İsrail'in sınır dışı ettiği gazeteci ve aktivistler İstanbul'a geldi

İsrail'in Ben Gurion Havaalanı'nda gözaltına alınan ve daha sonra sınır dışı edilen 2'si gazeteci 7 Türk İstanbul'a geldi. TRT çalışanı iki kişinin ise ülkeye girişine izin verildiği öğrenildi.

İsrail, Kudüs'e giden 4'ü gazeteci 9 Türk'ü Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltına aldı. Gözaltına alınan Star gazetesinden Halime Kökçe, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, TRT Haber'den Özden Ayvaz ve Hüsayin Günay, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Levent Uslu, Sadakataşı Derneği Gelen Başkanı Kemal Özdal ile aktivistler Dürdane Özdal, Fatih Bolcan ve Sümeyra Bolcan'ın 6 saat boyunca sorgulandığı öğrenildi. İsrail makamları, yapılan sorgulamanın ardından 7 kişinin sınır dışı edilmesine karar verdi. TRT Haber'den Özden Ayvaz ve Hüsayin Günay'ın ise ülkeye girişlerine izin verildiği belirtildi. Deport edilen 7 kişinin 10 yıl boyunca ülkeye girişlerinin de yasaklandığı belirtildi. Kararın ardından gazeteci ve aktivistler, 01.00 uçağı ile Türkiye'ye gönderildi. İstanbul Atatürk Havalimanı'na saat 03.00 sıralarında iniş yapan 7 Türk vatandaşını havalimanında yakınları ve çok sayıda Memur-Sen üyesi karşıladı. İsrail tarafından sınır dışı edilen gazeteci ve aktivistler, basın mensuplarına olayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sadakataşı Derneği Genel Başkanı Kemal Özdal, Memur-Sen sponsorluğunda Kudüs'te gerçekleştirilen iftar programına katılmak üzere yola çıktıklarını, ancak havalimanında uçaktan iner inmez İsrail güvenlik birimlerince gözaltına alındıkları bilgisini verdi. Gözaltı süresince kötü muamele gördüklerini iddia eden Özdal, yapılanların hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını söyledi. Kemal Özdal, TRT ekibi hariç 7 kişi hakkındaki deport kararının da hiçbir gerekçesi bulunmadığını ifade etti.

Gazeteci Halime Kökçe de "Şu kadarını söyleyeceğim; biz bugün Filistinli kardeşlerimizi, El Aksa'yı, El Fetih'i, El Halil'i, Ramallah'ı, Batı Şeria'yı görmeyi umuyorduk, göremedik. Ama İsrail'in, işgalci İsrail'in gerçek yüzünü gerçek yüzünü bir kez daha görmüş olduk." şeklinde konuştu.

Gazeteci Hasan Öztürk ise iki ay önce ülkeye girişine izin veren İsrail'in bugün izin vermediğini söyledi. Halime Kökçe ile kendisinin pasaport kontrolünden 4 saat sonra havaalanı çıkışında gözaltına alındıklarını aktaran Öztürk, İsrail'in keyfi, yani gayrimeşru bir devlet olduğunu savundu. Hasan Öztürk, gözaltına alınmalarının Türkiye'de gerçekleşen seçimlerle alakalı olduğunu iddia etti.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Levent Uslu da sorgu aşamasında kendilerine dedelerinin ismine varana kadar birçok soru sorulduğunu ileri sürdü. Uslu, ayrıca hangi siyasi partiden olduklarının da sorulduğunu öne sürdü.

İsrail'den sınır dışı edilenleri karşılamak üzere Atatürk Havalimanı'na gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da İsrail'in tutumuna tepki gösterdi. Yalçın, "Türkiye ve bütün İslam ülkelerine düşen bir sorumluluk var bu saatten sonra. Bu saatten sonra Türkiye kendi topraklarına İsrail'den gelmiş olan STK temsilcilerini, gazetecileri, işadamlarını aynı muameleye tabi tutmalı ve buradan deport ederek gönderebilmelidir. İsrail ne kadar zulüm yaparsa yapsın, Mescid-i Aksa özgürleşene kadar Türkiye'deki duyarlı insanlar olarak, Memur-Sen ailesi olarak Mavi Marmara ruhunu sonuna kadar yaşatacağız." diye konuştu.

Havalimanına karşılama için gelenler açıklamalar sırasında sık sık tekbir getirip İsrail aleyhine slogan attı. CİHAN
26 Haziran 2015 06:17
DİĞER HABERLER