Kaçkarlar gökyüzünden bir başka güzel

Kaçkarlar gökyüzünden bir başka güzel -Heliskinin Kaçkar Dağları Milli Parkında yaban hayatına etkilerini araştırmak ve yörenin tanıtımı amacıyla çalışma başlatıldı -AA ekibi, çalışmayı yürüten görevlilerle heliski meraklıları
RİZE (A.A) - Muhittin Sandıkçı - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Rize ve Artvinndeki 51 bin 550 hektarlık alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkında helikopterli kayak olarak bilinen heliski faaliyetlerinin yaban hayatına etkilerini belirlemek ve yörenin tanıtımı için çalışma başlattı.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ve beraberindeki görevliler, helikopterle doğa harikası Kaçkar Dağları Milli Parkı üzerinde bir süre uçuş yapıp, fotoğraf çekti.
     Bulut ve beraberindekilere eşlik eden AA ekibi de Kaçkarların doğal güzelliğini, yöredeki heliski faaliyeti yapılan alanları, yaban hayatı sahalarını ve karla kaplı yaylaları havadan görüntüledi.
     Yazın yeşilin binbir tonu ve endemik bitki türleri ile turistleri cezbeden Kaçkarlar, kışın büründüğü kardan gelinlik ile heliksi meraklılarının dünyada tercih ettiği birkaç parkurdan biri olarak öne çıkıyor.
     Helikopterle dağların zirvelerine çıkıp oradan yüksek eğimli alanlarda kaydıkları bir spor olan ve helikopterli kayak olarak da bilinen heliski, dünyanın sınırlı yerlerinde yapılıyor. Bu spor Türkiyede Kaçkar Dağlarının Rize kesimindeki Çamlıhemşin ve İkizdere vadisinde gerçekleştiriliyor.
     Heliski için yöreye gelen kayakçılar, sabah erken saatlerde helikopterle alınarak, kar kalınlığının 2-3 metreyi aştığı dağların zirvelerine bırakılıyor. Kayakçılar, gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde önceden belirlenen alanlardan helikopterle alınıp konakladıkları mekana götürülüyor.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut, uçuşun ardından yaptığı açıklamada, Kaçkarların Türkiyenin beşinci büyük milli parkı olduğunu, uçuşu Heliskinin yöredeki yaban hayatına etkilerini belirlemek ve yörenin tanıtımını yapmak amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Kaçkarlarda çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, dağ horozu, boz ayı gibi bir çok yabani türün barındığını vurgulayan Bulut, Kaçkar Dağları aynı zamanda Türkiyenin en önemli kuş göç yollarından biri. Özellikle yaban hayatında hem kuşlar hem de memeliler yönünden çok değişik türleri bünyesinde barındırıyor. Son derece önemli yabani türlerin yaşadığı bir alan diye konuştu.
    
     -Yabani hayvanlar kışın zirvelerden ormanlara iniyor-
    
     Çengel boynuzlu dağ keçileri ve yaban keçilerinin sonbaharda çiftleştiğini, baharda ise doğum yaptığını ifade eden Bulut, şöyle devam etti:
     Kaçkarlar, yaban hayatı bakımından Türkiyenin, Kafkasların en zengin bölgesi. Artvinin Yusufeli ilçesi Çoruh Yaban Hayatı Sahasını bünyesinde barındırıyor. Kaçkar Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının da tescil edilmesi için çalışma başlattık, 43 bin hektarlık bir bölge. Çok değerli bir saha. Uçuşta gördük ki kışın yükseklerde yaban hayatı yok. Bu mevsimde yaban hayvanları beslenme ve saklanmak için ormanlara iniyorlar. Çamlıhemşin Yaban Hayatı Bölgesi de Kaçkar Dağlarının korunaklı noktaları. Bir tarafta Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme sahası diğer tarafta Çamlıhemşin Yaban Hayatı Geliştirme Sahası hemen yanımızda Erzurumda da yaban hayatı geliştirme sahamız var. Bu bölgeler hem korunan hem de yaban hayatının çok yoğun olarak bulunduğu sahalar.
    
     -Kaçkar Dağları Altıparmak Tabiat Parkı-
    
     Kaçkar Dağları Altıparmak Tabiat Parkının geçen hafta tabiat parkı olarak onaylandığını ifade eden Bulut, şöyle konuştu:
     Kaçkar Dağları Altıparmak Tabiat Parkı Rizenin Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı ilçeleri ve Artvinin Yusufeli ilçelerini kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı paralelinde, Altıparmak Dağlarını bünyesinde barındıran bir alan. İçerisinde buzul gölleri, yüzen adalar, doğal yaşlı ormanlar, tarihi eserler ve aynı zamanda yaban hayatı var. Çok önemli kaynak değerleri bünyesinde barındıran 26 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Av, doğa, ekolojik turizme hizmet edebilecek çok büyük bir alan. Bu alanları koruyarak bu yıl halkımızın kullanımına sunacağız
     Bu tabiat parkındaki bütün köylerde kır evleri kurulacağını belirten Bulut, Her köyde irtibat noktası olacak. Kaçkarlar ve Altıparmakta faaliyet gösteren turistlere hizmet edeceğiz. Alan kılavuzlarımızı buralarda bulunduracağız. Böylece rehber ayağını da tamamlayarak alanlarımızı kullanıma açacağız dedi.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
04 Mart 2013 12:19
DİĞER HABERLER