İmamoğlu açıkladı: Temmuz sonu açıyoruz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay ziyaretinde deprem bölgesinde hizmet vermeye devam eden mesai arkadaşlarıyla bayramlaştı. İmamoğlu, KİPTAŞ öncülüğünde inşa edilmeye başlayan Antakya geçici barınma merkezinin temmuz sonunda açılacağını belirtti.
Sözcü'de yer alan habere göre İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirdiği Hatay ziyaretinde, Antakya ve Samandağ'ın ardından Defne'de de depremzede vatandaşlarla bir araya geldi.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ile birlikte Sarıyer Belediyesi tarafından kurulan çadır kenti ziyaret eden İmamoğlu, depremzede çocuklara, İstanbul Vakfı tarafından hazırlanan hediye paketlerini dağıttı.

CHP milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Nermin Yıldırım Kara ve Servet Mullaoğlu ile CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki de Defne ziyaretinde İmamoğlu'na eşlik etti.

“SAHİPLERİNE TESLİM EDECEĞİZ”

İmamoğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi'yle işbirliği içinde çalıştıklarını anlatarak “Bu bölgede bir geçici yerleşim alanı inşaatımız var. Onu bitirmek üzereyiz. Temmuz ayı sonunda yine geleceğim. Onu, sahiplerine teslim edeceğiz. O geldiğimiz anda, yine Hatay Büyükşehir Belediyesi’yle ve diğer belediyelerimizle birlikte, ‘Bundan sonra neler yapmalıyız, nasıl yapmalıyız'ı konuşacağız ve onu da halkımızla paylaşacağız. İnşallah bir daha böyle acıları yaşamayalım milletçe. Afetlere en üst seviyede hazırlıklı olmak zorundayız. İnşallah o hazırlığı başaran, beceren, aklı önde tutan bir süreci hep birlikte milletimize yaşatacağız. Hatalardan ders çıkartmamız lazım” diye konuştu.

DEPREMZEDELERİN “ÇADIR” İSYANI

İmamoğlu, konuşmasının ardından depremzedelerden gelen sorunları dinledi. Depremzedeler, ağırlıklı olarak sıcak havalarda çadırda yaşamanın zorluklarından söz ederken, konteyner talebinde bulundu. Konunun ağırlıklı olarak AFAD'ın görev kapsamına girdiğini kaydeden İmamoğlu, çadır ve konteynerden ziyade, geçici barınma merkezlerinin uzun süreli çözüm için uygun olacağı görüşünü dile getirdi.

ÖĞLE YEMEĞİNİ MESAİ ARKADAŞLARIYLA BİRLİKTE YEDİ

Çadır kentten İBB Antakya Afet Koordinasyon Merkezi'ne geçen İmamoğlu ve beraberindeki heyet, birlikte öğle yemeği yedikleri personelle bayramlaştı.

Yemekten sonra mesai arkadaşlarına hitap eden İmamoğlu, yaşanan afetler konusunda milletçe iyi sınavlar verilemediğine dikkat çekti. “Bunun içinde herkesin bir sorumluluğu var” diyen İmamoğlu, “Sorumluluk alıp, yol haritanızı buna göre değiştirmezseniz ve aynı hataları tekrar ederseniz, 10 yıl sonra, 15 yıl sonra memleketin başka bir köşesinde, yine böyle bir sofrada, kaybettiğimiz insanlara yine dualar okuruz” uyarısında bulundu.

“KAYBEDECEK TEK BİR ANIMIZ BİLE OLMAMALI”

İBB çalışanlarının yaşadıkları evleri kontrol ettirmelerini isteyen İmamoğlu, bunun olası bir deprem ya da afet sonrasında yaşanacak insan kaynağı sıkıntısıyla doğrudan bağlantılı olduğu uyarısında bulundu.

İstanbul’un çürük yapılarının yenilenmesiyle ilgili çok özel çabalar gösterdiklerine vurgu yapan İmamoğlu, şunları söyledi;

*Tabii bütün İstanbul’u kurtaracak bir şeyden bahsetmiyorum. O büyük bir iş. O işte biz, dört senedir şunu söylüyoruz: Büyük bir seferberlik yapalım. Bu işi siyasetin üstüne koyalım. Bu işi, en önemli konu haline getirelim.

*Bu işin hükümeti, bakanlığı, belediyesi olmaz. Bu işin A partisi, B partisi, C partisi olmaz. Bu iş, can meselesi Allah aşkına. Onun için, gelin İstanbul’u tek elden ama herkesin içinde olduğu bir Depremle Mücadele Kurulu üzerinden yönetelim.

*Bunu dört yıldır ben yetkililere anlatıyorum bakanlarından başka birilerine varıncaya kadar. Bu yeni süreçte bunu başarırız inşallah. Çünkü kararların denetimli bir şekilde, şeffaf bir şekilde, herkesin aynı masada olduğu bir biçimde, kimsenin o işi siyaset malzemesi yapamayacağı bir usulle yönetmemiz lazım

*İstanbul'da yaşanacak olası bir depremin ülke için güvenlik sorunu olacağına vurgu yapan İmamoğlu, “Kaybedecek tek bir anımız bile olmamalı.

KİPTAŞ'TAN ÖRNEK PROJE

İmamoğlu, mesai arkadaşlarıyla buluşmanın ardından KİPTAŞ Antakya Geçici Barınma Alanı'na da bir ziyaret gerçekleştirdi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan projeyle ilgili bilgiler alan İmamoğlu, inşa edilen örnek daireyi inceledi. Kurt, İmamoğlu'na, kompleks içerisinde kreş, yaşlı bakım evi, kütüphane, sosyal ve idari alan ile ticari birimlerin bulunacağı bilgilerini aktardı.

Hatay'da ve diğer deprem bölgelerinde en önemli meselenin barınma sorunu olduğunu vurgulayan İmamoğlu da “Barınma meselesi, bir çadırla halledilecek bir mesele değil. Orta vadede bir konteynerla da çözülecek bir mesele değil. Çünkü, insanlarımız bir arada yaşıyorlar ve bir arada yaşamak istiyorlar” dedi.

“BU BİR MAHALLE”

Yıkılan konutların yeniden yapılma sürecinin en erken 1,5-2 yılı bulabileceğine dikkat çeken İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

*Ondan sonra bu, kademeli bir şekilde 5 yıl, 6 yıl, 7 yıl sürebilir. Dolayısıyla bizim sağlıklı geçici barınma alanlarına ihtiyacımız var. Bu noktada arkadaşlarımla bir proje geliştirme konusunda anlaşmıştık.

*KİPTAŞ’ın moderatörlüğünde, çok iyi bir süreci şehircilik grubumuz oluşturdu ve burada adımımızı attık. Çok önemli, değerli bir sahayı belediyemizle beraber organize ettik. Buraya ciddi bir altyapı oluşturduk.

*Yani su, kanalizasyon, şu an elektrik gibi. Ve bu süreç işliyor. İnşallah temmuz sonunda burayı bitireceğiz ve burada 1000'e yakın, hatta 1000'in belki biraz üstüne çıkabilecek sayıda insanımızın bir arada yaşayacağı, çok düzenli bir mahalleyi hazır etmiş olacağız. Bu bir mahalle. Yani bir konteyner kent değil.

*Nizamıyla, düzeniyle, izolasyonuyla hem ısıya dönük hem soğuğa dönük, aynı zamanda bir arada yaşamıyla çok çalışılmış bir proje. Aynı zamanda yine burada esnaf olacak. Esnafa yerler hazırladık. Berberi, kasabı, buna dönük yerleri olan ve aynı zamanda çocuk oyun alanı, yeşil alanıyla beraber de derli toplu, gerçekten değerli örnek bir geçici barınma alanı.

“BU MODELİN BURADA BÜYÜMESİNİ İSTİYORUZ”

*Biz bunu burada yaparken, bu modelin burada büyümesini istiyoruz. Burayı tabii ki başta Büyükşehir Belediyemizin bir kısım kaynaklarıyla ve imkanlarıyla başladık ama burada söylemem gerekir ki; bir önceki dönemde başladığı için, bir önceki dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Cumhuriyet Halk Partisi grubunun da bütün milletvekillerinin kendi arasında topladığı bir kaynak da buraya aktarıldı.

*Sonrasında başka bağışçılarımız da var. İnşallah her birisinin de katılımıyla, burada bir kısım isimlerini de zaten o kurumlara vererek, açılışımızı yapacağız. İnşallah temmuz ayı içinde yapacağımız diğer çalıştaylar ve toplantılar sonrasında, burada yapacağımız temmuz sonu açılışıyla biz hem ülkemizin, devletimizin kurum-kuruluşlarına hem bizlerin ne yapacağına hem buradaki belediyelerle olan iş birliğimize dair çok önemli bir yol haritası açıklayacağımız buluşmada inşallah açılışını da burada yaparız. Şimdiden hayırlı olsun.
27 Haziran 2023 00:10
DİĞER HABERLER