İhracatta düşüş TİM'in moralini bozdu, 2023'te 350 milyar dolar başarı sayılacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, geçen yıl ihracatta yüzde 9'a varan düşüşün kısmen morallerini bozduğunu, 2023 için 500 milyar dolar olan hedeflerini, dünya ticaretindeki oranına göre 350 milyar dolar olursa yakalamış kabul edeceklerini söyledi. Denizli İhracatçılar Birliği, (DENİB) 2015 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya, TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Kocasert ile birlik üyesi işadamları katıldı.

'PEMBE TABLOLAR ÇİZMEK, GERÇEKÇİLİKTEN UZAK OLUR'

Toplantıda bir değerlendirme konuşması yapan Kocasert, dünya ticaretinin yeterince büyümediği, gelişmiş ekonomilerin bile önemli sıkıntılar yaşadığı bir yılı geride bıraktıklarını, böyle bir dönemde pembe tablolar çizmenin gerçekçilikten uzak olacağını ifade etti. Süleyman Kocasert, "Özellikle yakın coğrafyamızda pek çok ocakların söndüğü, insanlık dramının ortaya koyulduğu, mülteci krizleriyle, terör olaylarıyla, Rusya, Ukrayna krizleriyle dolu bir yılı geride bıraktık. Bütün bu şartlar altında çok güzel şeylerden bahsetmek, çok pembe tablolar çizmek gerçekçilikten uzak olur." dedi.

'UZUN YILLAR SONRA BÖYLESİNE BİR GERİLEME HEPİMİZİ ÜZDÜ'

Geçen yıl Türkiye ihracatında neredeyse yüzde 9'a varan bir gerileme yaşandığını belirten Kocasert, "Uzun yıllar sonra böylesine bir gerileme, tabii ki hepimizi üzdü, kısmen de olsa moralleri bozdu. Yaşanan düşüşün temel nedeni parite kaynaklıdır. Dünyanın en önemli ekonomilerinden Almanya'nın neredeyse yüzde 12, Fransa, İtalya ve İngiltere'nin neredeyse yüzde 13-15, bazı ülkelerin yüzde 22 oranında ihracatta değer kaybı yaşadığı bir dönemde, yüzde 8,7'lik ve konuşmamın başında saymış olduğum şartları da dikkate alırsak yüzde 8'lik bir kayıp bile başarılı olarak nitelendirilebilir, çünkü 13 milyar dolara yakın, parite kaynaklı kaybımız var. Yani Denizli başta olmak üzere ülkemiz ihracatının önemli bir kısmının euro bölgesine olduğunu düşünülürse ve istatistiklerimizi de dolar olarak kayda aldığımız hatırlanırsa geçen yıl bu dönemlerde, 100 milyon euro ihracat yapıp bunu 132 milyon dolar olarak kayda alırken bu yıl 100 milyon euro ihracat yapıp 107 milyon dolar olarak kayda alıyoruz. Paritenin dışında, bütün dünyada yaşanan hammadde fiyatlarında gerileme, başta demir, çelik ve petrol fiyatlarındaki düşüş, dünya ticaretini değer bazında aşağı çekerken ülkemizin ihracatının da aşağı çekilmesinde çok önemli rol oynadı." diye konuştu.

'500 MİLYAR DOLARI, KULAĞA HOŞ GELDİĞİ İÇİN KULLANDIK'

Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle ilgili yeni değerlendirmelerde bulunan Kocasert, "Türkiye'de ilk defa bir sivil toplum kuruluşu, 15 yıllık bir plan yapma ve hedef koyma cesareti gösterdi. Dünyanın en önemli uzmanları tarafından, çeşitli senaryolar üzerinde aylar süren çalışmalar yapıldı. Türkiye, 26 sektörde değerlendirildi. Her sektör için dünyada iyi, gerçekçi ve kötü senaryolar hazırlandı. Buna bağlı olarak da iki yıllık bir çalışmanın sonucunda 500 milyar dolar ihracat hedefi, cumhuriyetimizin 100. yılı adına koyuldu. Bazı çevreler, bu hedefe inanmadıkları halde hükümetimiz de gereken özeni göstererek bunu bir devlet politikası haline getirdi ve hükümetimiz tarafından da 2023 ihracat hedefleri 500 milyar dolar olarak belirlendi. Şimdi burada belki 500 milyar dolar kulağa hoş geldiği için, belki yuvarlak bir ifade olduğu için hep biz bu ifadeyi kullandık." dedi. Bu hedefin hazırlandığı dönemin farklı olduğunu vurgulayan Kocasert, "Bu proje hazırlandığında ülkemizin dünya ticaretinden, ithalatından aldığı pay sadece binde 6.5 düzeyindeydi. Böyle bir hedef belirlenirken dünya ticaretinin 2023 yılında 33 trilyon dolar olması, ülkemizin de bu ticaretten binde 6.5 yerine, yüzde 1.5 pay alması hedeflendi. Geçen beş yıllık zaman zarfında ülkemiz, bu binde 6.5'ten yüzde 1'e doğru yaklaştı. Bu yıl dünya ticaretinden, ithalatından neredeyse yüzde 1'lik bir pay almayı başaracağız ancak son iki yıldır dünya ticaretinde yaşanan dalgalanma, tabii ki ülkemizi de olumsuz yönde etkiledi. Eğer 2023 yılında dünya ticareti 33 trilyon olmak yerine 30 trilyon dolarda kalır ve biz yüzde 1.5 pay almayı başarırsak, hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız, 450 milyar dolar olsa bile. 25 trilyon dolarda kalırsa, şu anda 17-18 trilyon dolar, biz 325 ya da 350 aralığıyla da 2023 hedeflerini bir nebze yakalamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kocasert, DENİB'in düzenlediği tasarım yarışmasına destek veren iş kadınlarına plaket takdim etti. CİHAN
06 Ocak 2016 13:28
DİĞER HABERLER