Afganistan’ın önde gelen Âlim, akademisyen, yazar ve İslam araştırmacısı Muhammed Şuayp Saykal, hizmet hareketi ve Fethullah Gülen Hocaefendi hakkındaki düşüncelerini paylaşarak, hizmete kurulan kumpası akıl ve mantığa sığmayan bir iftiradan ibaret olduğunu belirtti.
Hizmet gönüllülerini, Çağdaş İslam Dünyası'nın entelektüel akımları olarak gördüm
Afganistan’ın önde gelen alim, akademisyen, yazar ve İslam araştırmacısı Muhammed Şuayp Saykal, hizmet hareketi hakkında çok sayıda araştırma yaptığını ifade ederken, yaptığı araştırmalar sonucunda himzeti, gönüllülerden oluşan, çağdaş İslam dünyasının entelektüel bir hareketi olarak gördüğünü dile getirdi. Hizmet mensuplarının çağdaş dünyaya verecek çok mesajı olduğunu aktaran Saykal, “ hizmetin bu özelliği herkesi kendine çekiyor.” dedi.
Hocaefendinin duruşu ile ortaya koyduğu manevi boyut arasında çelişki yok
“Fethullah Gülen Hocaefendi’yi yakından görme imkanım olmadı. Ama onu, yazdığı eserler ve makalelerinden çok iyi tanıyorum.” diyerek görüşlerini aktaran Saykal, Hocaefendi'nin duruşu, görüşleri, düşüncesi ve faaliyetleri, ortaya koyduğu manevi boyutunun etkisi altında kaldığına dikkat çekti. Okuduğu eserlerden hoca efendiyi mütevazı, dinine sımsıkı bağlı bir insan olarak müşahede ettiğine değinen Saykal, Hocaefendi'nin çağın âlimi ve İslam dünyasının meselelerini ele alıp yorumlayabilen bir şahsiyet olduğunu açıkladı.
Hocaefendi ve Hizmet Hareketi bir gecede zuhur etmedi ki bir gecede terörist ilan edilsin
“Hocaefendi ve hizmet hareketi terörist mi sizce?” sorusuna tepki gösteren Saykal şunları söyledi; “ Hocaefendi ve hizmet hareketi mantar gibi bir gecede zuhur etmedi ki hakkında bir gecede karar alınarak terörist ilan edilsin. Yarım asırdan fazla fikir mücadelesi veren biri hakkındaki suçlamalar şu ana kadar neden dillendirilmedi? Hocaefendinin onlarca kitabı, yazdığı makaleler, yaptığı birçok sohbeti ortada. İslam dünyası şu ana kadar uykuda mıydı, bir gecede farkına varıldı ve terörist ilan edildi. Böyle iftira ve suçlamalar çok ağır.
Şu ana kadar hoca efendinin okuduğum kitap ve yazılarında dine ve İslama aykırı hiçbir şeyi görmediğime tanıklık (şahitlik) ederim. Söyledikleriyle yaşantısı hiçbir zaman ters düşmeyen biri nasıl yoldan sapabilir. Bu zatın kitapları herkesin elinde mevcut. Ayrıca öyle gelişmiş bir dünyada yaşıyoruz ki istediğimiz bilgiyi anında elde ederiz. Böyle birşey olsaydı, bilgiler elden ele dolaşır herkese ulaşırdı. Geçmişten şimdiye (günümüze) kadar kendisiyle ilgili olumsuz hiçbir şey görmedik ve duymadık. Hocaefendi itidallı ve islam dertlisi olan bir şahsiyet.” beyanıyla tepki gösterdi.
Hocaefendinin darbe girişiminde eli olduğu iddiasını çok garip görüyorum
Türkiye tarihi, farklı dönemlerde farklı darbeler geçirdiğine dikkat çeken Saykal, son darbe girişimini hocaefendiyle irtibatlandırmak akıl ve mantığa sığmadığını aktardı. Saykal, “Konuyu neresinden tutarsan tut, hiç bağdaşmıyor. Birbirine uymayan bulmaca parçaları gibi. Hizmet gönüllülerinin dünyanın dört bir köşesinde şu ana kadar yaptıkları herhangi bir yanlışlığı görmüş olsaydık, darbenin bunlar tarafından yapıldığına inanırdık ve bu bir delil olabilirdi. Karısına bıçak uzatırken, onu ürkütmemek için bıçağın ucunu kendi tarafına çevirip bıçağı öyle uzatan bir zihniyet nasıl olur da bir gecede ağır silah ve toplarla sokağa dökülerek Türk halkının kanını akıtsın. Bu iftiralardan Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi müberâhtır. Nasıl olur da barışçıl ve itidalli bir hareket bir gecede darbeci olup sapıklığa gitsin. 21. asırda böyle bir şey çok komik.” ifadeleriyle söz konusu darbenin 'Cemaat veya Hareket'le herhangi bir ilişkisinin olmadığı, ama olayları tarafsızca ele alarak Hizmet Hareketi ve Hocaefendi'ye atılan bu iftiraların çok ağır olduğunun altını çizdi.