Antalya’da 19 Temmuz 2006’da 2’si pilot 5 polisin şehit düştüğü helikopter kazasıyla ilgili davada şok eden gerçek ortaya çıktı
- 5 polisin şehit düştüğü helikopter kazasının tek delilinin, Amerika’daki incelemeler sırasında kayboldu.
- Şehit polislerin yakınları, “ABD’li firma davanın ön önemli delilini kasten kararttı” iddia etti.
Yakıt kontrol cihazına (HMU) girerek kazaya yol açtığı belirlenen pirinç büyüklüğündeki plastik maddenin Amerika’daki inceleme sırasında kaybolduğu ileri sürüldü.
Pirinç büyüklüğündeki parçayı, indianapolisdeki laboratuvarında inceleyen Goodrich Pump firması, “Plastik parça kayboldu” dedi. Helikopterin düşmesine neden olan delilin kaybolması büyük kuşku oluşturdu. Şehit polislerin yakınları, “ABD’li firma davanın ön önemli delilini kasten kararttı” iddiasında bulundu. Firma yetkilisi Brian Beal’in, “Parça kaybolduğu için teslim edemiyoruz” beyanı tutanağa geçirildi.
FOTOĞRAFTAN İNCELEME
Bugün Gazetesi'nin haberine
göre, taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan kontrolden sorumlu firmanın 4 ABD’li çalışanı, aleyhlerine verilen raporlara itiraz ederse yeni bilirkişi heyetinin delili fotoğraf üzerinden
inceleyeceği öğrenildi.
Yargılama sonuna kadar adli emanette saklanması gereken delilin kasıtlı olarak karartılıp karartılmadığı belirlenemedi. Bu durumun haklarında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenilen Hoa Nguyen, W.Bill Costa, Frank Motola JR. ile Tony Carago’nun yargılandığı davanın seyrini değiştirebileceği öne sürüldü.
BU PARÇA NEDEN OLDU
Rolls Royce, Gooodrich Pump&Engine Control Systems (GPECS) ve Emniyet görevlileri kaza sonrası ortak inceleme yaptı. Yakıt kontrol ünitesi (HMU) içerisinde olmaması gereken, malzeme ve işçilik hasarı nedeniyle kalmış olan 0,120x0,060 inch ebadında plastik bazlı yabancı bir madde tespit edildi.
Teknik raporda, bu yabancı maddenin yakıt kontrol ünitesinin otomatik ve manuel kontrolü esnasında motor RPM dalgalanması oluşturduğu; pilot kumandalarında düzensiz tepkilere neden olduğu belirtildi. “Pilotlar acil durum prosedürlerini uygulamaya çalışmasına ve motorun çalışıyor olmasına rağmen, bu parçanın kazaya neden olduğu değerlendirilmektedir” denildi.
İLK MONTAJDA İHMAL VAR
Emniyet Genel Müdürlüğü, Helikopter Kaza-Kırım Teknik Heyeti’nce 2 Ekim 2006’da hazırlanan raporun 17. maddesinde şöyle denildi: “Sökme işlemleri esnasında metering head regulator valfi üzerinde minimum yakıt akış orifisi yönünde pirinç tanesi büyüklüğünde plastik bazlı yabancı bir malzeme bulundu. Bu malzeme yakıt ayarlaması yapan metering valfe yardımcı olan sistemde bulundu.
Yabancı madde incelenmek üzere Goodrich firması metalografi laboratuvarına sevk edildi. "Bu yabancı maddenin HMU’nun ilk montajı sırasında ihmal sonucu bölüme girdiği tahmin edilerek, "Dışarıdan yakıt kontrol ünitesi açılmadığı bu parçanın HMU içerisine girmesi mümkün değildir” denildi.
"KANITLAR BİLEREK KARARTILDI"
ABD’li iki dev firma Rolls Royce ve GPECS aleyhine dava açarak müdahil olan şehit polis yakınlarının vekilleri şu iddialarda bulundu:
*Davalı firmalar aleyhlerine olan kanıtları tahrip ederek ya da yok ederek kararttı.
*HMU’dan çıkarılan EEPROM çipi tahrip edildi.
*HMU’nun yakıt hatları su ile temizlendi.
*HMU’nun dış yüzeyi temizlendi.
*Yakıt söz konusu HMU’dan çıkartıldı.
*EGM’nin helikopterin arızalı ve tehlike arz ettiğini ispat için kullanacağı kanıtlar bilerek karartıldı.
*Firmanın emniyete ayıplı mal sattığı tezi çürütülmek istendi.