Hastanın atardamarına ameliyatsız operasyon

Sivas'ta kalp rahatsızlığı bulunan ve by pass ameliyatı olan Hikmet Tulay isimli hasta, kolunda uyuşma ve baş ağrısı olduğu gerekçesiyle hastaneye başvurdu. Beyni besleyen kol atardamarının tıkandığı tespit edilen hastanın atardamarı ilk kez uygulanan yöntemle ameliyatsız anjiyografi uygulanarak açıldı.

Geçmişte kalp rahatsızlığı yaşayan ve by pass geçiren Hikmet Tulay (52), kolunda uyuşma, kolda çabuk yorulma, her iki kol arasında ölçülen tansiyonlarda farklılık, baş dönmesi şikâyetleriyle Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. İsmail Erdoğu'ya tedavi için başvurdu.

Yapılan tetkikler sonrasında hastanın kol damarının başlangıç kısmında yüzde 100 tıkanıklık tespit edildi. Bu rahatsızlığın sebep olabileceği kötü sonuçlardan korunmak amacıyla damarın açılmasına karar verilerek kısa sürede iyileşme sağlayan, subklavian arter tıkanıklığına koroner anjiyografi uygulandığını belirten Uzm. Dr. İsmail Erdoğu, bölgede nadir olarak yapılan bu operasyonda hastanın tıkalı olan damarına stent uygulaması yapıldığını söyledi. Hikmet Tulay, operasyondan bir gün sonra kolunu daha iyi kullanabildiğini, tansiyonun artık her iki kolda da aynı olduğunu ve baş dönmelerinin azaldığını belirtmesi üzerine taburcu edildi.

STENT UYGULAMASI İLE KISA SÜREDE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. İsmail Erdoğu, kol atardamarında özellikle subklavyan atardamarın tıkandığını ve bu durumun kol ve beyin dahil olmak üzere bir çok organa zarar verebileceğine dikkat çekerken, ayrıca, kol damar tıkanıklığı olan kişilerin, kolun çalıştıkça ağrıması, kramp girmesi, rahatsızlık, dengesizlik, nabızda azalma gibi şikâyetleri yaşayabileceğini ifade etti.

Uzm. Dr. İsmail Erdoğu, Kalp damarları dışında da vücutta karın, beyin, kol ve bacak damarlarında da tıkanıklıklar meydana gelebileceğini belirterek, "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, anjiyografi kalp damarlarını göstermek, tedavi etmenin yanı sıra atardamarın olduğu her bölgede hem teşhis hem tedavi amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bacak ve kol damar tıkanıklıklarının günümüzde ameliyatsız anjiyografi ile açılması daha çok tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Bu tedavi yöntemi, hastanın hastanede yatış süresini kısaltan, anestezi riskini sıfıra indiren ve kısa sürede iyileşmesini sağlayan özellikli bir işlemdir" diye konuştu.

Anjiyografi yöntemiyle damar tıkanıklığı açılan Hikmet Tulay isimli hastanın, kol atardamarının başında kronik eski tam tıkanıklık teşhis ettiklerini anlatan Erdoğu, "Bu tıkanıklığı önce özel mikro kateter ve hidrofiliktelerle geçerek balonlarla predilitasyon yaptık ve darlıktan kan akımını sağladık. Son olarak 2 adet ardışık stent koyarak tam açıklığı sağlamış olduk" dedi. CİHAN
04 Ağustos 2015 11:47
DİĞER HABERLER