İnternette satılan ilaçların yüzde 50'si sahte

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczazı Nurten Saydan, internette satılan ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu. İnternetten satılan ilaçların alınmaması gerektiğini vurgulayan Saydan, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50'si sahtedir. Bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor." dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Cihan Haber Ajansı'na (CİHAN) internetten satın alınarak kullanılan ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Saydan, kesinlikle internetten ilaç alınmaması gerektiğini vurguladı. Saydan, her yıl yaz mevsiminde zayıflama ilaçlarının satımının arttığına dikkat çekti. Genç kızların internette bu ilaçların reklamlarını görerek aldıklarını belirten Saydan, gençleri uyararak "İlaç internetten satılacak ürün değildir. Ama bunlar kontrolsüzce Tarım Bakanlığı onayıyla veriliyor, internetlerde pazarlanıyor, gençlerimiz bir hiç uğruna gidiyorlar." diye konuştu.

"Türkiye'nin sağlık otoritesi Sağlık Bakanlığı'dır, buna dur diyecek. Bitkisel ilaçları biberli, lahanalı gören vatandaş bu ilaçları zararsız sanıyor." diyen Saydan, bu ilaçların sağlıklı olmadığının altını çizdi. Kontrolsüzce, internetten ilaç alımının kolay olduğunu ifade eden Saydan, "Kontrolsüz, eczacısız, internetten ilaç alınır mı? Aldığın ilaç diyelim ki zararsız. Ya kullandığın ilaçlarla etkileşirse götürür. Bu konuya nasıl dur diyeceğiz, anlayamıyorum." açıklamasında bulundu.

Gençlerin 3-5 kilo vermek için hayatlarından olduklarını kaydeden Saydan, kişinin kendisini kilolu gördüğü için zayıflama çayı gibi maddeleri aldıklarını söyledi. Saydan, zayıflamak isteyen bir kişinin kendisine geldiğinde 'Bol bol su iç. Bu ilaçları alma, karaciğer hastalığı yapar. Bu ilaçları satın alma. Bol bol hareket et' tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.

İLAÇLAR BİLİNÇSİZ KULLANILDIĞINDA ZEHİRDİR

İlaçların bitkisel olmasının onları masum yapmayacağını söyleyen Saydan, "Bitkisel ilaçlar rastgele kullanılmamalı. İlaçlar bilinçsiz kullanıldığında zehirdir. İlaçların bitkisel olması onları asla masum yapmaz. İlaç rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün değildir. Eczacınıza sormadan danışmadan bitkisel ilaç kullanmak adeta intihar etmek demektir." diye uyarılarda bulundu.

HER YIL BİR MİLYONDAN FAZLA İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

İnternetten ilaç alıp kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Saydan, ilaçlar konusunda bir eczacıya danışılması gerektiğini söyledi. Hekimler tarafından önerilmeyen ilaçların kullanılmaması isteyen Saydan, konuşmasına şöyle devam etti: "Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50'si sahtedir. Bu yüzden her yıl bir milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım Bakanlığı'ndan onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılmaktadır. İlaçların hepsi, bitkisel olanlar dahil kimyasal maddelerdir. İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir. Bitkisel ilaçları bilinçsizce kullanarak sağlığınızdan olmayın."

RUMEYSA DOĞU'NUN TEDAVİSİ ANKARA'DA DEVAM EDECEK

Batman'da zayıflama ilacı içen ve kalp krizi geçirerek Batman Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Rumeysa Doğu, Sağlık Bakanlığı'na ait hava uçak ile Ankara'daki özel bir hastaneye getirildi. Solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi veren Doğu'un tedavisinin burada devam edileceği açıklandı. CİHAN
21 Temmuz 2015 16:11
DİĞER HABERLER