Kaya: Sigortacılıktaki düzenlemeler şirketlerin lehine görünüyor

Türkiye'de sigortacılıkla ilgili sorun çok büyük olduğunu belirten İnsan Hakları ve Sigortacılık Mağdurları Dayanışma Derneği (Güvence Der) Başkanı Bekir Kaya, "Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün Türkiye Sigortalar Birliği ve dolayısıyla sigorta şirketleri ile yakın ilişkileri, yapılacak olan düzenlemelerde şirketler lehine maddelerin ağırlık kazanacağını göstermektedir. Sorun bir veya bir kaç öneri sunmakla düzelecek kadar basit değildir." dedi.

Sigorta mağdurlarının haklarının korunması amacıyla kurdukları derneğe başkanlık yaptığını belirten Güvence Der Başkanı Bekir Kaya, trafik sigortalarında fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili önemli detaylar paylaşan Kaya, "Halk tabiri ile zorunlu trafik sigortalarında yaşananlar, bu sistemin yenilenme ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya çıkarmıştır. Aynı araç için farklı şirketler farklı poliçe fiyatı istemektedir. Sistemin düzeltilmesi için farklı farklı öneriler sunulmaktadır. Ancak Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılması düşünülen düzenlemeler hakkında toplumda konuyla ilgili kamuoyunun görüşlerine yer verilmesi gerekmektedir. Sorun bir veya bir kaç öneri sunmakla düzelecek kadar basit değildir. Sigortacılık Genel Müdürlüğünün Türkiye Sigortalar Birliği ve dolayısıyla Sigorta şirketleri ile yakın ilişkileri, yapılacak olan düzenlemelerde şirketler lehine maddelerin ağırlık kazanacağını göstermektedir. Böyle bir sonuç, sektörü, içinden çıkılmaz bir hale getirebilir." açıklamasını yaptı.

Hazine Müsteşarlığı'nda tarafların tam olarak temsil edileceği bir dizi toplantı yapılması gerektiğini vurgulayan Kaya, şu önemli uyarıyı yaptı: "Bu toplantılar yapılırsa bu sorunun çözümü sağlanabilir. Aksi durumda ise birçok hataları içinde barındıran mevzuat gibi uygulamalar çıkabilir. Bu durumda sıkıntılı süreç devam edecektir. Zorunlu sigortalar ile ilgili olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile koordineli çalışılması gerekmektedir. Sektör tüm yönleriyle masaya yatırılmalıdır. Masada hukuk temsilcileri, sigorta şirketleri üyeleri, eksper temsilcileri ve Hazine Müsteşarlığı temsilcileri bulunmalıdır. Bu masada sektörün tamamı hakkında çalışmalar yapılmalıdır. Çünkü zorunlu trafik sigortasının dışındaki sigortalar hakkında da bir çok hatalı husus bulunmaktadır. Sigortacılık sektöründe kaybolan güven unsurunun oluşturulmasını sağlayacak bir düzenleme yapılmasını beklemekteyiz."
CİHAN
11 Şubat 2016 14:40
DİĞER HABERLER