İşten atılan Tofaş işçileri, konuyu yargıya taşıdı

Bursa'da otomotiv fabrikalarında 16 Mayıs'ta başlayan ve yaklaşık 10 gün süren üretimi durdurma eylemlerinde işveren aleyhine slogan attıkları iddiasıyla görevlerine son verilen işitme ve konuşma engelli işçiler, haklarını yargıda arıyor.

Yönetim aleyhine slogan attıkları gerekçesiyle Tofaş'tan çıkarılan konuşma engelli işçiler, işaret diliyle yaptıkları açıklamada, 'Biz konuşamayan insanlar nasıl slogan atabilir.' şeklinde sordu. Eylemler sonucunda çeşitli fabrikalardan toplam 188 işçi tazminatsız olarak işten atılmıştı. Tofaş'ta işten çıkarılan 82 işçiden 6'sı işitme engelli.

'Yemek saatinde slogan attılar' iddiasıyla işten çıkarılan işçiler, Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşması öncesinde basın açıklaması yaptı. İşçiler adına konuşan Nadim Karaca, birkaç ay önce kendisinin de işten atıldığını belirterek, "Bu gün burada birkaç ay önce verdikleri emek mücadelesinden ve sendikal tercihlerinden dolayı işten atılan işçi arkadaşlarımızın ilk mahkemelerinde haklı davalarında destek vermek için toplandık." dedi.

Karaca, dava sonucunun haklarını arayan işçilerin lehine çıkacağını ifade ederken, şunları kaydetti: "Bu davanın sonucu haklarını aradıkları için iftiralara maruz kalarak anlamsız ve kötü niyet gibi göreceli ve soyut kavramlarla işverenin menfaati doğrultusunda hazırlanmış ve işçinin haksızlık karşısında dik duruşuna bir balyoz gibi darbe vuran 25/2 maddesine istinaden işten çıkarılan arkadaşlarımıza emsal temsil eder.

Bu maddeden güç alarak işçileri işten atıp bizi bölmeye ve haklarımızı vermemek için oyalamaya çalışsalar da adaletin er ya da geç tecelli edeceğine inancımız ve yargıçlarımıza güvenimiz tamdır."

Yeni hükumetin kurulacağı bu günlerde haklarının geri verilmesini beklediklerini anlatan Nadim Karaca, sözlerini şöyle tamamladı: "İşçilere her türlü iftirayı atıp ispat gereği bile duymadan işçilerin kendi maaşlarından kesilen işsizlik fonundan bile yararlanmasına müsaade etmeyip, işçiyi aylarca mağdur ederek hak arama arayışına giren işçilere tehdit niteliğinde 25/2 maddesinin kaldırılması için tüm yetkililere çağrıda bulunuyoruz."

'KONUŞAMAZKEN NASIL SLOGAN ATALIM'

İşçiler adına işaret diliyle açıklama yapan Cem Yamaner ise alınan karara tepki gösterirken, "Biz içeride normal çalışırken, biz sessizler olarak, engelliler olarak bize 'slogan attı' dediler. Biz konuşamayan insanlar nasıl slogan atabilir. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Bizim tek derdimiz ekmek, biz nasıl slogan atabiliriz." şeklinde tepki gösterdi.
CİHAN
03 Kasım 2015 14:33
DİĞER HABERLER