İslami kuruluşlardan, sosyal çalışmalara destek bekleniyor

Ölümcül hastalara destek veren Hospiz Köln/Mülheim sorumlusu Halil Aydemir, Müslüman refakatçiler yetiştirmek için seminerler ve işbirliği için İslami kuruluşlardan destek beklediklerini dile getirdi.

Almanya'daki İslami kuruluşların özellikle Müslümanlara yönelik sosyal çalışmalara daha fazla katılımı ve desteği bekleniyor. Ölümcül hastalara destek sunan Hospiz derneğinin Köln/Mülheim sorumlusu ve Hıristiyan-Müslüman Cemiyeti'nin (CIG) Müslüman Manevi Refakatçisi Halil Aydemir, İslami kuruluşların böylesi sosyal çalışmalara beklendiği ölçüde ilgi göstermemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Müslümanlara yönelik sosyal hizmet çalışmaları yapmanın İslami kuruluşların asli görevlerinden olması gerektiğini hatırlatan Aydemir, bu alanlarda işbirliği yapmak, kendisi ve Dr. Joss gibi uzmanların seminerler vermesi için İslami kuruluşlara başvuru yaptığı halde somut gelişme kaydedemediklerini aktardı.

MÜSLÜMAN YAŞLILARLA İLGİLİ BOŞLUĞU DA KİLİSELER DOLDURMAYA ÇALIŞIYOR

Aydemir, Almanya'da artık yerleşik hale gelen Müslümanlar için böylesi hizmetlere büyük ihtiyaç olduğunu, ancak bunlara yeterince cevap verilemediğini belirtti. Polis, itfaiye gibi kurumların Müslüman ailelere bu hizmetleri götürebilecek kişi ve kurumlar aradığını hatırlatan Aydemir, İslami kuruluşlar ilgisiz kalınca bu kurumların, Hıristiyanlar için bu hizmetleri veren kiliselere başvurduğunu ve Müslümanlarla ilgili boşluğu da kiliselerin doldurmaya çalıştığını kaydetti. "Köklü İslami kuruluşlara da biz bu işi götürüp anlattık." diyen ve İslami kurumlara, bu çalışmalara katılmaları, camilerde seminerler düzenlenmesi gibi öneriler götürdüğünü bildiren Aydemir, önce bunları takdirle karşıladığı gözlenen kurum temsilcilerinin hiçbirinin geri dönüş yapmadığını belirterek, "İlgilenmemeleri beni üzdü. Aslında dini cemaatlerin işi bu." dedi.

YILLARCA YATALAK KALAN İNSANLARIN HALİNİ DÜŞÜNÜN!

İslami kuruluşların asıl görevi olması gereken Müslümanlara yönelik sosyal çalışmalara ilgi duymamalarının üzücü olduğunu kaydeden Aydemir, "Kaldı ki biz Müslümanlar kendimizi sadece Türkiye kökenlilerden değil, mültecilerden de sorumlu hissetmeliyiz. Aylar, yıllarca yatağında bile dönemeden yatan insanların halini düşünün. İslam'da imandan sonra salih amel, yani iyiliklere önem verilir. Biz Müslümanlar maalesef artık yeterince bunun şuurunda değiliz." dedi.

DR. JOSS MÜSLÜMANLARA SEMİNER VERMEK İSTİYOR, İLGİLENEN YOK

Hemen hepsinin cenaze fonu olan İslami kuruluşların, yaşlı, yardıma muhtaç Müslümanlar için yapılan çalışmalara katılmamalarının çelişki olduğuna dikkat çeken Aydemir, "DİTİB, Milli Görüş (IGMG) gibi kurumlara bu teklifleri götürdüm. Broşürleri de gösterip şunları şunları yaptık diye anlatıyorum. Çağırın gelelim, size de seminer verelim diyorum. Palyatif tıp alanındaki bu hizmetleri Müslümanlar da tanıtmak isteyen Dr. Joss bunu çok istiyor mesela. 'Yeter ki kuruluşlar böyle bir şeyi istesin, orada sunum yapalım' diyor. Yarım saat, 45 dakikalık sunumu var, 'isterse sadece bir kaç kişi olsun nereye isterseniz gelirim, anlatırım' diyor. Cami yönetimlerinde söz sahibi olanlara da bunu tek tek anlattım. 'Çok güzel, bir daha görüşelim' diyorlar. Ama ilgilenen olmuyor. Ben vicdan azabı çekiyorum." diye konuştu.

HOSPİZ DERNEĞİ'NDE YENİ KAYITLAR OCAK'TA BAŞLIYOR

Hospiz derneği olarak, ağır, ölümcül hastalara yardım sunduklarını bildiren Halil Aydemir, Mülheim Hospiz derneğinin yeni kurslarının Ocak 2016'da başlayacağını aktardı, Hospiz'in bunun için hazırladığı Türkçe broşürü gösterdi. Kendisinin 2012-2013 döneminde Hospiz'de başladığını ifade eden Aydemir, "O zamanlar Hospiz'de ilk Türk bendim. O zamanlar bizi nelerin beklediğini, bu alanda ne büyük ihtiyaç olduğunu bilemiyorduk. Bilemezsiniz çünkü, yaşadığımız ortamda bütün gününüzü maddiyat üzerinden planlıyorsunuz. O zaman maneviyat hep geride kalıyor." dedi. CİHAN
14 Aralık 2015 12:45
DİĞER HABERLER