İzmir'de engelliler için 25 'Kırmızı Bayrak'

Engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekan ve araçlara yönelik Türkiye'de sadece İzmir'de dağıtılan 'Kırmızı Bayrak'ların sayısı 2 yılda 25'e ulaştı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ AŞ'ye bağlı Bostanlı İskelesi de kırmızı bayrağını törenle göndere çekti.

Türkiye'de ilk ve tek olarak İzmir'de hayata geçirilen 'Kırmızı Bayrak' uygulaması, kentte giderek yaygınlaşıyor. Engelli vatandaşların erişimine uygun mekanların sayısının artırılmasını hedefleyen uygulamayla 'Kırmızı Bayrak' alan kurumlara İZDENİZ AŞ de eklendi. Bostanlı, Karşıyaka, Konak, Üçkuyular ve Pasaport vapur iskeleleri 'Kırmızı Bayrağı' almaya hak kazandı.

Kırmızı bayrağın göndere çekilmesi nedeniyle Bostanlı İskelesi'nde düzenlenen törende, iskele içine ENGELSİZMİR'in teşekkür plaketi de çakıldı. Törene İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Dr. Aytuğ Balcıoğlu, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serpil Keskin, ENGELSİZMİR 2013 Kongresi Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Başkanı Zeki Buzgan ve İZDENİZ çalışanları katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Aytuğ Balcıoğlu, Kırmızı Bayrak uygulamasının ENGELSİZMİR 2013 Kongresi'nin en önemli kazanımlarından biri olduğunu hatırlatarak, engellilerin kamusal alanlara erişebilirliğinin artmasının önemini vurguladı. Balcıoğlu, İzmir'deki tüm kurum ve kuruluşlara uygulamaya katılarak kırmızı bayraklarını dalgalandırma çağrısında bulundu.

İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan ise şunları söyledi: "8 iskele arasında gemilerimiz çalışırken engelli yolcularımızı da düşünmek durumundaydık. Katamaran tipi 15 yeni yolcu gemimizin 5'i hizmete başladı. Bu gemilerde hem bedensel hem görme hem de duyma engelliler için her türlü ulaşım kolaylığı söz konusu. Arabalı vapurlarımızın ilki ekimde gelecek. Bu gemimizde de çift asansörümüz olacak. Engelli vatandaşlarımıza en iyi şekilde seyahat etme hakkını vermek zorundayız. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Bostanlı İskelesi'nin ardından diğer iskelelerde de 'Kırmızı Bayrak'ların yerini alacağını söyledi. Törene katılan Buca Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kamuran Parıltı ise uygulamayı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eti. Parıltı, "Ben evimden çıkarak bu iskeleye 'engelsiz' bir şekilde geldim. Otobüse ve vapura çok rahat bir şekilde bindim. O kadar rahattı ki çok mutlu oldum. İzmirli olmak bir ayrıcılıktır." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kırmızı Bayrak' alan diğer kurum ve kuruluşları arasında İzmir Metro AŞ, Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü engelli hizmet araçları, ESHOT Genel Müdürlüğü'ne bağlı otobüsler ve Ulaşım Daire Başkanlığı'na bağlı üst geçitler ile Grand Plaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı kafe ve restoranlar da bulunuyor.

Engellilerin kent içindeki yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları teşvik amacıyla başlatılan uygulamada, kırmızı bayraklar, farklı kurum temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon tarafından veriliyor. Kırmızı Bayrak Komisyonu'nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmir Kent Konseyi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği temsilcileri ile ortopedik, görme ve işitme engelliler ile ilgili faaliyet gösteren dernek temsilcileri yer alıyor.

'Kırmızı Bayrak' almak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı'na yazılı olarak başvuru yapılıyor. Komisyon üyeleri arasından belirlenen Denetleme Komitesi, hazırlanan tespit formları ile birlikte yerinde denetleme yaparak raporunu Komisyona sunuyor. Komisyon; tespit formunda aranan erişilebilirlik özeliklerinin niteliğine ve sayısına göre talebi yapan kuruma 'Kırmızı Bayrak' verilip verilmeyeceğine karar veriyor. Olumlu verilen karar; İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin onayından sonra kesinleşiyor ve ilgili kuruma 'Kırmızı Bayrak' veriliyor.

KIRMIZI BAYRAK'IN AMACI

Amaç kentteki otoparkı, otobüsü, AVM'yi, restoranı, metroyu, kaldırımı engelli erişimine uygun hale getirmek.

Metroda görme engellilerin bastonlarıyla rahat hareket edebilecekleri sarı çizgiler, kafeteryada rampalar, engelli ulaşımına uygun otobüsler, kaldırımlar tekerlekli sandalye ile hareket serbestliği sağlıyor.

Mekanlarda giriş kapısından tuvaletlere, uygun masa ve sandalyelere kadar tüm ölçütler engelliler açısından dikkate alınıyor.
CİHAN
02 Ağustos 2015 12:59
DİĞER HABERLER