İlk derece mahkemelerince verilen kararlara yapılan itirazları inceleyip hükme bağlayarak hem Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak, hem de yıllar süren mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla 2004'te çıkarılan kanun kapsamında 15 şehirde kurulan bölge mahkemeleri (İstinaf) henüz faaliyete başlayamadı. 11 ilde kamuya ait binalarda faaliyet gösterecek istinaf mahkemeleri için 4 ilde kiralama yoluna gidildi. Bursa, İzmir, Sakarya ve Adana'da binalar için milyonlarca lira kira bedeli ödendi. Henüz hakim ataması yapılmayan Bursa Bölge Adliye Mahkemesi için 20 Mayıs 2014'te aylık 297 bin liradan kiralanan 23 bin 450 metrekarelik 10 katlı bina için devlet 6 ayda tam 1 milyon 786 bin lira ödeme yaptı. Buna rağmen hiç kullanılmadan boşaltma kararı alınan bina için taraflar yargıya başvurdu.
Adalet Bakanlığı bölge adliye mahkemeleri için 10 şehirde kamuya ait binaları tahsis etti. Bursa, İzmir, Sakarya ve Adana'da ise kiralama yoluna gidildi. Cumhuriyet başsavcıları 2011 yılında atanan mahkemeler henüz göreve başlamadı. İzmir, Sakarya ve Adana'da ne kadar kira ödendiği açıklanmazken Bursa'da ortaya çıkan bilgiler bu binalar için yüklü ödemeler yapıldığını ortaya koydu.
Edinilen bilgiye göre; Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Mayıs 2014'te Osmangazi ilçesi Odunluk Mahallesi'nde 5 yıldızlı oteller arasındaki bina için hak sahipleriyle kira sözleşmesi imzaladı. 72 ofis ve 8 dükkandan oluşan bina için başsavcılık, duruşma salonlarıyla birlikte bir dizi tadilat yapılmasını istedi. Bunun için kullanım izni alınmış binanın müteahhidine Kasım 2014'e kadar süre tanıdı. Hazırlanan proje müteahhide teslim edildi. Sözleşme gereği devlet 6 ayda hak sahiplerine 1 milyon 786 bin lira ödeme yaptı. Adalet Bakanlığı ise binanın UYAP kablolama sistemi için 1 milyon lira civarında harcama gerçekleştirdi. Çanakkale Açık Ceza İnfaz Kurumu'na da binanın mobilyaları sipariş edildi. Belirtilen süreye rağmen binada işler tamamlanmayınca başsavcılık, Aralık 2014 sonuna kadar süreyi uzattı. İstenilen tadilatlar bitmeyince 10 Şubat 2015'e kadar müteahhide süre tanındı. İki kez yapılan uzatıma rağmen binada işler bitmeyince BursaBölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, Bursa 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde işlerin ne kadarlık bölümünün tamamlandığına dair tespit davası açtı.
Bilirkişi nezaretinde binada keşif yapan hakim, raporunu Mart ayında taraflara sundu. Başsavcılık işler tamamlanmadığı gerekçesiyle kira sözleşmesi kapsamında 'Tadilatı biz yaptıralım' diyerek müteahhidi devre dışı bıraktı. İki firmadan teklif alan başsavcılık 6 Ağustos günü kira sözleşmesini fesih hakkını kullandığını belirterek binayı boşalttı. Başsavcılık, hak sahiplerine, 'Ödediğimiz kira bedeli ve stopaj bedelini iade edin, ayrıca kablolama için 308 bin lirayı ödeyin' dedi. Kira sözleşmesinin imzalanmasından itibaren sadece 6 ay kira alındığına dikkat çeken hak sahipleri ise zararlarının tanzimi için müteahhit ile feshi geciktirerek zararın artmasına sebebiyet verdiği iddiasıyla Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na dava açmaya hazırlanıyor.
10 BİN 500 LİRA KİRA ALAN OFİS SAHİBİNDEN 15 BİN LİRA İSTİYORLAR
Mülk sahiplerinden Serkan Üçdal, yaşananlarla ilgili şunları söyledi: "Bizim itirazımız başsavcılık neden fesih hakkını eksikliklerin giderilmediğinin tespit edildiği 10 Şubat'ta kullanmadı. 2014 yılının Mayıs ayında imzalanan kira sözleşmesi kapsamında devlet bize sadece 6 ay kira verdi. Müteahhitten kaynaklanan gecikmeleri bize yansıtamazlar. Adalet Bakanlığı binada UYAP kablolama sistemi için 1 milyon lira civarında harcama yaptı. Sökülebilenleri söktüler, sökülemeyen kısım için bizden 308 bin lira talep ediyorlar. Kira sözleşmesinin üzerinden 14 ay geçti ama bize sadece 6 ay kira verdiler. Şimdi hem kira bedelini hem de ödedikleri stopaj bedelini bize yansıtmak istiyorlar."
Bina yöneticisi Cem Hıncal ise şunları kaydetti: "Devlet hakim bile atanmayan mahkemeler için kira öderken bizi mağdur ediyor. Hem müteahhit hem de Başsavcılık hakkında dava açıp hakkımızı arayacağız. Bir ofis sahibi 6 ay kira bedeli için 10 bin 500 lira alırken şimdi devlet 15 bin lira istiyor. Binanın 33 hissedarı bulunuyor."
Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı ise tarafsız bilirkişilerin binada inceleme yapıldığını, eksikliklerin giderilmediğine ilişkin rapor hazırlanınca da fesih işleminin gerçekleştiğini açıkladı. Başsavcılığın, ulaşımın kolay olabileceği bir semtte en az 12 bin metrekare kapalı alana sahip, kaba inşaatı bitmiş bir bina aradığı belirtildi.
Öte yandan Adana Barosu Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, geçen Haziran ayında Reşat Bey Mahallesi'nde bir işadamından kiralanan ve Bölge Adliye Mahkemeleri binası olarak milyonlarca lira harcanarak yenilenen ancak halen kullanılmayan 12 katlı bina önünde basın toplantısı düzenlemişti. Baro Başkanı Çıtırık, "Bu uygulama 'Devlet kaynakları neden heba ediliyor?' sorusunu akla getiriyor." açıklamasında bulunmuştu. CİHAN