Genelkurmay Başkanı belli. Sürpriz bir şekilde emekliliklerini isteyen Kuvvet Komutanlarının yerine kimlerin geleceği ise merak konusu...
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile 3 kuvvet komutanının emekliliğini istemesi ile başlayan dalgalanma cuma gecesi yayınlanan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısıyla bitti. Artık yeni Genelkurmay Başkanı Necdet Özel.
Orgeneral Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı için yolu açılırken komuta kademesi de şekillenmeye başladı. Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasının ardından 1.Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu'nun Kara Kuvvetleri Komutanı yapılacağı belirtildi. Donanma Komutanı Emin Murat Bilgel'in Deniz Kuvvetleri Komutanı yapılacağı kaydedilirken 2.Ordu Komutanı Servet Yörük'ün ise Jandarma Genel Komutanlığı'na atanacağı bildirildi. Buna göre 1.Ordu Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner'in 2.Ordu Komutanlığı'na Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu'nun atanacağı ifade edildi. Orgeneral Yalçın Ataman'ın 3.Ordu Komutanlığı'nı bu yıl da sürdüreceği aktarıldı. Kalyoncu'nun 2.Ordu Komutanlığı'na atanmasında terörle mücadele tecrübesinin etkili olduğu öğrenildi. Andıç iddianamesinde sanık olarak yer alan Orgeneral Nusret Taşdeler halen Erge Ordu Komutanlığını sürdürüyor.
BASKISI 6 AY ÖNCE BAŞLADI
Bu konudaki kulislere geçmeden önce cuma gününe dair birkaç not düşmek lazım. Öncelikle şunu söyleyelim; BUGÜN okurları yaşananları/yaşanacakları zatenbir aya yakın süredir okuyorlardı. Çünkü istifa süreci bağıra bağıra geldi. Yani dünkü gazetelerde iddia edildiği gibi istifaların İnternet Andıcı İddianamesi'nin kabulü ve 6 generale yakalama kararı ile ilgisi yok.
ORGENERAL KOŞANER BUNALDI
Org. Koşaner'e istifa baskısı yaklaşık 6 aydır sürüyordu. Hatta bu baskı yüzünden bunaldığı bilgisi kulislere de düşmüştü.Karargâh'ta etkili olduğu bilinen ‘Fenerbahçe Orduevi Faktörü' nedeniyle daha önce de katılma niyetinde olmasına rağmen Köşk'teki 29 Ekim Resepsiyonu'na gitmemişti.
Özellikle Balyoz tutukluları için Fenerbahçe Orduevi'nin yoğun çalıştığı biliniyor. Bu yüzden Org. Koşaner son aylarda Balyoz tutuklularının serbest bırakılması ve terfi etmeleri için yoğun çalışma içine girmişti.
Fakat hükümet kanadı ve Çankaya bu teklife baştan hayır dedi. Koşaner'in istifasını seçim öncesinde yaparak sandığı etkileme amacı güdüldüğü fakat ‘koalisyon ihtimali'ne binaen ertelendiği de gelen bilgiler arasında. Sonuçta sandıktan çıkan sonuç ve hükümetin net duruşu Koşaner'i tercih yapmak zorunda bıraktı. Koşaner
Başbakan Erdoğan'a ‘tutukluların tahliyesi ve terfisi konusunda ısrarlı olduğunu aksihalde görevini yapamayacağını' açıkça ifade etti. Perşembe günü Gül ve Erdoğan'la ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde bu konu net olarak Koşaner tarafından ifade edildi. İkinci ısrar konusu ise Hava Kuvvetleri Komutanı'nın görev süresinde oldu. Koşaner Aksay'ın görev süresinin uzamasını istemediğini belirtip Korg.Mehmet Erten'i önerdi. Erten ismine ileride detayıyla gireceğim. Koşaner'inısrarı karşısında, ‘hükümet yürürlükteki kanunların uygulanacağını, yargı süreçlerine hiç bir müdahale yapılmayacağını, aynı çerçevede YAŞ'ta da hareket edileceğini' belirtti.
İSTİFA SAAT 11.00'DE GELDİ
Gül ve Erdoğan cuma sabahı yapılan zirvede Koşaner'dendevam etmesini istedi. Fakat Koşaner ‘bu şartlarda bırakacağını' söylemesi üzerine Erdoğan'dan ‘sen bilirsin' cevabını aldı. Böylece Cuma 11.00'de istifa geldi. Daha sonra Koşaner,Karargâh'a giderek bir grup subaya veda konuşması yaptı. Komutanlar mevcut haklarını kaybetmemek için istifa yerine emeklilik dilekçesi vermeyi tercih etti. Koşaner'le birlikte Eşref Uğur Yiğit ve Erdal Ceylanoğlu da emeklilik isteme yönünde blok oluştururken, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'ın görüş ayrılığı yaşandı. Hükümet tarafından görev süresi uzatılması beklenen Org.Aksay'ın eşi İclal Aksay da geçen ay Azerbaycan Milli Günü Resepsiyonu'nda “verilecek her göreve hazırız“ demişti. Aksay, üç komutanın ısrarcı olması üzerine emeklilik yönünde görüşünü değiştirdi. Böylelikle ilk dilekçe Koşaner tarafından verildi. Diğerleri arkadan geldi.
SÜREÇTEKİ 2 KİLİT AÇIKLAMA
Sivil kanat, kapalı kapılar ardında gösterdiği kararlılığı kamuoyuyla da paylaştı. Başbakan Erdoğan, YAŞ'ta kanunların uygulanacağını, devlette devamlılığın esas olacağını ve hiçbir kurumun hiçbir koşulda eksiklik hissettirmemesi gerektiğini kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanı Gül ise “önüme gelen her metni imzalamam” sözleriyle süreçteki duruşunu gösterdi. Gül ve Erdoğan'ın kamuoyuyla da duruşlarını paylaşması üzerine, Fenerbahçe Orduevi ile hukuk arasında sıkışan komuta kademesi, emeklilik yolunu tercih etti ve uyguladı. Ancak Gül ve Erdoğan, TSK'da zafiyete sebep vermeden komuta kademesini yenilemek için gerekli adımları kısa sürede attı. Gerek Başbakan gerekse de Cumhurbaşkanı aynı net bir ifadeyle ‘her şey kendi mecrasında devam ediyor' dedi. Bir başka ifadeyle 4 generalin istifası 4 saat süren bir trafikle sona ermiş oldu.
Fenerbahçe cumhuriyetinin SAKİNLERi KİMLER?
‘Mahalle Baskısı'nın en güçlü olduğu kurum TSK. Son dönemde kulislere düşen bilgilere göre Karargâh'ın attığı birçok adımda ‘Fenerbahçe cumhuriyeti' olarak adlandırılan Orduevi'nin mukimleri etkili oluyor. Işık Koşaner'in istifası, diğer üç kuvvet komutanının da emekliliğinde yine ‘Fenerbahçe faktörü'nün etkili olduğu artık bilenen bir gerçek. Peki neresi bu Fenerbahçe cumhuriyeti ve sakinleri kimler? Aslında bu konu gündemimize bir ‘kaçak inşaat' haberiyle girmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ zamanında Fenerbahçe Orduevi içinde bir inşaata başlandı. Yaklaşık 33 milyon liraya mal olan lüks daireler kaçaktı fakat daha sonra bir şekilde imara uygun hale getirildi. Her türlü lüksün olduğu 200 metrekarelik bu konutlar lojman statüsüne alındı ve 10 komutana ömür boyu tahsis edildi. Listenin ilk sırasında ise İlker Başbuğ var. Diğer komşular ise internet andıcı davasında müebbet istenen Org. Hasan Iğsız, geçen yıl talihsiz bir şekilde istifa etmek durumunda kalan Jandarma eski Komutanı Atilla Işık, Aydoğan Babaoğlu, Metin Ataç, Ergenekon sanığı Tuncer Kılıç. Geriye kalan 4 daire ise boş tutuluyordu. O dairelerin ise Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay için boş tutulduğu konuşuluyordu. Önceki günkü emeklilikle ekip tamamlanmış oldu. Fakat dün kulislere düşen yeni bir bilgiye göre lojman listesinden Hasan Aksay çıkarıldı.
Hava'ya ‘genç bir savaşçı' aranıyor
Kara ve Deniz Kuvvetleri ile Jandarma için isimler belli olurken Hava Kuvvetleri'nde henüz isim netleşmedi. Çünkü hükümet Aksay'ın görev süresini uzatmayı düşünüyordu. Fakat Aksay sürpriz sayılacak bir kararla emekliliğini istedi. Diğer aday Org. Bilgin Balanlı da Balyoz soruşturması kapsamında tutuklu olduğu için komutanlığa en yakın isim Korg. Mehmet Erten. Zaten Koşaner de Erten için ısrarcı olmuştu. Fakat hükümet kanadının birkaç nedenle Erten ismine sıcak olmadığı biliniyor. Öncelikle terörle mücadelede yeni bir döneme giren hükümetin savaşçı bir korgeneral arayışı var. Ancak Mehmet Erten'in kariyeri lojistikte. Muharip geçmişi olmayan Erten'in yerine hükümet bir ilke imza atarak muharip bir korgenerali kuvvet komutanı yapabilir.
MUHARİP BİR KORGENERAL
Erten'in şansını azaltan başka faktörler de var. Öncelikle Erten'in albaylıktan tuğgeneralliğe atanması 9 yılda oldu. Filo komutanlığı yapmamış olması da dezavantajı. Meslekteki son 23 yılı ise muharip birliklerde geçmedi. Kulislerde Erten'in atanmasına engel olacak başka bilgiler de var. Alkol tedavisi gördüğü iddiaları, 2001 yılından bu yana Hava Kuvvetleri Karargâhı'nda görev almaması, son üç aydaki gelişmelerle bir anda önü açılmış olması ve kuvvet komutanlığı için projesinin olmadığı iddiaları da Erten'in şansını azaltıyor. Özetle Erten'in Hava Kuvvetleri Komutanı olma şansı az. Hükümet cephesinin ise, ‘genç, muharip bir korgeneral' üzerinde çalıştığı bilgisi mevcut. Korg. Mehmet Erten emekli edilip Korgeneralliğe terfi ettirilecek isimlerden bir tanesi 1 yıl süreyle vekaleten hava kuvvetleri komutanı olacak. Bir yıl sonra Orgeneralliğe terfi ettirilerek asaleten atanacak.