Kanserin görülme nedenlerinin başında biyolojik nedenler gelse de, psikolojik durum da önemli yer tutuyor.
Kansersiz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dida Kaymaz, başta kanser olmak üzere tüm hastalıkların psikolojik nedenlerinin de bulunduğunu belirterek, ''Kanser hastalığı başta genetik olmak üzere birçok biyolojik nedenlerin yanı sıra çoğunlukla derin bir biçimde incinme, yaralanma, uzun zamandır süren kızgınlık, derin bir sır ya da üzüntünün eseri olarak ortaya çıkabiliyor'' dedi.
Dida Kaymaz, ''Kansersiz Yaşam Sohbetleri''nin ikincisini gerçekleştirdiği Mersin'in Tarsus ilçesindeki Çağ Üniversitesi'nde verdiği konferansta, tedavisi süren akciğer ve kolon kanseriyle mücadelesinin yanı sıra, kanser ve diğer hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenlere dikkati çekti.
Sohbet toplantılarının amacının, kendisi gibi kanser hastalarına moral sağlamanın yanında, sağlıklı olanlara da hastalığa yakalanmamaları için farkındalık yaratmak olduğunu ifade eden Kaymaz, ''Çünkü, çoğunlukla sağlık kaybedilmeden kıymeti bilinmiyor. Hasta olduktan sonra da 'keşkeler' en fazla kullanılan sözcük haline geliyor. Keşke dememek için hastalanmadan sağlığımıza özen göstermek zorundayız, aksi takdirde çok geç kalmış olabiliyoruz'' dedi.
Kaymaz, başta kanser olmak üzere tüm hastalıkların başta genetik faktörler olmak üzere biyolojik olduğu kadar psikolojik nedenlerinin de bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Örneğin; benim de 6 yılı aşkındır mücadelesini verdiğim kanser hastalığı, çoğunlukla derin bir biçimde incinme, yaralanma, uzun zamandır süren kızgınlık, derin bir sır ya da üzüntünün eseri olarak da ortaya çıkabiliyor. Birçok hastalık bize belirti vermesine rağmen bunu kabullenmiyor, belirtileri görmezden gelmek için kendimizce bahaneler uyduruyoruz. 'Soğuk bir şeyler içtim bu yüzden boğazım ağrıyor', 'Acılı yedim bu yüzden midem ağrıyor' gibi bahaneler buluruz. Oysa, kendimize karşı dürüst olup, vücudumuzun bize verdiği ip uçlarını görmek, en kötü anda bile pozitif düşünmek zorundayız.''
Dida Kaymaz, kişilerin, yaşamlarındaki sorunları çözmek için hasta olmayı beklememeleri önerisinde bulunarak, ''Yaşamınızın farkına varın, hayattan keyif alın. İçinizdeki coşkuyu ve huzuru yakaladığınız an tüm yaşamınıza bunu yayın. Kendinizi çok ama çok sevin. Kendini çok seven ve onaylayan hiçbir insan hasta olmaz. Kendini seven ve kendine değer veren insan hep sevgi dolu insanlarla güvende ve mutlu yaşar'' dedi.
KARANLIĞIN ÖTEKİ YÜZÜ
Kaymaz, ilk kitabı ''En Büyük Aşklar Nisanda Yanar''ın ardından, ikinci kitabı olan ve kanserle mücadelesini anlattığı, ''Karanlığın Öteki Yüzü'' adlı kitabının da Mart ayı ortalarında Meydan Yayınlarından piyasaya çıkacağını söyledi.
Kaymaz, bu kitapta, karanlığa karşı verdiği savaşın yanı sıra kanser hastalığına yakalandıktan sonra hayata bakış açısındaki değişimleri dile getirdiğini ifade etti.
Çağ Üniversitesi'nde gerçekleştirilen konferansı çok sayıda öğrenci, davetli ve öğretim görevlisi izledi.