Kadınlar şiddete 'hayır' için yürüdü

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 'Kadına Şiddete Hayır' yürüyüşü düzenlendi.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma günü olarak kabul edilen 25 Kasım günü Erzurum'da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Yakutiye Belediyesi, Yakutiye Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ve kadın sivil tolum kuruşlarının temsilcileri yürüyüşe katıldı.

Havuzbaşından Yakutiye Kent Meydanına kadar yapılan yürüyüş sonunda kent meydanında kurulan çadırda basın açıklaması yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gün olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ne imza atan ve parlamentosunda ilk onaylayan ülke olduğunu belirten Abdulhakimoğulları şunları söyledi: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızdan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile devletimizin kadınlara sahip çıktığı bir kez daha anlaşılmaktadır. Kadının Statüsü kapsamındaki hizmetlerimizin temel amacı; kadının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki konumlarını güçlendirmek, hak, fırsat ve imkanlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamaktır. Aile Bakanlığı olarak, Kadına Yönelik Hizmet Çeşitlerimiz; Kadın Konukevi aracılığıyla sunulan koruma, bakım ve eğitim hizmeti, ŞÖNİM aracılığıyla önleyici ve tedbir kararı izlemesi, aile ve boşanma süreci danışmanlığı hizmeti ve eğitim programlarıdır" dedi.

KADINLARIN YÜZDE 36'SI ŞİDDET GÖRÜYOR

Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayda Çelebioğlu ise şiddetin yaygın bir şekilde devam ettiğini belirtti. Prof Çelebioğlu, kadınlara uygulanan şiddetin sona ermesi çağrısında bulunarak, "Kadına yönelik şiddet, her yaştan, her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, evli, bekâr, her kadının gerçeği. Tüm dünyada kadınlara erkekler tarafından şiddet uygulanmakta. Türkiye genelinde de kadınların maruz kaldıkları şiddet yaygın bir biçimde yaşanmaya devam etmektedir. Türkiye'de de kadınlar evlilikleri ya da ilişkileri devam etsin ya da etmesin genellikle en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete maruz bırakılmaktadırlar. Bu erkekler eş ya da nişanlı, sözlü ve erkek arkadaş başta olmak üzere baba, ağabey ve akrabalar biçiminde sıralanmaktadır. Kadınların yüzde 36'sı yaşamlarının herhangi bir döneminde eşleri ya da birlikte oldukları erkeklerin fiziksel şiddetine, yüzde 12'si cinsel şiddete maruz bırakılmaktadır. Ne acıdır ki fiziksel şiddete her 10 kadının nerede ise birinde gebelik sırasında da devam etmektedir. Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve hiçbir haklı gerekçesi yoktur" diye konuştu.

Kadınlar yürüyüşün ardından Kent Meydanı'nda kurdukları çadırda, şiddete maruz kalan kadınların el emeği göz nuru dökerek yaptıkları el işlerini satışa sundu. Kadınlar ayrıca ellerini boyaya batırıp farkındalık oluşturmak için beyaz perdeye basıp el izlerin bıraktı. CİHAN
25 Kasım 2015 16:10
DİĞER HABERLER