İş adamlarına Scengen vizesi anlatıldı

İş adamlarına Scengen vizesi anlatıldı
Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu'nun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) katkılarıyla düzenlediği, 'Schengen Vizesi ve AB-Türkiye Vize Serbestisi Diyaloğu' bilgilendirme toplantısı, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Toplantı için Erzurum'a gelen AB Schengen Grubu Başkanı ve Letonya'nın Ankara Büyükelçiliği İkinci Katibi Samija Serifa, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden Konsolos Stefan Delfs, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Dairesi Başkanı Diane Argente de Joode, AB Schengen Grubu ve Sınır Yönetimi Sorumlusu AB Delegasyonu Temsilcisi Jörg Dieter Köstinger, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Vize Bölümü Başkanı Nora Jurkovicova ile İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz ilk olarak ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik'i ziyaret etti. Konuk diplomatik heyet 'AB-Türkiye Vize Serbestisi Diyaloğu' kapsamında yürütülen uygulamalar hakkında bilgi verdiler.

AB ülkelerindeki vize uygulamalarıyla ilgili görüşlerini dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, Türkiye'nin AB ülkeleriyle ciddi anlamda bir ticareti olduğunu belirterek, vize uygulamalarına getirilecek kolaylıkların ikili ilişkileri, paralelinde de ticareti daha da artıracağını söyledi. Düzenlenen toplantının, vize uygulamalarında yaşanan sıkıntıları çözme anlamında bir yol haritası belirleyeceğini kaydeden Başkan Yücelik, "Bu yol haritasının, iş adamlarımız başta olmak üzere AB ülkelerine yapılacak her türlü ziyarette Türk vatandaşlarının önüne engel teşkil eden vize uygulamalarını daha esnek hale getireceğini umut ediyoruz." diye konuştu.

ETSO'nun konuğu olarak Erzurum'a gelen AB Delegasyonu yetkilileri, konsoloslar ve büyükelçilik yetkilileri ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekilleri Şevket Demir ve Hasan Akal, Almanya'nın Erzurum Fahri Konsolosu Yılmaz Kuşkay daha sonra Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantının açış konuşmasını ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal yaptı. Konuşmasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerle olan ticaretinin, ülkenin toplam dış ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Akal şunları söyledi: "TÜİK'in dış ticaret verilerine göre; 2014 yılında Türkiye'nin 157 milyar 620 milyon dolarlık toplam ihracatında, AB üyesi ülkelerin payı 68 milyar 518 milyon dolar. Toplam ihracatımızdaki payı yüzde 43.5 oranında gerçekleşmiş. Bir önceki yıla göre yüzde 8.7 oranında artış olmuş. Aynı şekilde, 242 milyar 177 milyon dolarlık ithalatında AB üyesi ülkelerin payı; 88 milyar 783 milyon dolar. Toplam ithalatımızdaki payı yüzde 36.7 oranında. Bu rakamlara baktığımızda, AB ve Türkiye'nin birbirinden vazgeçmeyeceği iki ticari partner olduğunu görüyoruz."

AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda artmasının ekonomik olarak her iki tarafa da katkı sağladığını ve gelinen son aşamada Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasının önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Akal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"İkili ilişkilerin gelişmesi ve ticaretin artması, karşılıklı işbirliği ve ziyaretlerin artmasıyla mümkündür. Ancak vize uygulaması sebebiyle, işadamlarımız Gümrük Birliği'nin sağladığı imkânlardan yararlanamıyor ve ilişkiler mevcut haliyle kalıyor. Hangi amaçla olursa olsun, AB ülkelerine yapılan her türlü ziyaret vize uygulamalarının gölgesinde yapılıyor. Bu noktada, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 2014 yılı Aralık ayında imzalanan 'Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu'nun, vize konusunda yaşanan sıkıntıların çözümünde önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Erzurum başta olmak üzere bölgedeki iş adamlarının AB üyesi ülkelerle olan ilişkilerini artırmasında vize kolaylıklarının etkili olacağını düşünüyoruz. Bizler bugünkü toplantıda, uygulamaya dönük yapılanlar ve yapılamayanlar konusunda da bilgilendirilmek istiyoruz."

Toplantıda daha sonra sırasıyla Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden Konsolos Stefan Delfs, 'AB Üyesi bir Ülke Perspektifinden Türkiye'de Vize Kodu Uygulaması', AB Schengen Grubu ve Sınır Yönetimi Sorumlusu AB Delegasyonu Temsilcisi Jörg Dieter Köstinger, 'Geri Kabul Anlaşması ve Vize Kolaylaştırılması Konusundaki Diyalogda Gelinen Son Durum', İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz ise 'Vize Şikayet Hattı: Türk Vatandaşlarının Schengen Vize Kuralları Uygulamaları Hakkındaki Görüşleri' konulu sunum yaptı. yabancı ülke temsilcilerinin ülkelerindeki vize uygulamalarıyla ilgili bilgi verdikleri toplantının sonunda katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

CİHAN
26 Mayıs 2015 17:00
DİĞER HABERLER