Köln'de Türkiye - Almanya Ekonomik İlişkileri Günü düzenlendi. Etkinliğe katılan İstanbul Anakent Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters, Türk- Alman ekonomik ve sosyal ilişkilerinin hızla geliştiğine dikkat çektiler.
Almanya'nın Köln kentinde İstanbul Kültür Başkenti 2010 etkinlikleri çerçevesinde Türk Alman Ekonomi İlişkileri Günü'nün üçüncüsü düzenlendi. Türk- Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın (TD-IHK) Köln Sanayi ve Ticaret Odası'da (IHK) düzenlenen etkinliğe Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters ile İstanbul Anakent Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra TD-IHK Başkanı Dr. Rainhardt von Leopraechting, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, IHK Başkan Yardımcısı Dr. Nicole Grünewald katıldı. Etkinliği çok sayıda davetli izledi.
ALT YAPIYI HAZIRLIYORUZ
Göreve geldiği 7 yıl içinde İstanbul'daki çalışmalarını aktaran Anakent Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şöyle konuştu:
“İstanbul'da bir çok Alman firması aktif olarak çalışmakta. Belediye olarak büyük Alman şirketleriyle faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. İstanbul'da da Köln'de olduğu gibi bir kardeş kent derneği kurulması için gider gitmez girişimlerde bulunacağım. Biz yerel yönetimler olarak iki kültürün ve ekonominin bir araya gelmesi için alt yapıyı hazırlarız, bu bizim işimiz. Bu bağlamda teknik ekiplerimiz sık sık bir araya gelir. Bundan sonra Köln ile ilişkilerimiz daha yoğun olacak. İstanbul hızla ekonomik çevrelerin cazibe merkezi haline gelmektedir.”
TÜRKİYE'YE DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Türk-Alman Ekonomi İlişkileri Günleri etkinliklerine üç yıl önce başladıklarını söyleyen Dr. Rainhardt von Leopraechting, “Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Almanya'daki Türklerin merkezi konumundadır. 840 bin Türk kökenli bu eyalette yaşamaktadır. Bu rakam tüm Almanya'daki Türklerin üçte birine tekabül ediyor. Serbest ticaretle uğraşan Türklerin sayıları son yıllarda üç misli artmıştır. Türk Alman ekonomik ilişkileri son yıllarda büyük atılım içine girdi. Özellikle enerji alanında örnek bir iş birliği oluşacak. Ancak vize engeli büyük sıkıntı oluşturuyor. Cumhurbaşkanımıza vize konusunda yardımcı olacağı için teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin AB üyeliğine desteğimiz sürüyor. Tam üyelik için adil bir müzakere sürmeli. Türkiye doğru yolda, bir çok alanda başarılı oldu. Bize düşen desteklemektir'' dedi.
TÜRKLER ZENGİNLİĞİMİZ
Türk- Alman ilişkilerinde Köln'ün merkezi bir konumu olduğunu vurgulayan Jürgen Roters, “Köln Avrupa'da Türklerin yaşadığı ikinci büyük kent. 81 binden fazla Türk yaşıyor. 2 bin 500 iş adamı bulunuyor. Tanıdığım Türk kökenli iş adamlarının büyük bir kazanım olduğunu görüyorum. Buraya yeni taşınanları bağrımıza basıyoruz. İş kurmak ve ekonomiye katkı sunmak isteyenleri destekliyoruz. Ticareti geliştirmek için 2008 yılında bir Türkiye masası oluşturduk. Türk işadamlarına yardımcı oluyoruz, destek veriyoruz. Köln Üniversitesi'nde Türk Alman Ekonomi eğitimi veriliyor. Kalbimiz Türk hemşehrilerimizle birlikte atıyor'' diye konuştu.
TÜRKİYE AVRUPA'NIN ÇİN'İ
Türkiye'yi ekonomik büyüme açısından Avrupa'nın Çin'i olarak nitelendiren Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, “Türkiye ekonomisinin hızlı bir büyüme yaşadığı şu günlerde Türk ve Alman iş adamlarının otomobil ve yenilenebilir enerji üretimi konusunda bir araya gelmeleri çok olumludur. Ancak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler olması gerekenden çok daha düşük seviyede bulunuyor. Bu hızla gelişmelidir. AB her geçen büyüyen ekonomisi Türkiye'ye başka bir noktada değil içinde görmelidirö dedi. Basa, Alman işadamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti.
GENİŞ PROGRAM
Gazeteci Ceyhun Kara'nın sunduğu etkinlikte Alman- Türk Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdürü Marc Landau Türkiye'deki güncel ekonomik durumu ve ticari perspektifleri anlattı. İmap Araştırma Kuruluşu Yöneticisi Bülent Arslan, Türk Alman ticaret kültürü ve çok kültürlü ekonomi ile ilgili görüşlerini aktardı. Türkiye Yatırım Ajansı Almanya Temsilcisi Michael Maasmeier de Türkiye'deki yatırım olanaklarını anlattı. Etkiniğin son bölümünde Christoph Hanke, Dr. Mehmet Köksal, Stephan Lintker ve Dr. Ahmet Lokurlu Türk pazarında yenilenebilir enerji konusundaki görüşlerini aktardılar. Otomotiv sektöründeki gelişmeleri de Faize Berger, Özlem Gülşen, Rolf Königs ve Ahmet Yılmaz bilgi verdi. İki ülke ekonomisine medyanın katkısı konusunda ise gazeteci Helmut Frangenberg, Hürriyet Avrupa Yayın Danışmanı Ahmet Külahçı ve Michael Nissl konuştular.
DHA