Japon uzmandan ürküten Marmara uyarısı: 4 nokta tehlikeli

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerinde ardından afet bölgesinden inceleme yaptığını açıkladı. Moriwaki, Marmara Bölgesi'ndeki tehlikeye dikkat çekti.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Marmara Bölgesi'nde 4 yerde tehlikeli nokta var" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunduğunu söylen Moriwaki, Gaziantep’in ardından Kahramanmaraş’a geldiğini açıkladı.

Depremlere karşı duyarlı ve dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Moriwaki, “Kaya zemin, iyi zemin bulmak lazım. İyi zeminli yerlerde iyi binalar yapılırsa tabii problem olmaz. Özellikle Akdeniz bölgesinde depremden sonra tusunami görülebileceği için deniz seviyesinden en az 3 metreden yüksekte yer yapılmalı. Şimdiden hazırlık yapmak lazım. Planlarımızı iyi yapmamız lazım.” diye konuştu.

MARMARA BÖLGESİ’NDE 4 NOKTAYA DİKKAT

Türkiye’nin her yerinde depremler meydana gelebileceğini belirten Moriwaki, şunları kaydetti:

"Bazen beni gören ‘Ne zaman, nasıl geliyor?’ diye soruyor, ben de ‘Hazır olmamız gerekiyor.’ diyorum. Depremden yaklaşık bir ay önce Kahramanmaraş’ta katıldığım seminerde, ‘Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı.
O yüzden burası da depremi görebilir dikkatli olunsun, Allah sizi uyarıyor.’ şeklinde kelimeler kullanmıştım ama onu normal seminer zannetti herkes. Bundan sonra Türkiye’nin her yerinde deprem olabilir. İzmir fay hattı da daha kırılmadı, fay hattı rahatlamadı."
Doğu Anadolu Fay Hattı’nın denizin içinde Kıbrıs’ta olabileceğini belirten Moriwaki, şu ifadeleri kullandı:

Kıbrıs tarafından kuzeyde Bingöl’de dikkatli olmak lazım. Bingöl’den sonra Kuzey Anadolu Fay Hattı Muş, Bitlis, Van’a kadar dikkatli olunmalı. Ondan sonra Marmara Bölgesi…
Yani bu İstanbul’u da kapsıyor. Marmara Bölgesi’nde 4 yerde tehlikeli nokta var. Birinci Bursa, o da fay hattını kırmadı.
İkincisi Marmara boğazının 20 kilometre güneye gittiği noktada. Bu ikisi de 7,5’e kadar gelebilir.
Üçüncüsü Silivri tarafında. Ondan sonra ise Çanakkale adaların güneyi. Burada da 6,8-7,5 olarak gelebilir. Tarih vermek mümkün değil ama bana göre önce Doğu Anadolu Fay Hattı, ondan sonra diğer taraf.

“KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER 12 ŞİDDETİNDE” YORUMU
Dünyanın en büyük depreminin 9,5 ile Güney Amerika’da yaşandığına değinen Moriwaki, Japonya’da meydana gelen depremlerin denizde ve derinde olduğuna işaret etti.

Japonya’daki depremler zeminden 30 kilometre uzaklıkta olduğuna, Türkiye’deki son depremlerin ise zemine yakın noktada meydana geldiğini ifade eden Moriwaki,  “(Kahramanmaraş merkezli depremler) Türkiye’de sallantı olarak, kademe olarak 12 şiddetinde oldu diye zannediyorum. Türkiye’deki depremin karadaki en büyük depremlerden biri olduğunu söyleyebiliriz” dedi.


Moriwaki, yumuşak ve dolgu olan yerlere kesinlikle bina inşa edilmemesi gerektiğinin vurgulayarak zemin etütlerinin çok iyi yapılması gerektiğini anlattı.

Müteahhitlerin kesinlikle mimar veya mühendislerden olması gerektiğini dile getiren Moriwaki, “Binayı ne kadar iyi yaparsak yapalım zemin kötüyse, bu bina tabii ki çökecektir. Kahramanmaraş’ta da binaların yıkılmasının nedeni zeminin kötü olması. Kentin dağlık bölgeleri zemin açısından iyi.” ifadesini kullandı.

16 Mart 2023 14:10
DİĞER HABERLER