Kentkart A.Ş., İzmir'deki toplu taşımada son 15 gündür yaşananlarla ilgili bir açıklama yaptı. Yeniden kağıt bilet sistemine geçilmesini ve kentkartların aktivisyona rağmen düzenli çalışmamasını eleştiren şirket, 16 yıldır yeterince bilgi ve deneyime sahip olduklarını ancak aynı vasıflarda bulunmayan başka bir şirkete ihalenin verilmesiyle sistemin çöktüğünü iddia etti.
Konuyla ilgili yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İşletim hizmetimiz sona erdiğinde, ihale şartname ve sözleşmesinde tariflendiği şekilde, hattâ daha da fazlasıyla sistemin sorunsuz devamı için gerekli tüm unsurlar, ilgili kurum olan ESHOT Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmiş, aynı zamanda 27.05.2015 tarihinde kesin kabul işleminin yapılmasıyla ilgili yazılı müracaat gerçekleştirilmiştir. Çalışma dönemimiz boyunca ilgili merciler tarafından defalarca denetlenen sistemimiz takdir edilmiş ve birçok şehre örnek gösterilmiştir. Günlük 2 milyon adet işlem hacmi olan bir sistemi yönetme, raporlama ve finansal anlamda para akışlarını idare etmenin özel uzmanlık gerektirdiği açıktır. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün, talihsiz bir şekilde söz konusu iş alanında geçmiş tecrübesi olmayan bir firma ile sözleşme imzalaması, 1 Haziran'dan bu yana bir dizi problemler yaşanmasını beraberinde getirmiştir. Yeni yüklenicinin kötü bir firma olduğunu söylemiyoruz ancak İzmir'in ihtiyacına cevap verip bu sistemi sorunsuz işletecek tecrübesi olmadığı aşikârdır. Bu denli kapsamlı bir sistemin işletiminin el değiştirmesi sırasında yaşanan aksaklıkların, karar verici yetkililerin öngördüğü doğal süreç olduğu düşünülmektedir."
'DANIŞMAN ÜNİVERSİTEYİ DE DEĞİŞTİRDİLER'
ESHOT'un sadece yüklenici firma değil, danışman üniversite seçiminde de benzer bir değişikliğe gittiği belirtilen açıklamada, "16 yıldır ESHOT adına sistemin danışmanlığını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi yerine, her nedense İTÜ ile anlaşarak danışmanlık hizmeti almaya başlamıştır. Sonuç olarak sistemin akışını, işleyişini ve kritik noktalarını bilen kimse kalmamıştır. Birçok şey, deneme yanılma yolu ile yapılmaktadır. Son dönemlerde ESHOT tarafından firmamıza gönderilen yazılardaki talepler, ihale şartnamesi ile tutarlı değildir. Bütün bunların üstüne ESHOT Genel Müdürlüğü, sahip olduğu kamu gücünü haksızca kullanarak firmamızı suçlamış, ihale yasaklısı olmamız için İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştur. Yanlış tercihlerinin faturasını firmamıza kesme çabası içerisindedir. Bilinmelidir ki hukuki mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Bu dönemde haksız suçlamalar nedeniyle ortaya çıkan maddi manevi tüm kayıplarımızı gerek ESHOT'tan, gerekse görevini kötüye kullanarak zarara uğramamız için özel çaba sarf eden yetkililerden tazmin edeceğimizi ve sorumlulara hukuk önünde hesap soracağımızı kamuoyuna bildiririz." denildi. CİHAN