Karayolları yetkilileri FSM Köprüsü'nde iki şeritten üç şeride çıkarılan asfaltlama çalışmasının olağanüstü bir aksilik olmazsa cuma günü biteceğini söylüyor. Çalışma cuma biterse 4 şeritli köprüde ulaşım yine iki şeritten sağlanacak.
İstanbulluların, yaz sıcağında çıldırtan trafikle imtihanı bitmiyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 17 Haziran'da başlayan yol bakım çalışmalarında kapalı olan iki şeride önceki gün üçüncüsünün eklenmesi Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişte trafiğin durma noktasına gelmesine neden oldu.
'Cumartesi 1 şerit açılacak'
Karayolları İşletmeler Başmühendisi Beyhan Yaraman, şu bilgileri verdi: "Şu anda asfaltlama çalışması devam ettiği için bir şerit daha kapamak zorunda kaldık. Şu anda birinci fazı bitirmek üzereyiz. Burası bitince ikinci faza geçeceğiz. İkinci fazda ise Avrupa'dan Anadolu Yakası'na geçişteki sol iki şeridi kapatacağız. Yine asfaltlama çalışması sırasında üçüncü şerit de kapanacak. Yaptığımız yeri trafiğe vererek öbür faza geçeceğiz. Dört fazda çalışmayı bitireceğiz. Her an bir aksilik olabilir ama bu çalışma bir kaç günlük bir iş. Olağanüstü bir aksilik olmazsa cuma gününe kadar asfalt çalışmasını bitirmeyi hedefliyoruz. Asfalt çalışması bitince köprüde ulaşım yine iki şeritten sağlanacak. Asfalt çalışmasını başladığımız yerde hızla bitiriyoruz. Köprünün ortalarına kadar geldik. Geceleri de çalışmaya devam ediyoruz."
İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Ambarlı-Tuzla arası feribot seferi artsın
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan'ın İstanbul'un trafik çilesine çarpıcı önerileri var. İşte birkaçı:
TEK-ÇİFT PLAKA: Üç aylığına plakalarda tek, çift uygulaması yapılabilir. Vatandaş kendi arabasıyla gitmek yerine komşusuyla yola çıksın.
GECE MAL DAĞITIMI: İstanbul içinde mal dağıtımı yapan, ambarlara, nakliye depolarına giren şirketlerin dağıtımları geceye kaydırması lazım.
YENİKAPI-HAREM ARASI FERİBOT: Tırlar için Ambarlı'dan Tuzla'ya daha çok sefer konulması gerekiyor. Otobüsler için Yenikapı'dan Harem'e yeni feribotlar koyulması lazım. Kurumsal olan bazı şirketler çözüm olarak seferlerini ayırdı. Otogar'dan ayrı Harem'den ayrı otobüsler kaldırdı. Anadolu'ya giden günlük 1500 seferin en az 500'ü Anadolu Yakası'ndan yapılabilir.
TOPLU TAŞIMA ARTMALI: 4-5 saatte karşı yakaya geçemiyorsanız ortada afete benzer bir durum var demektir. Deprem, sel gibi afetler olduğunda ne yapacağız? Demek ki 3. ve 4. köprüye bile ihtiyaç var. Şehir içi ve şehirler arası taşımada insanları toplu taşımaya yönlendirip bunu destekleyen kararlar almalıyız.
OTOBÜSLERE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ: Otobüslere otobanlar, köprüler, feribotlarda geçiş üstünlüğü sağlanması lazım. Topçular'a giden otobüs yüzlerce araçla feribot kuyruğuna giriyor. Şahsi araç bir iki ile geçerken bir otobüs en az 50 kişiyle bekliyor. Toplu taşımaya öncelik sağlanması lazım.
DAHA ÇOK İŞÇİYLE DAHA ERKEN BİTMEZ Mİ?
Dar alanda maksimum işçi çalışıyor
Herkes, "Köprüde çalışan işçi ve ekip sayısını artırarak bakımın çok daha erken bitmesi sağlanamaz mı?" diye soruyor.
Buna Karayolları Genel Müdürlüğü'nün cevabı ise "Dar bir alan da maksimum sayıda insan ve makine kullanıyoruz. Bundan fazlası olmaz" şeklinde.
'Alternatif yollar için 444 4 154'ü arayın!'
İBB Trafik Operatörü Murat Kazanasmaz, isyan eden İstanbullulara önemli bir tavsiyede bulundu: "Eskiden yoğun saatler vardı. Artık bu saatler ortadan kalktı. Hangi saatte neresi tıkalı bilinmiyor. Mesela Beşiktaş'tan Köprü'ye gidiş boş olabiliyor ama sürücüler bunu bilmedikleri için 2'nci Köprü'ye gidebiliyor. 444 4 154 no'lu numarayı ararlarsa alternatif yolları öğrenebilirler."