"Halkın Erdoğan'a güveni azalıyor"

Pew Araştırma Merkezi'nin yaptığı son çalışmaya göre Türkiye'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a olan güven 2012'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türk halkının demokrasinin uygulanıp uygulanmadığı konusunda fikir ayrılığı yaşadığını ortaya koyan araştırmaya göre, halkın çoğunluğu ülkeyi 'tek bir güçlü elin' yönlendirmesinden ziyade, demokratik reformları desteklediği ortaya çıktı.

Nisan-Mayıs aylarını kapsayan anket çalışmasını açıklayan Washington merkezli Pew Araştırma Merkezi, Türkiye'de halkın yüzde 49'nun demokrasinin işlemesinden memnun olduğunu yüzde 49'nun ise memnun olmadığını ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyenlerin şu anki demokrasiden memnun olduğunu ifade eden Pew, AKP'yi destekleyen yaşlı, daha az eğitimli ve günde 5 vakit ve daha fazla namaz kılan insanların demokrasiden memnun olduğu, ancak daha genç, daha eğitimli, CHP'yi destekleyen ve daha az muhafazakâr olan insanların ise daha çok hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Çalışma raporunda Türk halkının çoğu, ülkenin gidişatından memnun değil. Raporda, mevcut demokrasiden 'hiç memnun olmayanların' oranı yüzde 27, 'çok memnun olanlar' ise yüzde 14. Türk halkının çoğunluğu, ülke probleminin demokratik reformlarla çözülmesi gerektiğine inanıyor. Halkın yüzde 36'sı Türkiye'nin güçlü bir liderin elinde olması gerektiğini düşünüyor. Bu oranın 2012'de yüzde 26 olduğu ifade edildi.

947 kişiyle yüz yüze yapılan araştırmaya göre Türkiye'nin en büyük problemi, hayatın pahalılaşması (fiyatların artması) suç oranları ve eşitsizliğin artması olarak gösterildi.

Kamu kurumları arasında sadece Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 'ülke üzerinde iyi bir etki' bırakıyor. Polis, hükümet, dini liderler ve yargıya olan güven 'karışık', medyaya olan güven ise 'olumsuz' şeklinde değerlendirildi.

Ankete katılanların yüzde 54'ten fazlası Türkiye'de yaşananlardan memnun olmazken, yüzde 44'ü bu görüşün tam tersini savunuyor. Memnun olmayanların sayısının 2013'ten bu yana artış göstermesi dikkat çekici. Raporda Türk halkı 2002-2010 arasında endişeli olduğunu ancak son yıllarda biraz daha umutlu olduğu ifade edildi.

AKP taraftarlarının yüzde 79'u yani 10 kişiden 8'i ülkenin gidişatından memnun olurken, muhaliflerden (CHP)'den ise sadece yüzde 22'si bu görüşe katılıyor.

VATANDAŞ ÇOCUKLARININ GELECEĞİNDEN ENDİŞELİ

Yapılan anketlerde, halkın yüzde 52'si çocuklarının gelecekte daha büyük maddi sıkıntılar yaşayacağını ifade etti. Halkın yüzde 40'ı ise çocukların daha iyi bir gelecek beklediğini düşünüyor.

7 Haziran seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a güven yüzde 39'du. Bu oran geçen yıl yüzde 51, 2013'te ise yüzde 62 seviyesindeydi.

Ankete katılanların yüzde 51'i ise eski başbakanın ülke yönetimi ile ilgili görüşlerini 'olumsuz' olarak açıkladı.

Anket çalışmasında Erdoğan destekçilerinin profili, AKP taraftarları, daha az eğitimli insanlar, 50 yaş-üstü ve günde 5 vakit namaz kılanlar şeklinde tanımlandı.

DAHA AZ MÜLTECİ

Son zamanlarda artan mülteci krizi de ankete yansıyan bir başka unsur olarak dikkat çekti. Türk halkının yüzde 67'si daha az mülteciye ülkeye giriş izini verilmesi gerektiğini düşünüyor. Halkın sadece yüzde 36'sı Türkiye'nin IŞİD'e karşı kurulan koalisyona katılmasını destekliyor.

Halkın yüzde 67'si daha az mültecinin ülkeye girişine izin verilmesi gerektiğini söylüyor. Halkın sadece yüzde 36'sı Türkiye'nin IŞİD'e karşı kurulan koalisyona katılmasını istiyor.

Ankete katıların yüzde 54'ü ülkelerinin dünyada daha saygın olması gerektiğini düşünüyor. CİHAN
16 Ekim 2015 18:14
DİĞER HABERLER