Geçtiğimiz Pazar günü saldırıya uğrayan Hürriyet gazetesinin Bağcılar'daki merkezi, ilk olayın üzerinden 48 saat geçmeden ikinci saldırıya uğradı.
Sloganlar atarak saat 20.50 sıralarında binaya gelen bir grup protestocu, bina bariyerleri ve giriş kapısına zarar verdikten sonra binadan ayrıldı.
Tedbir amacıyla bina girişinde bekleyen polislerin gözü önünde gerçekleşen olayda herhangi bir gözaltı işleminin yapılmadığı öğrenildi. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, hükümet kanadından güçlü bir kınama gelmemesinin saldırganları cesaretlendirmiş olabileceğini söyledi. Bu arada saldırganların Hürriyet binasına yaklaştığı sırada 4 el silah sesi duyulduğu belirtildiSaldırı haberi üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sedat Ergin'i telefonla arayıp geçmiş olsun dileğinde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, gazete binasına gelerek yöneticilerle görüşüp geçmiş olsun dileklerini iletti. İkinci saldırı sonrası gazete önünde Çevik Kuvvet polisleri ve TOMA ile güvenlik önlemi alındı. Olay Yeri inceleme ekipleri gazeteye gelerek delil çalışması yaptı.
Hürriyet'teki saldırıdan kısa bir süre sonra terör protestosu yapan bir başka grup bina önüne geldi. Polis lehine sloganlar atan grup, yetkililerin ikazı üzerine olaysız dağıldı.
Saldırıda hasar gören kapıyı gazetecilere gösteren Sedat Ergin, ilk saldırının üzerinden 48 saat geçmeden gerçekleşen olayın düşündürücü olduğunu söyledi.
Ankara'daki Hürriyet gazetesi matbaasının bulunduğu binaya saldırı
Hürriyet Gazetesi'nin İstanbul'daki merkezinden sonra Ankara'da matbaasının bulunduğu Doğan Printing Center (DPC) binasına da saldırı düzenlendi.
Büyük bir araç konvoyu ile DPC önüne gelen çoğunun yüzleri kapalı olduğu belirtilen eylemciler, Esenboğa Havaalanı yolunu trafiğe kapattı. Araçlardan inen eylemciler, DPC girişindeki kulübeye ve bariyerlere doğru ilerlediler. Bu sırada bazı eylemciler, kaldırım taşlarını sökerek kulübeyi taşlamaya başladılar.
Grubun bina içine girmesini önlemek üzere Hürriyet'in özel güvenlik elemanları duruma müdahale etmeye çalıştı. Atılan taşlar yüzünden kulübenin camları hasar gördü, bariyer ve kameralar kırıldı. Eylemciler, bir süre sonra bina içine girmeden dağıldı.
ZAMAN'IN ÖNÜNDE TEKBİR EŞLİĞİNDE GALİZ KÜFÜRLER
Bir grup saldırgan Zaman Gazetesi'nin Yenibosna'daki merkez binasının önünde provakatif eylemlerde bulundu. Gazete'nin dış kapısına taşlı ve sopalı saldılarda bulunan saldırganlar, Tekbirler eşliğinde ağza alınmayacak küfürler savurdu.
SALDIRIYA TEPKİ YAĞIYOR
Hürriyet gazetesi'ne yapılan saldırıya tepki yağdı. Hürriyet çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini ileten gazeteci Hasan Cemal, yapılan saldırılara, 'gazeteci milleti, bu saldırıları ve Erdoğan'ı hiç unutmayacak' paylaşımıyla tepki gösterdi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdür Ekrem Dumanlı da çirkin saldırıya tepki gösterdi. İkinci saldırının ilk saldırıyı kınamayan yetkililerin hatası olduğunu söyleyen Dumanlı, 'PKK'yı bu süreçte gazeteler mi siyaset mi?' diye sordu.
BERBEROĞLU: SESSİZ KALAN HÜKÜMET ADETA TEŞVİK VERDİ
Geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Enis Berberoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ile binadan ayrılırken, "Efendim benim eski mesleğim, sizin mevcut mesleğiniz için yine acı bir gün yaşandı. Talihsiz ve kara bir gün yaşandı. Hürriyet binası ikinci defa saldırıya uğradı. Birinci saldırıya sessiz kalan hükümet ve güvenlik güçleri adeta bu ikinci saldırıya bir anlamda yol açtı diye biliriz ya da sessiz bir teşvik verdi diyebiliriz. Ama ben size şunu söyleyeyim; ben özgürlüğüme düşkün bir insanım, hürriyetimi severim, Hürriyet'i de severim. İkisinden de vazgeçmem" açıklamasını yaptı.
Berberoğlu, "Hürriyet binasına iki kez saldıranlar şunu da bilmelidir, bu arkamda duran gazetenin bir zamanlar benim de şerefle hizmet ettiğim bu ocağın sayısız şehidi vardır. Bu şehitlerin bir bölümü de terörle mücadelede verilmiştir. Dağda kahramanca bu ülkeyi savunan askeri, polisi şehit eden, alçakça şehit eden teröristler dururken bir kaç kalem erbabına böyle alçakça saldırmak ne kahramanlıktır ne vatanseverliktir" şeklinde konuştu.
YETKİN: BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINMADI
Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ise saldırıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Gerçekten son derece yanlış. Gerilimi ortamında sakıncalı şeyler bunlar. Kendimizi artık sürekli tehdit altında mı hissedeceğiz. Her gün bir başka grup denetimsiz bir şekilde, sorgusuz bir şeklide, bakın bu kadar kalabalık var bir kişi gözaltına alınmadı. Bütün elebaşları ortadaydı. Başka toplumsal olaylarda görüyoruz. Şiddet kullanılmasını elbet istemiyoruz. En azından elebaşları sorgulanabilirdi. Böyle bir şey yapılmadı. Şuan için saldırı püskürtülmüş durumda ama bundan sonra ne olacak bilmiyoruz. Yarın ne olacak bilmiyoruz. Yani polis ekipleri ilk saldırıdan sonra buradaydılar. Biraz azaldığı gün, çekildiği gün bu tekrarladı. Kaygı verici bir durum. Sadece önlem olarak değil, genel olarak bu şey ortamının sakinleşmesi lazım. Siyasi ortamın medyanın hedef alınmasının sakinleşmesi lazım, sakinleştirilmesi lazım. Saldırıların hürriyetin yayınlarına tepki olduğu söyleniyor. Tepkiyi ifade etmenin yolu bu olmamalı. Protesto herkesin hakkıdır, insan hakkıdır. barışçıl protesto ama. Bu şekilde şu gördüğünüz manzara değil."
Hürriyet saldırısı sonrası Başbakan'dan talimat
Başbakan Davutoğlu, basın kuruluşlarının korunması ve genel kamu düzeni için İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi ile görüştü. Hürriyet binasına yapılan saldırılar sonrası geç de olsa somut bir adım atan Başbakan Davutoğlu, telefonla yaptığı görüşmede İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi'ne tüm basın kuruluşlarının korunması için tüm tedbilerin alınmasını istediği öğrenildi.