İSU, endüstriyel atıksular için gece gündüz denetim çalışması yapıyor

KOCAELİ (CİHAN)- Ülkemizde atıksu arıtma oranını yüzde 99'a çıkaran tek kurum olan Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, endüstriyel atıksuların kollektör sistemi ile alıcı ortam olan çevreye gelişigüzel bırakılmaması için gece gündüz denetim çalışmaları yapıyor. İl genelinde üç vardiya halinde denetim yapan ekipler, endüstriyel atıksuları kontrol altında tutuyor.

İl genelinde 17 adet atıksu arıtma tesisi işleten İSU Genel Müdürlüğü, biri ileri biyolojik olmak üzere 3 adet atıksu arıtma tesisinin de inşaatını sürdürüyor. Köylerde bile arıtma tesisi inşa ederek atıksuları arıtan Kurum, Türkiye'de bir ilk olarak hizmete aldığı SCADA Merkezi ile arıtma tesisleri ile kollektör hatlarının elektronik olarak uzaktan takip ve müdahale ile kontrol altında bulunduruyor.

İşlettiği tesisler ile atıksu arıtma oranını Kocaeli'nde yüzde 99 seviyesine çıkaran İSU, atıksular nedeniyle çevrenin kirlenmesine de yaptığı denetim çalışmaları ile göz açtırmıyor. İSU Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı'na bağlı Denetim ve Ruhsatlandırma Şube Müdürlüğü ekipleri, Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği (AKDY) ve Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği kapsamında belirlenen hususlara uygunluğun sağlanabilmesi amacıyla endüstriyel kaynakların tespit, denetim ve ruhsatlandırma iş ve işlemleri yanı sıra denetim çalışmalarını da il genelinde 3 vardiya halinde 7 gün 24 saat yapıyor.

Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak yürütülen denetimlerde, AKDY deşarj limitlerine uygun olmayan atıksuları deşarj yapan firmalara yönetmelikte öngörülen şartları sağlayıncaya kadar yasal işlemler yapılıyor. Gerektiğinde yürürlükteki mevzuatın öngördüğü diğer yasal ve idari işlemlere başvurularak Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ile İSU ilçe Şube Müdürlükleri'ne gerekli bildirimler de yapılıyor.

İSU Denetim ekipleri, ayrıca atıksu kaynaklarının İSU kollektör sistemine ve alıcı ortam olan dere, deniz vs. alıcı ortamlara yapılan deşarjları da sürekli olarak kontrol ediyor. Alıcı ortam deşarjı yapılan atıksulardan mevzuata uygun olarak numuneler alınarak yasal belgeleri olan tutanak, fotoğraf ve analiz raporları hazırlanıyor. Alıcı ortam deşarjı tespitler yasal belgeleri hazırlanarak işlem için de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne de gönderiliyor. İSU Genel Müdürlüğü, başta İzmit Körfezi olmak üzere tüm su kaynaklarının kirlenmesini engellemek ve daha temiz ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak hedefiyle çalışmalarını aralıksı sürdürüyor. CİHAN
18 Şubat 2015 16:02
DİĞER HABERLER