Japonya: Çin'in yayılmacı politikası rahatsız edici

Japon hükümeti, bölgedeki yayılmacı politikasını eleştirdiği Çin'in, Güney Çin Denizi'nde inşa etmeye devam ettiği gaz ve petrol arama platformlarından rahatsız olduğunu açıkladı. Japonya'nın bu açıklamasının ardından, Doğu Asya'nın iki büyük ülkesi arasında zaten soğuk olan ilişkileri daha da gerildi.

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde inşaa ettiği suni adalar nedeniyle de uluslararası tepki gören Çin Eylül ayında, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda yenilmesinin anısına büyük bir askeri gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor. Japon Başbakanı Shinzo Abe ise Japon ordusunun ülkede daha etkin bir rol üstlenebilmesi için Japonya Parlamentosu'na yeni bir kanun teklifi verdi. Söz konusu kanun teklifiyle Japon ordusu büyütülecek. Japon ordusu bölgede saldırı ile karşı karşıya kalan ülkeleri savunma izni de almış olacak.

Çin hükümeti, Japonya'nın bu girişimini, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan barış anlaşmasının ihlali olarak görüyor. Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'da yayınlanan haberde, Japonya kınanarak "Bu kanun teklifi, Japon halkı ve komşu milletler için bir kabus senaryosudur." ifadelerine yer verildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Japonya egemenliğindeki sularının hemen yanıbaşında kurduğu çok sayıda petrol ve doğal gaz arama platformlarının yerini gösteren detaylı bir harita yayınladı. Japon hükümeti uzun zamandan sonra, kendi sınırının hemen yanı başında Çin'in inşa ettiği platformların, sınırın öte yanındaki Japonya'ya ait petrol ve doğalgaz kaynaklarını emebileceğini belirtiyor.

Çin'in 2013 Haziran ayından bu yana iki ülke sınırları üzerinde petrol platformu inşa etmeye devam ettiğini belirten Japonya Bakanlar Kurulu Sekreteri Yoshihide Suga, Çarşamba günü bir açıklama yaparak, "Çin'in yeraltı kaynakları hakkındaki bu girişimlerini esefle karşılıyoruz." dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, "Güney Çin Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz arama platformları kendi egemenliğimiz altındaki sularda yer almaktadır." açıklamasını yaptı ve Japon hükümetini kasıtlı bir anlaşmazlık peşinde olmakla suçladı. Lu Kang sözlerini şöyle devam ettirdi: "Japonya'nın suni bir şekilde Güney Çin Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz konusunu gündeme getirmesi, iki ülkenin Güney Çin Denizi ile ilgili ilişkilerine yapıcı bir katkısı olmamaktadır."

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Çin, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne askeri gemi göndermesini istemediğini açıklamıştı. CİHAN
24 Temmuz 2015 12:23
DİĞER HABERLER