Sanık avukatlarından bazıları tutuklamaların 'hukuksuz' olduğunu savunuyor. Ancak hukukçular tam tersini söylüyor.
Avukat Tahir Elçi: "Yargılama sırasında ortaya çıkarılacak yeni delillerle tutuklama verilemeyeceği görüşünün hukuki dayanaktan yoksun. Savcı iddianamede ileri sürülen iddialarla bağlantılı olmak şartıyla yeni deliller sunabilir."
Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen: Tutuklama şartları oluştuğunda mahkemeler tutuklama kararı verebilir. Tutuklama bir zorunluluk olmamakla birlikte bir kaçma ve/veya delil karartma şüphesi yoğun olduğu durumlarda uygulanan bir tedbir. Arama sonucunda elde edilen hukuka uygun delilleri mahkeme demek ki ciddi gördü, tutuklama konusundaki takdir yetkisini, uygulama yönünde uyguladı. Mahkeme, dava kapsamında yeni elde edilen deliller 'kuvvetli suç şüphesini' ortaya koyması halinde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesinin 3. fıkrasına göre tutuklama tedbirine başvurulabilir. Elde edilen yeni delillerin Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre dava aşamasında da dosyaya konulabilir. Örneğin bir şahıs, diğerini öldürdü. Hakkında dava açıldı ama cinayet silahı bulunamadı. Dava açıldı ve silah da bulundu. Ne yapacaksınız? 'Artık dava açıldı bu aşamadan sonra delil ortaya konamaz' diyebilir misiniz? Diyemezsiniz."
Emekli Hâkim Albay Faik Tarımcıoğlu: Çok kapsamlı davalarda her zaman yeni deliller ortaya çıkabilir. Savcılar soruşturmanın seyrini değiştirecek biçimde yeni belgeler bularak mahkemeye sunabilir. Yeni belgeleri değerlendirmemek görmemezlikten görmek mümkün değildir. Bu nedenle kararın hukuksuz olduğu ile ilgili iddialar doğru değil."
Emekli Hakim Albay Rüştü Atpulat: Savcılar dava sürerken de yeni deliller sunabilirler. Savcılar yeni taleplerde de bulunabilir. Davada verilen karar ve yapılan işlemler hukuka uygundur."