İslam Yasası Avusturya Meclisi'nde kabul edildi

VİYANA (CİHAN)- Avusturya'da uzun süredir tartışılan 'İslam Yasası' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. İktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Halk Partisi (ÖVP) milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen yasa ile Türkiye'den gelen Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak görev yapan imamlar bir yıl içerisinde ülkeyi terk edecek.

Yasa ile ülkedeki tüm cami dernekleri, anayasal kurum olan İslam Cemaati'ne (IGGiÖ) bağlanacak. Yasa çerçevesinde dini tatillerin belirlenmesi, Viyana Üniversitesi bünyesinde bir ilahiyat fakültesi açılması, mezarlık açılması ve helal kesim yapma gibi birçok alanda düzenlemeler öngörülüyor.

Hükümet adına Kültür Bakanı Josef Ostermayer yasanın dini uygulamalara ilişkin bir yasa olduğunu belirterek, "Bu bir güvenlik ya da terörizmle mücadele yasası değildir." dedi. Yasaya ilişkin müzakerelerde aktif rol alan Dışişleri Uyum Bakanı Sebastian Kurz imamların ülkede çalışmasının yasaklanmasına ilişkin, "Angela Merkel'in maaşını ödediği bir papaz Avusturya'da çalışamaz. Başka ülkelerin hükümetlerin memuru olan imamların ülkemizde çalışmasını istemiyoruz." dedi.

MUHALEFET YASAYA KARŞI OY KULLANDI

Mecliste yoğun tartışmaların yaşandığı genel kurulda muhalefet partileri yasanın kabul edilmesine karşı oy kullandılar. Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) lideri Heinz Christian Strache, radikalleşmeye karşı bir önlem almadığı gerekçesiyle yasaya karşı çıktıklarını söyledi. "İslam Avusturya'ya ait değildir." ifadelerini kullanan Strache, yasada en başa dönülmesini talep etti.

Yeşiller Partisi'nin Türkiye kökenli milletvekili Alev Korun ise yasada; imamların eğitimi için bir fakülte kurulması, mezarlık açma ve hastanelerde ve kışlalarda din adamı bulundurma hakkı gibi olumlu buldukları noktalar olduğunu söyledi. Yasada 'Müslümanların kanunlara uyması zorunluluğunun' tekrar ifade edilmesi ile "Müslümanların genel olarak zan altında bırakıldığını" belirten Yeşiller Partisi Uyum Sözcüsü Korun, "Yurtdışı finansman konusunda yapılan düzenlemeyi destekliyoruz. Ancak vakıflar aracılığıyla yardımların gelmesine müsaade edildiği için mevcut durumun değişmeyeceğini görüyoruz. Şeffaflık sorununu beraberinde getirecek bu adımdan dolayı yasananın Anayasa Komisyonu'na geri gönderilmesini talep ediyoruz." dedi.

Avusturya Halk Partisi Grup Başkanı Reinhold Lopatka ise "Toplumda mevcut olan, haklı ya da haksız endişelere net cevaplar vermemiz gerekiyor. Bu yasayı 8,5 milyon vatandaş için yapıyoruz. Herkesin kendisini güvende hissetmesi gerekiyor." dedi.

Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Josef Cap, "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 'İslam Almanya'nın bir parçasıdır." sözlerine bu şekilde katılmıyorum. Avrupa'da Kurtuba'da bir dönem İslam ve Avrupalı değerler başarılı bir şekilde birlikte yaşadı. Bunu tekrar başarabiliriz." ifadelerini kullandı.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'den Diyanet Teşkilatı'na bağlı olarak gelen imamlar 1 yıl içerisinde ülkeyi terk edecek

Yasa ile Türkiye'den imam gelmesi yasaklanmazken, düzenleme ile sadece sigortası Avusturya'da ödenen ve maaşını Avusturya'daki Diyanet teşkilatından alan imamlar çalışabilecek. Türkiye'de memur statüsüne sahip olan ve Avusturya'da imam olarak çalışan kişilerin 1 yıl içerisinde ülkeyi terk etmesi gerekiyor.

Avusturya İslam Cemaati'nden yapılan açıklamalarda yasaya ilişkin itirazlarda öne çıkan temel itiraz noktaları şu şekilde yer almıştı:

-IGGiÖ için özel bir yasa hazırlanmaması ve Aleviler ile aynı yasada yer almaları

- Avusturya anayasasında zaten var olan ve tekrar olarak Avusturya yasalarının dini öğretilerin üstünde olduğunu belirten madde. Bu maddeye Müslümanlara güvensizliği gösterdiği gerekçesiyle itiraz ediliyor.

-Yurtdışından düzenli maaş ödenmesinin yasaklanması

ALEVİ CEMAATİ YASAYI DESTEKLEDİ

Yasaya ilişkin Avusturya İslam Cemaati Başkanı Dr. Fuat Sanaç, tüm taleplerinin yerine getirilmediğini ancak bu şekliyle destekleyeceklerini ifade etmişti. Sanaç, düzenlemeden etkilenecek kuruluşların anayasa mahkemesine gidebileceklerini ifade etmişti. Yasada Avusturya İslam Cemaati ile birlikte tanınan Alevi İslam Cemaati ise yasayı desteklediğini bildiren bir açıklama yayınladı.

İslam Yasası'ndan en ciddi etkilenen Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıklamıştı. Yasaya ilişkin bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de "Avusturya, bu yasa tasarısını kabul ederse, 100 yıl geriye gitmiş olur." ifadelerini kullanmıştı. CİHAN
25 Şubat 2015 17:41
DİĞER HABERLER