İzmir'de yapılacak 'İyon Yolu' altı tane antik kenti bağlayacak

İzmir'de Yarımada Kalkınma Strateji Planı'nın önemli adımlardan biri olan tematik yolun rota belirleme çalışmaları tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sivil toplum kuruluşlarıyla yürüttüğü proje kapsamında, yön tabelaları ve bilgi panoları yerleştirilmeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi, yarımadanın tanıtımı için hayata geçirdiği projelerden biri olan, altı tane İyon antik kentini birbirine bağlayacak yol için çalışmalarını sürdürüyor. Tali güzergahlarla birlikte 700 kilometreye ulaşan "İyon Yolu" için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen rota belirleme çalışmalarının ardından sıra saha çalışmalarına geldi. Oluşturulan el kitabı ve haritanın ardından ekipler, bölgeye gidecek turistler için uluslararası standartta bilgi ve yön tabelaları ile rota üzerinde yön işaretlemelerine başladı. İlk etapta 51 kilometrelik Germiyan-Barbaros-Urla-İçmeler-Özbek-İskele, 18 kilometrelik Germiyan-Ildır-Gerence Körfezi ve 17 kilometrelik Barbaros-Balıkova rotalarında, 41 noktaya toplam 93 yön tabelası ve 6 bilgi panosu yerleştirildi. Diğer güzergahlarda devam eden işaretleme çalışmalarının yanısıra rotayı kullanmak isteyenlere internetten bilgilendirme sunacak mobil rehber uygulaması için de çalışmaların devam ettiği bildirildi.

TARİH KOKAN YOL

Büyükşehir Belediyesi, şehrin güneybatı aksında kurulmuş antik İyon kentleri Ephesos, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai ve Erythrai'yi birbirine bağlayarak Karaburun Yarımadası'nı saracak tematik yol için yürüyüş, bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere altı çeşit rota oluşturmuştu. Yarımada tarih yolunun bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm, bağ rotası ile Wine Cities, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağları ile Delice ve Slow Food'a dahil olması öngörülüyor. Belediye, düzenlenecek ultra maratonlar, macera, oryantiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik ve festivallerle 450 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırmayı hedefliyor. Selçuk ilçesindeki Efes antik kentinden başlayarak Çeşme ilçesi Ildır- Erythrai'ye, oradan Mimas hattı ile Karaburun'a ulaşacak ara güzergahların eklenmesiyle 700 kilometreyi bulan tematik yol sayesinde bölgenin tarihi, doğal ve sosyokültürel değerleri tanıtılacak ve yerinde görülmeleri sağlanacak. Yarımada tarihi yolunda dünyada alternatif turizm odaklı çalışmalar arasında olan doğa sporları temeline dayanması sebebiyle bölgede yeni bir turizm profili oluşmasına da olanak verecek. Doğa sporcuları, izcilik kulüpleri, bisiklet kulüpleri, su sporları, zeytin ve bağ üretim alanlarına ilgi duyanların çekim merkezi olacak proje, kamp ve rekreasyon alanlarıyla da İzmirlilere günübirlik doğaya kaçış imkanı sunacak.

Çeşme, Kuşadası, Efes merkezli tarih ve deniz turizmi için bölgeye gelen turistlerin, en az bir veya iki günlük turlarla yarımada tarih yoluna gelmesi sağlanarak, kırsal kesimin kalkınması için önemli bir adım atılacak. Rotanın geçtiği köylerde kamp alanları, pansiyonculuk ve günübirlik hizmetler için küçük aile işletmelerinin kurulması desteklenerek, köylüye yeni iş alanı ve ek gelir sağlanması hedefleniyor. Köylerde üretici pazarı, köy pazarı veya yeryüzü pazarı niteliğinde pazarlar kurularak ve şenlikler düzenlenerek, müşterinin üreticinin ayağına götürülmesi de hedefler arasında yer alıyor. CİHAN
20 Temmuz 2015 10:17
DİĞER HABERLER