Kaya halısı kültürü geleceğe aktarılıyor

Kaya halısı kültürü geleceğe aktarılıyor -Yörük kültürünün unutulmaya yüz tutmuş dokumacılık örneği "Kaya Halısı", Fethiyeli kadınların tezgahlarında yeniden canlanıyor -Halı ve dokuma ustası Balıkçı: -"Amacımız unutulmaya yüz tut
MUĞLA (A.A) - Utku Uçrak - Yörük kültürünün unutulmaya yüz tutmuş dokuma örneği "Kaya Halısı", Fethiyeli kadınların tezgahlarında yeniden dokunmaya başlandı.
     Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün girişimiyle Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Programı bünyesindeki modüler sistemine alınan "Kaya Halısı" dokumacılığı, açılan kursla hem gelecek nesillere aktarılıyor hem de kadınların aile bütçesine katkı sunmasını sağlıyor.
     Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Osman Koftu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş eserler arasında bulunan Fethiye yöresine ait kaya halısını, açtıkları kursla gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi.
     Kursu, usta öğreticiler öncülüğünde ikinci grup olarak başlattıklarını belirten Koftu, "Yaptığımız çalışmayla Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Programı bünyesindeki modüler sistem içinde kursun yer almasını sağladık. Arkadaşlarımız kursun müfredatını yazdı ve Hayat Boyu Öğrenme Programının internet sitesinde yayınlandı" dedi.
     Koftu, 16 kursiyerin başladığı kursta 184 saat desen çizimi, 554 saat ise dokuma eğitimi verildiği ifade etti.
     Kursiyerlerle unutulmaya yüz tutan eseri gelecek nesillere aktarma görevini üstlendiklerini anlatan Koftu, bunun yanında Fethiye yöresine ait "Seydiler Kilimi", "Üzümlü Dastarı" dokuması ve "Dont Testisi" ile ilgili çalışmaları olduğunu kaydetti.
    
     -Bir metrekare bir ayda tamamlanıyor-
    
     Kursun usta öğreticisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı halı ve dokuma ustası Meryem Balıkçı, kaya halısının tamamının el eğirme ve kök boyalarıyla yapıldığını söyledi. Halı motiflerinin Yörük kültürüne özgü kontrast renklerden oluştuğuna dikkati çeken Balıkçı, kursiyerlerin bir metrekarelik halıyı yaklaşık bir ayda tamamlayabildiğini ifade etti.
     Balıkçı, ilk kez açılan kursa kursiyerlerin ilgisinin yoğun olduğunu, edindikleri becerilerle aile bütçesine katkı sağlayabildiklerini dile getirdi. Balıkçı, "Amacımız unutulmaya yüz tutmuş bir kültürü yaşatmak ve geçmişle gelecek arasında köprü kurmak" diye konuştu.
     Kursiyer Ümmü Gülsüm Çelik de boş zamanını değerlendirmek ve yöreye has kaya halısını gelecek nesillere aktarmak için kursa başladığını söyledi. Dokuma malzemelerini kendileri temin ederek usta öğreticileri eşliğinde dokuma yaptıklarına işaret eden Çelik, "Bu halıyı dokumak çok zor. İlk önce iplerini ilmek ilmek işliyoruz. Daha sonra da dokumasını yapıyoruz. Halının her noktasında ayrı bir emek var. Biz bunu zevkle yapıyoruz. Her işlemin sonunda halının en son bitmiş halini gözümüzde canlandırıyoruz" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
21 Nisan 2013 11:30
DİĞER HABERLER