Başbakan Erdoğan'ın 'çılgın Proje'si bu! Başbakan 'bakın neyi' ağzından kaçırdı? Kanal İstanbul budur;
Karadeniz'den Marmara'ya bağlanan bir kanal
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz ile Marmara denizi arasında yapılacak 'Kanalistanbul'un derinliğinin 25 metre, yüzey genişliğinin 140-150 metre ve taban genişliğinin 120 metre olacağını söyledi.
PEKİ SİZ ERDOĞAN'IN AÇIKLADIĞI 'ÇILGIN PROJE'Yİ BEĞENDİNİZ Mİ? - TIKLAYIN, SEÇİMİNİZİ YAPIN
ERDOĞAN 'ÇILGIN PROJE'Yİ BÖYLE AÇIKLADI
İşte Başbakan'ın Çılgın Proje'sinin similasyonu
ERDOĞAN'IN 'ÇILGIN PROJESİ'NİN AYRINTILARI
PROJENİN ADI NE?
Kanal İstanbul
ÖZELLİKLERİ NE OLACAK?
UZUNLUK: 45 - 50 kilometre
DERİNLİK: 25 metre
GENİŞLİK: 145-150 metre
TABAN GENİŞLİK: 120 metre
ULAŞIM ÖZELLİKLERİ:
En büyük gemiler geçebilecek
NE ZAMAN BİTECEK?
- Etüt çalışması 2 yıl sürecek. Etüt sırasında bazı değişikliklere uğrayacak. Kesin tarih yok, Etüdün ardından 8-10 daha sürmesi bekleniyor, hedef 2023...
MALİYETİ NE OLACAK?
Henüz belli değil. Ancak tahmini rakam 10 milyar dolar...
İSTANBUL'UN COĞRAFYASI NASIL DEĞİŞECEK?
- İstanbul'dan iki deniz geçecek, artık İstanbul'da iki yarım ada, bir ada olacak
ULAŞIMI NASIL ETKİLEYECEK?
- Kara ve deniz yolu kesintiye uğramayacak
- Üçüncü Köprünün bağlantı yolları kanalın üzerinden geçecek.
ÇIKARILAN TOPRAK MİLYARLARCA TON TOPRAK NE OLACAK?
Büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak. Kullanılmayan madenlere gönderilecek.
HEDEF NE?
- İstanbul Boğazı'ndan geçmek için bekleyen gemilerin maliyeti yıllık 1.4 milyar doları buluyor, bu maliyet ortadan kalkacak.
- Tanker kazalarının önüne geçilmesi hedef ancak, kanal yine İstanbul'un ortasından geçecek.
ARAZİ İÇİN İSTİMLAK YAPILACAK MI?
Ağırlıklı hazine arazileri kullanılacak. Ancak istimlak da olacak.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütün büyük zaferlerin, bütün büyük medeniyetlerin temelinde hayal bulunduğunu belirterek, ''Biz de milletimiz, ülkemiz için hayaller kurduk. her bireyin özgürce yaşayabildiği, kendisini özgürce ifade edebildiği, inancını özgürce yaşayabildiği bir Türkiye'nin hayallerini kurduk. yoksulluğun tükendiği, işsizliğin azaldığı, emeğe, ekmeğe musallat olan her ne varsa geri dönmemek üzere gittiği bir Türkiye hayalini kurduk. Biz kardeşliğin, dayanışmanın, paylaşmanın hayalini kurduk ve bu hayalin peşine düştük'' dedi.
Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde, kamuoyunda ''çılgın proje'' olarak adlandırılan ''Türkiye Hazır Hedef 2023, İstanbul Hazır Hedef 2023'' projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasına, bir İstanbul aşığı olan, İstanbul'u ''hayal şehir'' olarak tanımlayan Yahya Kemal'in İstanbul üzerine yazdığı ''Deniz'' adlı şiiriyle başladı.
Şiirin, ''Çıktığın yolda, bugün, yelken açık, yapyalnız/Gözlerin arkaya çevrilmeyerek, pervasız, yürü!/ Hür maviliğin bittiği son hadde kadar/İnsan, alemde hayal ettiği kadar yaşar'' dizelerini okuyan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İnsan alemde hayal ettiği kadar yaşar. Alparslan bir hayal kurmuş, Anadolu'nun kapılarını aydınlığa aralamıştır. Osmangazi bir düş görmüş, göğsünden çıkan filizlerin Tuna'dan Dicle ve Fırat'a, Nil'den Drina'ya kadar uzanan bir çınara dönüştüğünü hayal etmiş, bu hayalin peşinde cihan devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun tohumlarını atmıştır. Fatih Sultan Mehmet hayal kurmuştur, gemileri karadan yürütmüş, karanlık bir çağı kapatmış aydınlık bir çağın bu kapılarını ardına kadar açmıştır. Süleymaniye Mimar Sinan'ın önce hayallerini süslemiş, ardından İstanbul'un incisi olmuştur. Selimiye Edirne'nin, Türkiye'nin, dünyamızın incisi olmuştur. Çil çil kubbelerin, medreselerin, anıtların, kütüphanelerin, emsalsiz dizelerin ardından hep hayal vardır, hep engin bir muhayyile vardır. Çanakkale Zaferi, hayal kurabilen kumandanların, istiklal hayali kurabilen Mehmetçiklerin eseridir, Mustafa Kemallerin eseridir. Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti hayal kurabilen Anadolu'nun, Trakya'nın eseridir.''
Bütün büyük adımların bir hayalle başladığını, bütün büyük hedefleri bir hayalin ateşlediğini, bütün büyük medeniyetlerin temelinde önce hayalin bulunduğunu belirten Erdoğan, ''Biz de milletimiz, ülkemiz için hayaller kurduk. Her bireyin özgürce yaşayabildiği, kendisini özgürce ifade edebildiği, inancını özgürce yaşayabildiği bir Türkiye'nin hayallerini kurduk. Yoksulluğun tükendiği, işsizliğin azaldığı, emeğe, ekmeğe musallat olan her ne varsa geri dönmemek üzere gittiği bir Türkiye hayalini kurduk. Biz kardeşliğin, dayanışmanın, paylaşmanın hayalini kurduk ve bu hayalin peşine düştük'' diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul'a duydukları aşkın, sevdanın, tutkunun bir neticesi olduğunu kadar İstanbul için kurdukları hayallerin neticesi olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
''Necip Fazıl ne güzel söylemiş İstanbul için... 'Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar/Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar/İçimde tüten bir şey, hava, renk, eda, iklim/O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim/Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur/Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur/Denizle toprak, yalnız onda ermiş visale/Ve kavuşmuş rüyalar, onda, onda misale.../Ana gibi yar olmaz İstanbul gibi diyar/güleni şöyle dursun/Ağlayanı bahtiyar/Gecesi sümbül kokan/Türkçesi bülbül kokan/İstanbul, İstanbul...'
İşte böyle bir İstanbul'un hayaliyle iş başına geldik gecesi sümbül kokan bir İstanbul için kolları sıvadık. Türkçesi bülbül kokan bir İstanbul için 4.5 sene gecemizi gündüzümüze kattık.''
İstanbullu çocukların hayalinin temiz su içmek, parklarda, bahçelerde, yeşil alanlarda cıvıl cıvıl koşmak, temiz bir hava solumak olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
''Biz bu hayali gerçeğe dönüştürmek için koştuk. Çünkü devraldığımız İstanbul'da bunlar yoktu. Çöp dağları vardı, iktidarda CHP vardı. Ümraniye'de çöp dağlarının patladığı ve 39 vatandaşımızın öldüğü şu Ümraniye'de iktidarda CHP vardı. Çöpten, çöp dağlarından kurtararak buraları yeşil park alanlarına dönüştürdük. Suyun hayaliyle kavrulan İstanbul'u suyla buluşturduk. Temiz bir Haliç isteniyordu ama kime gittiysek, bize diyordu ki 'Haliç temizlenmez'. Ya ne olur diye sorduğumuzda, 'ancak burayı doldurmanız gerekir' diyorlardı. Kayalarla, topraklarla dolu bir Haliç düşünebiliyor musunuz? Bunu söyleyenler, danıştığımız koskoca hocalarımızdı. Fakat biz araştırdık ve Haliç'in temizlenebileceğini öğrendik ve onun projelerini yaptık. Haliç'in içinden o bütün çamuru aldık ve onu 9.5 kilometre uzaklıktaki Alibeyköy'deki taş ocaklarına taşıdık. Ama kimse bunun farkında değildi. Oraya petrol boru hattı gibi borular döşemiştik. O borulardan HAliç'in bütün çamurlarını sıvı haline getirip taşıdık. Oradan kendimize 650 bin metrekarelik bir yeşil alan meydana getirdik. Kim çevreci CHP mi biz mi?''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da iki yarımada ve bir adanın oluşacağını belirterek, ''İstanbul'un Avrupa yakasında, şehrin batısında, Karadeniz ile Marmara Denizi'nin arasına, yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbul'umuza 'Kanal İstanbul'u kazandırıyoruz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki toplantıda ''çılgın proje'' olarak adlandırılan ''İstanbul Hazır; Hedef 2023'' projesini açıkladı. Türkiye'nin bu büyük hayali, bu büyük projeyi gerçekleştirecek iradeye sahip olduğunu belirten Erdoğan, kaynak noktasında bir sıkıntı olmadığını söyledi.
Projenin, tamamıyla milli kaynaklardan karşılanacağını belirten Erdoğan, ''Çünkü, Türkiye bir istikrar ülkesi, Türkiye bir güven ülkesi. Buraya güvenildikçe, burada istikrar oldukça, buraya artık girişimciler, müteşebbisler rahatlıkla girebiliyor. Türkiye 2023'e böyle büyük böyle çılgın, böyle muhteşem bir projeyle girmeyi fazlasıyla hak etmektedir ve bunun adımını attık'' diye konuştu.
-KANAL İSTANBUL-
Açıklayacağı projenin, çok boyutlu bir proje olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Aynı zamanda bir enerji projesidir. Bu proje, bir ulaştırma projesidir. Bayındırlık, tarım, eğitim, istihdam projesidir. Bu proje bir şehircilik projesidir. Onun kadar da bir aile projesi, konut projesi, kültür projesi, bir turizm projesidir. En önemlisi de bu proje, bir çevre projesidir. İstanbul'u ve çevresini, tabiatı, denizi, su kaynaklarını yeşili, hayvan ve bitki yaşamını koruma projesidir. Projeyi, açıklamadan önce özellikle iki hususun altını çiziyorum. Biz, çok uzun bir süredir bu proje üzerinde büyük bir titizlikle dar çerçevede çalıştık. Ve birkaç grubu, dar çerçevede çalıştırdık. Her türlü olumsuzluğu, haksızlığı, adaletsizliği önlemek adına projenin yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğiz. Bunu açıklayacak değilim. Çünkü, onu açıkladığımız anda birçok olumsuzlukların olabileceğini görüyoruz. Projenin, yeri ve maliyeti 3 aşağı 5 yukarı belirlenmiş durumdadır. Sadece etüt çalışmaları tahminen 2 yıl sürecek. Böyle devasa bir projenin süreç içinde yer ve maliyet açısından değişikliklere uğrayacak olması da son derece tabiidir.
Dünyada içinden nehir geçen nice şehirler var. Ama içinden deniz geçen yegane şehir İstanbul. Şu andan itibaren başlattığımız projemizle İstanbul, içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüşüyor. İstanbul'da bu projeyle beraber, 2 yarımada, 1 ada oluşuyor. Anadolu yakası, zaten bir yarımada. Fakat şimdi bir ada oluşacak. Bu projeyle birlikte bir yarım ada daha oluşacak. İstanbul'un Avrupa yakasında, şehrin batısında, Karadeniz ile Marmara Denizi'nin arasına, yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbul'umuza 'Kanal İstanbul'u kazandırıyoruz.''
İŞTE HALKIN ÇILGIN PROJELERİ
SAMANYOLUHABER.COM OKUYUCULARINDAN 8.900 ÇILGIN TAHMİN - TIKLAYIN
ERDOĞAN'IN ÇILGIN PROJESİ - ANKET
ERDOĞAN'IN ÇILGIN PROJESİ ANKETİNE MÜTHİŞ İLGİ