Berlin Eyaleti Yeşiller Partisi Türk ve diğer göçmen çocuklar için iki dilli eğitimin önemini parlamentoda düzenlenen bir panel ile yeniden gündeme taşıdı.
Moderasyonu Berlin Milletvekili Turgut Altuğ'un yaptığı panele Potsdam Üniversitesi Alman Filoloji Enstitüsü'nden Prof. Christoph Schröder, Berlin Eğitim Senatörlüğü'nde ilkokullardan sorumlu Dagmar Wilde, iki dilde eğitim veren Rixdorfer Grundschule Müdürü Anke Peters, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Genel Sekreteri Suat Bakır ile Yeşiller Partisi Eğitim Politikası Sözcüsü Stefanie Remlinger konuşmacı olarak katıldı.
Panele katılan konuşmacıların hepsi ilkokullarda iki dilli eğitimin önemi ve gerekliliği üzerine görüş belirtirken, Berlin Eğitim Senatörlüğü görevlisi Dagmar Wilde velilerin iki dilli eğitime ilgi göstermediğini ileri sürdü. Wilde'nin bu yaklaşımına gerek podyumda oturan konuşmacılar gerekse paneli izleyenler itiraz etti. Türkçe-Almanca iki dilde eğitim veren Rixdorfer İlkokulu'nun Müdürü Anke Peters ailelerin ilgisizliğinden söz etmenin yersiz olduğunu, aksine son yıllarda veliler arasında iki dilde eğitime ilginin arttığını, velilerin çoğunluğunun bilinçli karar vererek çocuklarını iki dilde eğitime yönlendirdiklerini söyledi.
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Suat Bakır da "Ben bu konuyla ilgili nerede konuşulursa konuşulsun velilerin, anne babaların çok ilgili olduklarını tespit ediyorum ancak Berlin'de iki dilde eğitim veren okulların sayısı çok az olduğundan bazı velilerin bundan haberi bile yok." görüşünü savundu. İzleyiciler arasında bulunan ve Türkçe-Almanca eğitim veren Wedding İlçesi'ndeki Leo-Lionni-İlkokulu'nda öğretmenlik yapan UrsulaRasch Berlin Hükümeti'ni iki dilli eğitimde elde edilen başarıları görmezden gelmekle itham etti.
İki dilde eğitimin hem çocuklar hem de toplum için çok yararlı bir yöntem olduğuna önemle değinen öğretmen Rasch, Eğitim Senatörlüğü'nü iki dilli eğitimi daha cazip hale getirecek çalışmalar yapmaya çağırdı.
ÖZGÜVEN SAHİBİ OLUYORLAR
Panelde iki dilli eğitimin çocuklara kazandırdığı artılar da konuşuldu. Rixdorfer İlkokulu Müdürü Anke Peters, "Diğer sınıflarla kıyasladığımızda iki dilde eğitim gören öğrencilerimizin her konuda daha başarılı bir performans sergilediğini tespit ediyoruz. İki dilde eğitilen çocuklar arasından liseye gidenlerin sayısı çok daha fazla, sosyal olarak da daha çalışkan, girişken ve manevi değerlere önem veren öğrenciler olarak yetişiyorlar." dedi.
Potsdam Üniversitesi'nden dil bilimci Prof. Christoph Schröder iki dilde eğitim gören çocukların hızlı düşünme kabiliyeti edindiklerini ve stresle de daha kolay başa çıkan kişilik geliştirdiklerini ve özgüven sahibi olduklarını söyledi. Yeşiller Partisi Eğitim Politikası Sözcüsü Stefanie Remlinger ise partisinin iki dilde eğitimi benimsediğini hatırlatarak Alman okullarında iki dilli eğitimden yana olan öğretmenlere, sivil toplum kuruluşlarına seslendi ve güç birliğine giderek siyasi baskı yapılmasını istedi.
Berlin'de iki dilde eğitim modeli ilk kez 1980 yılında Kreuzberg'teki Nürtingen Grundschule'de başladı. 1993 yılına kadar modelin uygulamaya konulduğu okul sayısı 20'ye yükseldi ancak zaman içinde bu sayı gerileyerek 5'e düştü. Sayının azalmasında Berlin Hükümeti'nin iki dilde eğitime yeterli ilgiyi göstermemesi, iki dilde eğitim veren ilkokullardan çok yine devlet okulu olan ancak 'Avrupa Okulu' adı altında iki dilde öğrenci yetiştiren okullara daha fazla maddi ve manevi kaynak vermesi sebep olarak belirtiliyor. CİHAN