Kalp ritim bozuklukları yeni yöntemle kalp ameliyatı sırasında tedavi ediliyor

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kara, uyguladıkları yeni yöntemle kalp kapağı ameliyatı sırasında hastanın kalp ritim bozukluklarının da tedavi edildiğini söyledi.

Kalp kapağı hastalıkları ile birlikte atriyal fibrilasyon adı verilen ritim bozukluğu oldukça sık görülen bir problem olduğunu belirten Kara, özellikle Türkiye gibi romatizmal kalp kapağı hastalıklarının sık görüldüğü bölgelerde bu ritim bozukluğu kapak hastalığı ile beraber tedavi edilmediğinde istemeyen sonuçlar doğurabileceğini kaydetti. SAÜEAH Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rahatsızlık kalp fonksiyonlarını yüzde 20-30 arasında azaltabildiği gibi, kalp boşlukları içinde pıhtı oluşumuna ve bu pıhtının başta beyin olmak üzere hayati organlara atmasına ve felçlere sebep olabilmektedir."

Eskiden kalp kapağı ameliyatları sırasında bu ritim bozuklarına müdahale edilmediğini ve problemin ameliyat sonrası devam ettiğini vurgulayan Doç. Dr. İbrahim Kara, şu bilgileri verdi: "Sonraları radyofrekans ismi verilen yöntemle ritim bozukluğuna sebep olan bölgelerin yakılması işlemi ile belli bir başarı elde edildi. Son dönemlerde cryoablasyon adı verilen yöntemle ritim bozukluğuna sebep olan bölge eksi 55-60 dereceye soğutuluyor. Daha sonra ritim bozukluğunu ortadan kaldıran yöntem kullanılıyor. Klinik gözlemimiz ve yazılı kaynak verilerine göre cryoablasyon yönteminin başarı oranı diğer tekniklere göre oldukça yüksek görünmektedir."

SAÜAH Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalında uygulanan yöntemle çok sayıda kalp kapağı hastasına cerrahi işlem sırasında cryoablasyon yoluyla ritim bozukluğu oluşturan bölgelere müdahale edildiğini anlatan Doç. Dr. Kara, hastaların bu yöntemle sağlığına kavuşturulduğunu dile getirdi. Kara, açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu hastaların orta ve uzun dönem takiplerinde de ritim bozukluğunun kliniğimiz gibi bu konuda tecrübe sahibi ellerde başarı oranı yaklaşık olarak yüzde 90 civarında olduğu gözlemlenmiştir. Kliniğimiz bu konuda uluslararası makalelere konu olacak derecede tecrübe sahibi olmuştur."Cihan CİHAN
16 Mart 2016 10:36
DİĞER HABERLER