Kebap ustaları uygulama sınavdan geçti

Kebap ustaları uygulama sınavdan geçti
KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası tarafından kebapçılık, simit, poğaça, pide, lahmacun imalatı için kalfalık eğitimi alan 28 kişi yazılı sınavda başarılı olmalarının ardından uygulamalı sınavdan geçti.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun "Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik" kapsamında Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası, kalfalık sınavından geçen kursiyerleri Osman Düşüngel Mesleği Eğitim Merkezi'nde uygulamalı sınava girdi. Oda, kapsam dışı meslek dallarında (Kebapçılık, Simit, Poğaça Çörek, Pide ve Lahmacun İmalatcılığı vb.) henüz belgesini almayan üyelerine ve çalışanlarına yönelik yılda 2 kez yazılı ve uygulamalı sınav düzenliyor. Başarılı olanlara Ustalık Belgelerini veriliyor. Osman Düşüngel Mesleki Eğitim Merkezi ile Valilik Onaylı Eğitim İşbirliği protokolü çerçevesinde 24 Şubat tarihinde kalfalık sınavı yapıldı. Kalfalık sınavında başarılı olanlar ustalık yazılı sınavına girdi. 28 kursiyer ustalık belgesi için son aşamada ise, uygulamalı sınava tabi tutuldu. Eğitimciler ve Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, kursiyerlere kebap hazırlanma, döner hazırlanması, yufka ve katmer açılması, pişirilmesi gibi birçok konuda uygulamalı sınavdan geçirdi. Kalfalar bu sınavı da başarıyla geçti ve ustalık belgelerini aldı.

Oda Başkanı Hayrettin Köse, sektörü ayakta tutan en önemli unsurun eğitim olduğuna dikkat çekerek, "Kayıt dışının fazla olduğu sektörde en çok bizlerin canları yanıyor. Ruhsatsız çalışan işletmeler, ruhsat harici çalışanlar, maliyeti altında satış yapanlar, devasal firmalar, satacağı ürünler belli olmasına rağmen bütün ürünleri satanlar nedeniyle bizlerin canları yanıyor. Bu tamamen şuan devlet politikası olmalı ve bizim gibi lokantacı, pastacı esnafının sorunlarına eğilmelidir. Esnafın sorunlarına çözüm üretilmelidir" dedi.

Yapılan uygulamalı sınavla ilgili de bilgi veren Köse, "Burada bulunmamızın sebebi 3308 sayılı yasa gereği üyelerimizi ve arkadaşlarımızı belgelendirmektir. Bunun için kursiyerler yapıldı. 24 Şubat'ta kalfalık sınavları oldu. 3 Martta ustalık sınavı oldu. Şimdi de uygulama sınavında bulunduk. Bu meslek emek ister. Özveri ister. Hassasiyet ister. Burada önemli olan bunları yapabilme adına eğitim gerekiyor. Bizim sektörü ayakta tutan tek şeyde eğitimdir. Bu eğitim olmasa sektörde ciddi anlamda sorunlar olabilir. Senede iki sefer açılan kurs var. Bunlar çoğunluk sağlandığında açılıyor ve eğitim veriliyor. Şuan bayan ve erkeklerden oluşan kursiyerler uygulama sınavında başarılı oldu. 28 arkadaşımıza belgelerini verdik" dedi. Kursiyerler ise kendileri için edindikleri meslekten dolayı bu sertifikaya aldıklarını ve başarılı oldukları içinde sevindiklerini belirttiler.

Uygulama sınavının ardından kursiyerlere ustalık belgeleri verildi.
CİHAN
04 Mart 2015 12:47
DİĞER HABERLER