İşten çıkarılan madencilerin istihdamı için kanun teklifi verildi

MANİSA (CİHAN)- MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Soma ilçesinde işten çıkarılan madencilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi ve istihdam edilmeleri için kanun teklifi verdi. Akçay, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri ile Uyar Madencilik ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan madencilere kıdem tazminatlarının ödenmesi ve 1 Aralık 2014 tarihinde işten çıkarılan 2 bin 831 madencinin Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'nde istihdam edilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Milletvekili Akçay, kanun teklifinde kamuda taşeron işçi çalıştıran bazı firmaların, işçilerinin kıdem tazminatlarını ödemediğini, bu mükellefiyetten kaçınmak için bir yıllık süreler içerisinde işe girip çıkmış gibi gösterdiğini söyledi. Akçay, "4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 3213 Sayılı Maden Kanunu kapsamında devam eden hizmet sözleşmesi, rödövans, hizmet alımı ve benzeri şekilde iş alan bazı firmalar, çalıştırdıkları işçilerin kıdem ve ihbar tazminatını ödememektedir." dedi. Soma'daki maden faciasında şehit olan işçilerin ailelerine kıdem tazminatlarının halen ödenmediğini belirten Akçay, "17 Aralık 2003 tarihinde rödövans sözleşmesiyle TKİ'den Darkale Maden Ocağı'nı alarak işleten ve 4 Ocak 2014 tarihinde rödövans sözleşmesi biten Uyar Madencilik, 2012 yılında işten çıkardığı 804 çalışanın iki aylık maaşı ile kıdem tazminatını ödememiştir. Aynı şekilde TKİ'den hizmet alımı sözleşmesiyle Eynez maden ocağını alıp işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., kıdem tazminatını ödemeden 1 Aralık 2014 tarihinde 2 bin 831 madenciyi işten çıkarmıştır." dedi.

Akçay, kanun teklifinin gerekçesinde kıdem tazminatları yanlarında çalıştıkları işverence ödenmeyen işçilerin ihale makamı konumundaki kamu kurumlarına başvurduğunu ancak ödeme konusunda bir kanuni düzenleme olmadığı için bu başvuruların reddedildiğini belirtti. Ret kararını takiben ilgililerce ihaleyi yapan kamu kurumuna dava açıldığına ve çoğu kere de işçi lehine sonuçlandığına dikkat çeken Akçay, bu davalar neticesinde kamu kurumlarının mahkeme masrafları, vekalet ücretleri ve faiz masrafları dahil edilerek kıdem tazminatı ödemesini yapmak zorunda kaldığını kaydetti. Akçay, şunları söyledi: "1 Aralık 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri tarafından işten çıkarılan madencilerle ilgili olarak Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 'Konunun üzerindeyiz, bunu çözeceğiz. Onları aç açıkta ve işsiz bırakacak değiliz.' demiştir ancak aradan geçen üç aylık süre zarfında işten çıkarılan işçiler, yeni bir işte istihdam edilmediği gibi kıdem tazminatlarını dahi alamamışlardır." CİHAN
06 Mart 2015 15:56
DİĞER HABERLER