Japonya'dan Orta Asya'ya yoğun ilgi

Japonya'nın Orta Asya ülkelerine olan ilgisi son dönemlerde giderek artıyor. Bölge ülkeleri ile başta ekonomik ilişkiler olmak üzere, bütün alanlardaki işbirliğinin hızlandırılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan Orta Asya+Japonya diyaloğunun üst düzey temsilcileri toplantısı Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapıldı. Ekim ayında Japon Başbakanı Shinzo Abe'nin gerçekleştirdiği Orta Asya ziyaretinin ardından bugün yapılan Orta Asya+Japonya diyaloğunun bakan yardımcıları düzeyindeki 10. toplantısı bölgesel güvenlik, ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin arttırılması, yatırım projelerinin hızlandırılması, tarım sektöründe işbirliği yapılması gibi konular içeren gündem maddeleri etrafında gerçekleştirildi.

Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev başkanlığında yapılan toplantıya, Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Asya'dan sorumlu özel temsilcisi Aiki Tosihiro, Kazakistan'ın Aşkabat Büyükelçiliği nezdindeki maslahatgüzarı Erkebulan Bekturganov, Kırgızistan Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Dinara Kemelova, Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Gayrat Fazilov ve Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nizomiddin Zohidi katıldı. Sözkonusu toplantının açılış oturumuna, Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov da katıldı.

JAPONYA, TÜRKMENİSTAN'DA HIZLI TREN İNŞA EDECEK

Açılış oturumunda konuşan Türkmen Dışişeri Bakanı Raşid Meredov, son yıllarda Japonya ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkilerinde önemli mesafe katedildiğini kaydetti. Japonya Başbakanı Abe'nin Orta Asya ziyaretinin sözkonusu ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını söyleyen Meredov, Japonya ile Türkmenistan ilişkilerinin çeşitli alanlarda geliştirildiğini kaydetti. Japonya'nın Türkmenistan'ın batısındaki Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentinden başkent Aşkabat'a kadar hızlı tren rayı inşa etmek için çalışmalarda bulunduğunu kaydeden Meredov, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un 2013'te Tokyo'ya yaptığı ziyarette, Türkmenistan'a 23 milyar dolarlık bir Japon yatırımın yapılması konusunda mutabakat sağlandığını ve Başbakan Abe'nin Aşkabat ziyaretinde imzalanan anlaşmaların bedelinin 18 milyar doları bulduğunu belirtti. Japon şirketlerinin Türkmenistan'da özellikle petrol, doğalgaz ve petrokimya alanında ihracat olanaklı üretim tesislerini inşa edeceğini belirten Meredov, burada üretilen ürünleri Orta Asya ülkelerine ihraç edebileceklerini kaydetti.

ORTA ASYA VE JAPONYA, ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNE ODAKLANACAK

Orta Asya+Japonya diyaloğunun 2004 yılında kurulduğunu söyleyen Meredov, 2016 yılında Türkmenistan'ın bu foruma başkanlık edeceğini ve Aşkabat yönetiminin bu süre zarfında özellikle ulaştırma ve transit koridorlarının kurulması ve bu alandaki işbirliğine odaklanacağını belirtti. Bölgede sürdürülebilir kalkınma için ulaşım altyapısının önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Meredov, çeşitli projeleri hayata geçirerek, Orta Asya ülkelerinin sıcak denizlere açılabileceğini ve ayrıca Japon hükümetinin de Orta Asya üzerinden Avrupa'ya kolayca ulaşabileceğini ifade etti. Türkmen Bakan, bunun için ulaştırma sektöründeki işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, katılımcı ülkeleri bu alandaki işbirliğine davet etti.

Japon Dışişleri Bakanlığı'nın Özel Temsilcisi Aiki Tosihiro, Başbakan Abe'nin Orta Asya ziyaretinin ardından bölgeye olan ilginin daha da arttığını belirterek, bölge ülkeleri ile her alanda işbirliğini arttırmak istediklerini belirtti. Oturumda konuşan bölge ülke bakan yardımcıları da, bu diyaloğun daha etkin bir biçimde sürdürülmesinden yana olduklarını ve Japonya ile münasebetlerinin üst düzeyde olduğunu belirtti. Bölge temsilcileri, Türkmenistan'ın ulaştırma sektöründeki işbirliği çağrısını destekleyerek, bu alandaki işbirliğine sıcak baktıklarını kaydetti.

"Orta Asya+Japonya" diyalog toplantısı, Orta Asya ülkelerinin Japonya ile işbirliği, sürdürebilir kalkınma, ticari ve ekonomik ilişkilerin genişletilmesi ve yeni sorunlara ve tehditlerle karşı yolların aranması için önemli bir platform. 'Orta Asya+Japonya' diyalog toplantısının ilki 2004'de Kazakistan'da, ikincisi 2006'da Japonya'da, üçüncüsü 2010'da Özbekistan'da ve dördüncüsü 2012'de yine Japonya'da yapılmıştı. 2016 yılında bakanlar düzeyindeki 6.toplantı Aşkabat'ta yapılacak.
CİHAN
24 Kasım 2015 14:26
DİĞER HABERLER