gruba gönderilmiştir. Asumam Hanım, whatsapp grubundakilerin tepkisi üzerine bu iletinin kendisi tarafından değil, mahkeme üyesi Şebnem Karaboduk tarafından kendi telefonu kullanılarak gönderildiğini ifade etmiş. Ben Asuman Yetişkin ve Şebnem Karaboduk’tan açıklama bekliyorum.”

Hakim Metin Özçelik’in tutuklanması, 30 Nisan Perşembe 23.00’te Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yüzüne okunarak bildirildi. Bu mahkemenin üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda hakimin WhatsApp’ta kurduğu mesajlaşma grubu, karar açıklanmadan 2 saat önce tutuklanma kararını gördü. Ancak ilk kararda Ağır Ceza Mahkemesi’nin değil Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin imzası yer alıyordu. Bu durum tutuklama kararının, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yazılmadığını ortaya koydu. Hatice Özçelik bu belgeyi birçok hakim ve savcının gördüğünü söyledi. Hakim Özçelik’in avukatı Önder Durdu, tutuklama kararının ne kadar hukuksuz bir şekilde yapıldığının bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti. Tutuklama kararını veren mahkemeye sulh ceza hakimliği tarafından yazılan kararın hazır olarak geldiğinin deşifre olduğunu vurguladı. Avukat Durdu, suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Avukat Önder Durdu şunları söyledi: “Hukuksuzluk yapanlar yine hukuk karşısında yaptıklarının hesabını verecek. Verdiği karar nedeniyle tutuklanan müvekkilimin kararı doğrudur ve hukuka uygundur. Ortaya çıkan bu belge tutuklama kararının kararı veren ağır ceza mahkemesince alınmadığının delili. Savcılığın bu durumu delil kabul ederek soruşturma açması gerekiyor. Biz de ayrıca hem savcılığa hem HSYK şikayetlerde bulunacağız. Bu hukuksuzluğu gerekirse Anayasa Mahkemesi ve AİHM’ye kadar götüreceğiz.”

Hâkimlerin tutuklanması sürecinde çok sayıda şaibeli işlem yaşanmıştı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi olmadığı halde Hakim Metin Özçelik’in ifadesini almıştı. Hakim Mustafa Başer’in ifadesi de ertesi gün nöbetçi 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce alındı. Ancak anlaşılmaz bir şekilde 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yerine 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ifadeye girmişti.



1- Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Nisan saat 23.00’te iki hâkimi tutuklama kararı aldı.

2- Dün hâkim eşi Hatice Özçelik’in paylaştığı yeni belgede,  kararı Bakırköy 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nin yazdığı görülüyor.

3-  Sulh Ceza Hâkimliği’nin, Ağır Ceza’nın kararından 2 saat önce yazdığı metin birebir aynı.

4- Sorgu numarası bile verilmiş.

5- Hakimlerin WhatsApp’tan gönderdiği  belgede paylaşım saati 21.03 olarak görünüyor.



Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin hazırladığı Hâkim Metin Özçelik ile ilgili tutuklama kararı, 30 Nisan akşamı saat 21’de WhatsApp’tan yargıçlarla paylaşıldı.



Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin saat 23.00’te Hakim Metin Özçelik’in tutuklandığını yüzüne okudu.  Ancak kararın  2 saat önce proje mahkeme tarafından hazırlandığı ortaya çıktı.

Zaman Gazetesi
29 Mayıs 2015 08:21
DİĞER HABERLER